Mina sidor Boka tid boka-nu-pil

Volontär Verónica i Stadsmissonens tjänst

I tre månader har Verónica Aragón varit volontär på Skåne Stadsmissions mottagning i Malmö. Där har hon arbetat fyra timmar i veckan med att erbjuda kostnadsfri tandvård till behövande medmänniskor.

stadsmissionen2
Verónica Aragón och Gisela Simón

Hur kommer det sig att du arbetar för Stadsmissionen?
– Jag fick kontakt med tandläkare Christer Priwe som bedriver verksamheten på stadsmissionen via en kollega på Smile. Christer och jag träffades sedan på stadsmissionen och det visade sig att Christers tandsköterska, Gisela Simón, hade varit min assistent tidigare. Christer behövde en ersättare under 3 månader när han skulle resa till Afrika, så då erbjöd jag mig att hoppa in som vikarie. Att jobba med Gisela blev superkul, trots tungt arbete. Hon är egentligen pensionär och orkar inte arbeta mer än en gång per vecka.

Vilken vård erbjuder ni och vilka är det som kommer till dig?
– Stadsmissionshälsan omfattar både hälso-, sjuk- och tandvård och drivs i samverkan med Region Skåne med stöd från Rotary Limhamn/Malmö. Verksamheten har som mål att erbjuda personer som lever i hemlöshet, som har missbruksproblematik och andra socialt utsatta grupper den vård de har rätt till men som ibland kan vara svår att tillgodogöra sig inom den ordinarie vården.

– På mottagningen finns i dagsläget en kurator, en sjuksköterska, en tandläkare och tandsköterska. Det handlar om en drop-in-mottagning där vi främst arbetar med med akuta tillstånd hos vuxna patienter. Det kan också hända att vi remitterar pat till varandra vid behov.

Vilken sorts tandvård utför du?
– Vi erbjuder nödvändig tandvård till hemlösa, missbrukare, och andra utsätta grupper i samhället. Våra behandlingar varierar med allt från tanduttagningar, fyllningar, till enkla avtagbara proteser. Arbetet är tungt eftersom vissa patienter kan vara aggressiva när de är påverkade. Vissa andra djupt deprimerade och det är svårt att få dem att komma tillbaka för en uppföljning. Tyvärr ökar antalet utsätta människor i Malmö, det finns stort behov av personal inom vården.

– Nu är det beslutat att jag kommer att arbeta på stadsmissionen igen i början på 2016. Det ska bli trevligt att återigen träffa mina kollegor och patienter på kliniken.

Om Verónica Aragón
Tandläkare vid Smile Malmö Södervärn. Kan inte tänka sig ett liv utan musik. Gillar tango, yoga, film, skidåkning, resor, språk och skönlitteratur. Är aktiv medlem och ledamot i  Tandläkare utan gränser (TLUG) .

Om Skåne Stadsmission
Skåne Stadsmission bildades 1916 och är en fristående, idéburen organisation som driver professionell, social verksamhet för människor i hemlöshet, missbruk och annan social utsatthet. Organisationen finns på fyra orter i Skåne: Malmö, Lund, Kristianstad och Helsingborg. De olika verksamheterna vänder sig både till kvinnor och män, unga som äldre.

Läs mer inom Nyheter

Smile Tandvård