Volontär Verónica i Stadsmissonens tjänst

I tre månader har Verónica Aragón varit volontär på Skåne Stadsmissions mottagning i Malmö. Där har hon arbetat fyra timmar i veckan med att erbjuda kostnadsfri tandvård till behövande medmänniskor.

stadsmissionen2
Verónica Aragón och Gisela Simón

Hur kommer det sig att du arbetar för Stadsmissionen?
– Jag fick kontakt med tandläkare Christer Priwe som bedriver verksamheten på stadsmissionen via en kollega på Smile. Christer och jag träffades sedan på stadsmissionen och det visade sig att Christers tandsköterska, Gisela Simón, hade varit min assistent tidigare. Christer behövde en ersättare under 3 månader när han skulle resa till Afrika, så då erbjöd jag mig att hoppa in som vikarie. Att jobba med Gisela blev superkul, trots tungt arbete. Hon är egentligen pensionär och orkar inte arbeta mer än en gång per vecka.

Vilken vård erbjuder ni och vilka är det som kommer till dig?
– Stadsmissionshälsan omfattar både hälso-, sjuk- och tandvård och drivs i samverkan med Region Skåne med stöd från Rotary Limhamn/Malmö. Verksamheten har som mål att erbjuda personer som lever i hemlöshet, som har missbruksproblematik och andra socialt utsatta grupper den vård de har rätt till men som ibland kan vara svår att tillgodogöra sig inom den ordinarie vården.

– På mottagningen finns i dagsläget en kurator, en sjuksköterska, en tandläkare och tandsköterska. Det handlar om en drop-in-mottagning där vi främst arbetar med med akuta tillstånd hos vuxna patienter. Det kan också hända att vi remitterar pat till varandra vid behov.

Vilken sorts tandvård utför du?
– Vi erbjuder nödvändig tandvård till hemlösa, missbrukare, och andra utsätta grupper i samhället. Våra behandlingar varierar med allt från tanduttagningar, fyllningar, till enkla avtagbara proteser. Arbetet är tungt eftersom vissa patienter kan vara aggressiva när de är påverkade. Vissa andra djupt deprimerade och det är svårt att få dem att komma tillbaka för en uppföljning. Tyvärr ökar antalet utsätta människor i Malmö, det finns stort behov av personal inom vården.

– Nu är det beslutat att jag kommer att arbeta på stadsmissionen igen i början på 2016. Det ska bli trevligt att återigen träffa mina kollegor och patienter på kliniken.

Om Verónica Aragón
Tandläkare vid Smile Malmö Södervärn. Kan inte tänka sig ett liv utan musik. Gillar tango, yoga, film, skidåkning, resor, språk och skönlitteratur. Är aktiv medlem och ledamot i  Tandläkare utan gränser (TLUG) .

Om Skåne Stadsmission
Skåne Stadsmission bildades 1916 och är en fristående, idéburen organisation som driver professionell, social verksamhet för människor i hemlöshet, missbruk och annan social utsatthet. Organisationen finns på fyra orter i Skåne: Malmö, Lund, Kristianstad och Helsingborg. De olika verksamheterna vänder sig både till kvinnor och män, unga som äldre.
 
 

Arkiv

Tips på bra mellanmål för dina tänders skull

13 september, 2017

Varje gång vi äter något som innehåller kolhydrater (socker) startar en syraattack mot tänderna som sedan håller på i ca. 30 minuter även efter att man slutat äta. Så det är viktigt att låta tänderna vila och återhämta sig men hur ska man då tänka när det kommer till mellanmål? En bra tumregel är att […]

Läs mer

Dags att börja använda tandtråd regelbundet?

5 september, 2017

Några enkla tips på hur du kan göra det till en ny god vana Hösten är här med terminsstart och kanske även en och annan nystart. Många upplever nämligen på hösten att det är dags att göra de där förändringarna som man funderat på under sommaren och ofta handlar det om att ändra hälsorelaterade vardagsbeteenden.

Läs mer

 I dag är det Fluortantens dag

1 september, 2017

Men var tog hon vägen egentligen? Många är vi som minns eller har hört talas om när fluortanten kom in klassrummet med sin bricka med plastmuggar för den obligatoriska fluorsköljningen.

Läs mer

Höjt tandvårdsbidrag för pensionärer

21 juli, 2017

Från den 1 juli får även personer mellan 65 och 74 år det högre allmänna tandvårdsbidraget om 300 kronor per år.

