Mina sidor Boka tid boka-nu-pil

Tandreglering

Tandreglering hos Smile Tandvård

Tandreglering behövs både för barn, ungdomar och vuxna när tänderna vuxit snett, sitter för tätt eller om något annat i bettet behöver förbättras. Det går också att rätta till tänderna av estetiska skäl, vilket är den vanligaste anledningen till tandreglering.

Innan en tandställning kan fästas behöver man säkerställa att munnen är frisk och fri från karies eller andra problem relaterade till munhälsan. På de patienter som behöver ta bort tänder är det oftast bäst att ta bort dem innan man sätter fast tandställningen. Detta görs av din tandläkare.

Varför görs tandreglering?

Tandreglering görs för att korrigera sneda eller felplacerade tänder samt felaktiga bett. Målet är att förbättra både funktion och utseende av tänderna och bettet. Genom att rätta till dessa problem kan man undvika framtida tand- och käkproblem, såsom tandköttssjukdomar, slitage på tänderna och käkledsbesvär.

Olika typer av bettproblem

Det finns flera typer av bettproblem som tandreglering kan åtgärda:

  • Överbett: När de övre tänderna sticker ut för långt över de nedre tänderna.
  • Underbett: När de nedre tänderna skjuter fram över de övre tänderna.
  • Djupt bett: När de övre tänderna täcker de nedre tänderna för mycket vid sammanbitning.
  • Öppet bett: När det finns en öppning mellan de övre och nedre tänderna när man biter ihop.
  • Korsbett: När de övre tänderna biter innanför de nedre tänderna på ena eller båda sidor.

När gör man tandreglering? Kan vuxna göra det?

Tandreglering kan påbörjas i barndomen eller tonåren när tänder och käke fortfarande växer, vilket ofta ger snabbare resultat. Men vuxna kan också göra tandreglering. Moderna tekniker och material gör det möjligt för vuxna att rätta till sina tänder med diskreta alternativ som genomskinliga skenor eller linguala tandställningar.

Olika typer av tandreglering och tandställning

Det finns flera typer av tandreglering:

  • Traditionella metallställningar (räls): Effektiva för alla typer av tandproblem, men synliga. Limmas fast på tänderna.
  • Keramiska tandställningar: Mindre synliga än metallställningar, men lika effektiva.
  • Genomskinliga skenor (Invisalign): Avtagbara och diskreta skenor som gradvis flyttar tänderna. Med sin form griper de om tänderna.
  • Linguala tandställningar: Metallställningar som fästs på baksidan av tänderna, vilket gör dem osynliga framifrån.

Vad kostar tandreglering?

Kostnaden för tandreglering varierar beroende på behandlingens komplexitet, vilken typ av tandställning som används och var du bor. Traditionella tandställningar kan kosta mellan 20 000 och 40 000 kronor, medan Invisalign kan kosta mellan 30 000 och 60 000 kronor. För barn och ungdomar som fått tandreglering godkänd av specialisttandläkare så är den kostnadsfri. Våra kliniker erbjuder betalningsplaner för att göra behandlingen mer överkomlig. Det är viktigt att konsultera med våra tandläkare eller ortodontister för en exakt kostnadsbedömning baserad på dina specifika behov.

Läs även:

Tandreglering för barn & ungdomar

Tandreglering med Invisalign (genomskinlig tandställning)

Så fungerar tandreglering

  • 1
    Vid det första besöket berättar du om dina önskemål. Vi gör en undersökning och första bedömning samt går igenom ungefärliga kostnader för behandlingen. Vill du sedan gå vidare bokas tid för en mer omfattande undersökning.
  • 2
    Vid nästa besök tar vi fotografier av dig och ditt bett samt tar adekvata röntgenbilder och avtryck av dina tänder. Därefter går vi noga igenom detta och gör diagnostik och en individuell behandlingsplanering.
  • 3
    Hur lång tid det tar beror givetvis på hur stort och svårbehandlat problemet är. Den vanligaste behandlingstiden med fastsittande tandställning i över och underkäken är c:a 18 månader. Det finns också långa behandlingar som kan ta upp till 3 år.
Boka online  
Hur är det egentligen att vara patient hos oss? Sara berättar

Frågor & svar om tandreglering

Smile Tandvård