Mina sidor Boka tid boka-nu-pil

Akut tandvård

Behöver du akut tandvård? Vi hjälper dig direkt om du har ont

Behov av akut tandvård kan uppstå plötsligt. Om du upplever tandvärk, har skadat eller slagit ut en tand eller har andra akuta problem så hjälper vi dig att snabbt få en akuttid hos tandläkaren på din närmsta Smileklinik. Våra erfarna tandläkare och specialister genomför snabb och effektiv behandling vid tandvärk och tandskador.

Vi erbjuder akut tandvård i Stockholm, Göteborg och Malmö samt på våra övriga kliniker runt om i landet.

Hitta din första lediga tid här

 

Vad är akut tandvård och när behöver man det?

Akut tandvård är avsedd för att lindra akuta tandproblem som inte kan vänta på en vanlig tandvårdsundersökning. Det inkluderar situationer som:

1. Intensiv tandvärk eller tandkänslighet som inte går att lindra med smärtstillande medel.

2. Trauma eller skada på tanden, som exempelvis en avbruten tand, en lös tand eller en tand som har knäckts.

3. En infektion eller inflammation i tandköttet, känt som tandköttsinfektion eller tandabscess.

4. Tand i fel läge eller som har lossnat, samt skador på tandproteser.

5. Skador på tänderna orsakade av idrott eller andra olyckor.

6. Tandskador till följd av karies eller andra tandproblem som kan leda till allvarliga tandinfektioner.

Om du upplever något av dessa symtom eller andra akuta tandproblem bör du omedelbart söka akut tandvård för att få nödvändig behandling och smärtlindring.

Vänligen kontakta din närmaste Smileklinik för rådgivning och för att boka en tid för akut tandvård.

Om din tandläkare inte är tillgänglig, överväg att uppsöka akutmottagningen på ett sjukhus.

Vid tandolycksfall

Ibland blir tänder utslagna eller skadas i olyckor och då är det alltid viktigt att du blir undersökt av en tandläkare. Detta gäller oavsett om det rör sig om mjölktänder eller permanenta tänder som har skadats.

Akut tandvård för barn

Det inträffar att barn skadar sig i munnen under lek eller idrott. Det kan resultera i att en tand antingen lossnar helt och hållet, blir lös, får en avbruten bit, eller får en spricka. Oavsett typen av skada rekommenderar vi att söka professionell bedömning och vård från en tandläkare.

Behandlingen varierar beroende på skadans omfattning och om det är en permanent tand eller en mjölktand som har skadats. Om det rör sig om en permanent tand som har blivit utslagen bör du omedelbart kontakta din närmaste Smileklinik.

Läs mer om vår barn- och ungdomstandvård här.

Vid förlorad eller skadad permanent tand – vad kan jag själv göra?

Om du har förlorat eller skadat en permanent tand är det först och främst viktigt att agera snabbt och vidta nödvändiga åtgärder innan du har möjlighet att träffa en tandläkare.

Här är några steg du kan ta för att öka dina chanser till att bevara tanden och minimera risken för permanent skada:

 1. Bevara tanden: Om du har förlorat en tand, försök att hitta den och bevara den. Om tanden är smutsig, kan du skölja den i mjölk eller kallt vatten. Lägg sedan tanden i en behållare med mjölk eller saliv. Detta kan öka chansen att tandläkaren kan återanvända tanden.
 2. Kontrollera eventuella skador: Inspektera din tand för eventuella synliga skador eller kvarvarande tandfragment i munnen. Skölj försiktigt munnen med varmt vatten och använd en isbit för att minska svullnad och lindra smärta.
 3. Ta smärtstillande: Om du upplever smärta kan du ta smärtstillande medel som paracetamol eller ibuprofen enligt doseringsanvisningarna för att lindra obehaget.
 4. Kontakta en tandläkare: Det är viktigt att snarast kontakta din närmaste Smileklinik och beskriva situationen. Dessutom bör du informera tandläkaren om eventuella symptom du upplever och om du har hittat den förlorade tanden. Tandläkaren kommer att ge dig råd om nödvändiga åtgärder att vidta.

Förebyggande åtgärder

Här är några tips för att minimera risken för olycksfall och tandskador:

 1. Undvik att använda tänderna som verktyg. Använd inte dina tänder för att öppna förpackningar eller bita av saker. Det kan leda till skador och sprickor i tänderna.
 2. Använd tandskydd vid kontaktsporter. Om du deltar i kontaktsporter, se till att använda tandskydd för att skydda dina tänder från stötar och skador.
 3. Undvik att tugga på hårda föremål. Att tugga på is, hårda godisar eller andra hårda föremål kan skada dina tänder och leda till sprickor eller skador.
 4. Borsta tänderna och besök tandläkaren regelbundet. Håll en god munhygien genom att borsta tänderna minst två gånger om dagen och besök din tandläkare regelbundet för kontroller och rengöringar.
 5. Undvik extremt varma eller kalla drycker. Att undvika extremt varma eller kalla drycker kan minska risken för känsliga tänder och obehag.
 6. Undvik att dela tandborste eller munvatten med andra. Förhindra spridning av bakterier genom att undvika att dela tandborste eller munvatten med andra personer.

Genom att följa dessa enkla riktlinjer kan du hjälpa till att bevara din tandhälsa och minimera risken för tandproblem och skador. Dessutom kommer du att uppleva en förbättrad munhälsa och ett strålande leende.

Hur fungerar det?

 • 1
  Har du akut ont? Boka en tid online här på smile.se under menyn "Boka tid" eller ring din närmsta Smileklinik, så gör vi allt vi kan för att ordna en tid så fort som möjligt.
 • 2
  Om du är i behov av en tid men inte har akut ont, du kanske har bitit av en bit på en tand? Då rekommenderar vi dig att du i första hand bokar en akuttid via vår onlinebokning.
 • 3
  Du är alltid välkommen att kontakta någon av våra kliniker om du har funderingar och frågor om dina tandbesvär.
Boka online  
Hur är det egentligen att vara patient hos oss? Gunilla berättar

Frågor och svar om akut tandvård

Smile Tandvård