Läs mer

Är du vår nya kollega?

20 januari, 2017

Vi växer och söker ständigt efter nya medarbetare. I dagsläget söker vi både tandsköterskor, tandhygienister och tandläkare på flera av våra kliniker runt om i Sverige.

Läs mer

Visste du att…om statligt tandvårdstöd

16 augusti, 2016

Du som är mellan 20 och 29 år får ett ett tandvårdsbidrag i form av ett tillgodohavande på 300 kr (600 kr under två år). hos Försäkringskassan. Du kan använda det som delbetalning för tandvård hos tandläkare eller tandhygienist. Du har pengarna tillgodo den 1 juli varje år och du kan spara dem i högst […]

Läs mer

Colosseum Smile förvärvar Tandläkarhuset Umeå Implantat Center

21 juni, 2016

Nu är det klart att Colosseum Smile förvärvar Tandläkarhuset Umeå Implantat Center. Från och med 1 september 2016 ingår kliniken i Sveriges och Nordens största privatatandvårdskedja med totalt 47 kliniker i Sverige, Norge och Danmark. Målsättningen är att erbjuda Sveriges och Nordens bästa tandvård. Den nya kliniken blir kedjans nordligaste klinik i Sverige. Tandläkarhuset startades i Umeå 1986 och […]

Läs mer

Hur ofta ska man använda tandtråd?

1 april, 2016

Hur ofta tandtråd? Det var en av de vanligaste frågorna som svenskarna ställde till Google under förra året. Svaret får du här. Eftersom det kan kännas både tidsödande och krångligt att använda tandtråd kan det verka lockande att strunta i det. Dock är tandtråd en grundläggande nödvändighet för god munhälsa och friska tänder. Men varför är det […]

Läs mer

Regelbundna tandläkarbesök ger bättre tandhälsa

24 mars, 2016

Vi vill alla ha friska tänder och en fräsch mun. Tänder som vi kan skratta och tugga med och som håller hela livet. Nu har ny forskning visat att de som regelbundet går på tandläkarkontroller får behålla fler tänder än de som inte gör det.

Läs mer

Visste du att du kan välja Smile för ditt barns tandvård?

26 januari, 2016

Hos oss är alla i familjen välkomna. Vi erbjuder moderna behandlingsmetoder och förebyggande tandvård i ljusa härliga lokaler. Du kan göra ett aktivt val och välja Smile Tandvård för ditt barns tandvård. Från och med det år barnet fyller tre är det dags för regelbundna kontroller. Barn- och ungdomar går självklart kostnadsfritt. Här listar du […]

Läs mer

Vår julgåva går till Tandläkare utan gränser.

21 december, 2015

  Smile Tandvård önskar medarbetare, patienter och partners en God jul och ett Gott nytt år! Varje år delar alla Smiles medarbetare ut en gemensam julklapp till Tandläkare utan gränser.

Läs mer

Smile och Colosseum blir nu Smile Tandvård

6 januari, 2015

Colosseums och Smiles svenska kliniker har sedan årsskiftet ett gemensamt varumärke och arbetar nu under namnet Smile Tandvård. Smile finns med 24 kliniker på 20 orter i Sverige och har 500 medarbetare, varav ett fyrtiotal är specialister. Klinikerna finns kvar på samma plats med samma tandläkare, tandhygienister och tandsköterskor men med nytt namn. Smile! I mars i […]

Läs mer

Min oförglömliga och upplevelsefyllda volontärresa

Läs Tara Faezeh Nejads reseberättelse från arbetet med förebyggande tandvård i Zimbabwe för Tandläkare utan gränser. Till vardags är hon verksam som tandhygienist på Smile Mölndal. Nu har jag varit iväg på min första volontärresa till Zimbabwe och ska berätta om en upplevelse som satt djupa spår. Tandläkare utan gränser  (TLUG) är en oberoende och ideell […]

Läs mer

Åtta tips för bättre tandhälsa

30 december, 2014

Man vet idag att infektion i tandköttet ökar risken för utveckling av exempelvis hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och luftvägssjukdomar. Att ta hand om sina tänder är med andra ord att sköta om sin hälsa. Här får du åtta enkla tips som håller dina tänder friska länge.   Borsta tänderna minst två gånger om dagen. När du borstar, […]

Läs mer