Mina sidor Boka tid boka-nu-pil

Tandreglering för barn & ungdomar

Tandreglering är en vanlig åtgärd för att rätta till problem med tändernas placering, tuggförmåga eller tandhälsa. Det kan vara oroande att höra att ens barn behöver tandreglering, men det är viktigt att veta att det är en vanlig procedur och att det finns flera alternativ att välja mellan.

När behöver barn tandreglering?

Barn kan behöva tandreglering av olika anledningar. Vanliga skäl är problem med tändernas placering, krokiga tänder, överbett eller underbett, eller problem med tuggförmågan. Tandreglering kan också behövas för att korrigera problem med tandhälsan, såsom trångställda tänder som är svåra att rengöra ordentligt.

Vilka alternativ finns för tandreglering?

Det finns flera alternativ för tandreglering för barn. Traditionella tandställningar är fortfarande det vanligaste alternativet och består av metallplattor som är fastsatta på tänderna och sammanbundna med en tråd. Genomskinliga tandställningar i form av skenor är ett annat alternativ som kan vara mindre synliga, och tandreglering med avtagbar plåt kan också vara ett alternativ beroende på situationen.

Hur fungerar tandreglering?

Tandreglering fungerar genom att gradvis flytta tänderna till önskad position med hjälp av tryck och drag från tandställningen. Detta sker genom regelbundna justeringar och efterhand kan tandläkaren kontrollera att tänderna rör sig i rätt riktning.

Hur lång tid tar tandreglering?

Tidslängden för tandreglering kan variera beroende på barnets tandhälsa och behov, men vanligtvis tar det mellan ett och tre år. Regelbundna besök hos tandläkaren är viktiga för att se till att tandregleringen går som planerat och att tänderna rör sig i rätt riktning.

Hur sköter jag mina tänder när jag har tandställning?

Att följa tandläkarens råd är viktigt för att säkerställa att resultatet blir så bra som möjligt. Det är viktigt att borsta tänderna minst 2 gånger per dag med fluortandkräm, använda de särskilda hjälpmedel som tandläkaren visat dig och undvika hårda och klibbiga livsmedel. Glöm inte heller att rengöra tandställningen enligt de instruktioner du får. Det kan också vara nödvändigt att använda en tandställning på natten för att bibehålla resultatet efter tandregleringen.

Eftervård när jag är klar med min behandling

Viktigt att fortsätta med god munhygien. Ofta får man använda en avtagbar skena eller en tråd som fästs på baksidan av tänderna för att bibehålla resultatet efter tandregleringen.

Sammanfattningsvis är tandreglering en vanlig procedur för att korrigera problem med tändernas placering, tuggförmåga eller tandhälsa hos barn. Genom att förstå vilka alternativ som finns tillgängliga, hur tandreglering fungerar, hur lång tid det tar och vad som krävs för eftervård kan man hjälpa till att göra tandreglering till en smidig och positiv upplevelse för barnet.

Kontakta din Smileklinik för att boka tid för en konsultation

Läs även:

Tandreglering

Tandreglering med Invisalign (genomskinlig tandställning)

Tillbaka till huvudsidan för Barntandvård

Smile Tandvård