Om karies eller bakterier krupit ned i tandens pulpa kan tanden behöva rotfyllas. En rotbehandling är ett större ingrepp, dock är det inte så otäckt som många kanske föreställer sig. Med dagens hjälpmedel går det dessutom fort och är oftast relativt smärtfritt.
Varför behöver man göra en rotfyllning?
Denna behandling behöver ofta utföras om karies orsakat en infektion, tandgnissling eller om du fått ett slag mot tanden som orsakat skada i pulpan. Om du känner av molande värk, är svullen och känslig för kyla kan det vara ett tecken på att pulpan är skadad.
- Djup karies: När karies har trängt djupt in i tanden kan bakterier nå pulpan och orsaka infektion.
- Tandfrakturer: Sprickor och frakturer i tänderna kan öppna upp för bakterier, vilket leder till inflammation i pulpan.
- Tandtrauma: En skada, exempelvis ett slag mot tanden, kan skada pulpan även om det inte finns en synlig spricka.
- Upprepad tandbehandling: Flera ingrepp på samma tand kan irritera eller skada tandens pulpa.
Om infektionen inte behandlas i tid kan det leda till att tandens rot dör, vilket i sin tur kan orsaka abscesser och allvarliga infektioner i käken.
Hur går behandlingen till?
Rotfyllning, eller endodonti som det även kallas, innebär att tandläkaren öppnar upp för att komma åt tandens infekterade pulpa. Pulpan är den innersta delen av tanden som består av bindväv, nerver och blodkärl.
- Allra först bedövas tanden och mängden bedövning beror på tandens skick och infektionens omfattning. Om nerven i tanden är död, så kallad nekros, behövs oftast ingen bedövning.
- Därefter placeras en duk av latex eller vinyl runt tanden, den håller området runt tanden sterilt och säkerställer att inga bakterier når rotkanalen.
- Pulpan (nerven i tanden) avlägsnas, rotkanalerna rensas (kan vara flera beroende på vilken tand) och tanden spolas med bakteriedödande medel.
- I de flesta fall kan rotfyllningen utföras omgående men ibland krävs flera besök.
- Tandläkaren lägger då en provisorisk fyllning som får sitta i ett par veckor innan den permanenta fyllningen kan appliceras.
- Rotkanalen försluts med guttaperka och ett rotkanalcement.
- Slutligen fylls tandens krona med passande material, exempelvis komposit, eller i vissa fall en porslinskrona.
Under behandlingen tar tandläkaren flertalet röntgenbilder för att kontrollera behandlingsresultatet, det som kännetecknar en framgångsrik rotfyllning är om den blir tät. Det kan vara svårt att rotfylla tänder långt bak i munnen eftersom dessa är svårare att nå. Tuggtänderna har även flertalet rötter och rotkanalerna kan vara böjda vilket gör att dessa i regel kan vara svårare att rengöra innan de fylls.
Gör rotfyllning ont?
En vanlig fråga många ställer sig är om rotfyllning gör ont. Det finns oftast ingen anledning att känna sig orolig och i de allra flesta fall är rotfyllningsbehandlingen smärtfri. Om pulpan är väldigt inflammerad kan det första stadiet i behandlingen vara något smärtsam. När bedövningen väl har satt sig och tandläkaren nått rotkanalen brukar värken avta.
En rotbehandling är ett stort ingrepp, vilket ställer höga krav på tandläkaren. Därför kan du i särskilda fall bli remitterad till en endodontist – en specialisttandläkare som arbetar uteslutande med denna typ av behandling.
Hur känns det efter en rotfyllning?
Efter en rotfyllning kan tanden kännas öm eller känslig under några dagar, särskilt om det fanns en infektion innan behandlingen. Smärtan bör avta inom kort, och tandläkaren kan rekommendera smärtstillande medel för att lindra eventuellt obehag. Det är också viktigt att följa tandläkarens instruktioner efter ingreppet och gå på uppföljningsbesök om det behövs.
Vad händer om en rotfyllning inte görs?
Om en skadad eller infekterad pulpa inte behandlas med en rotfyllning kan infektionen sprida sig till käkbenet och orsaka allvarliga komplikationer, såsom abscesser (varbölder) eller tandförlust. Ibland kan smärtan försvinna av sig själv när nerven dör, men detta betyder inte att infektionen är borta. Att lämna en infekterad tand obehandlad kan leda till större problem, inklusive spridning av infektionen till andra delar av kroppen.
Hur länge håller en rotfylld tand?
En tand som har rotfyllts kan hålla i många år om den tas om hand på rätt sätt. Det är viktigt att fortsätta med god munhygien och regelbundna tandläkarbesök för att säkerställa att tanden förblir frisk. I vissa fall kan en rotfylld tand behöva en ny fyllning eller krona, men detta är vanligtvis ett långsiktigt ingrepp.
Det är vanligt att du får komma på återbesök en tid efter behandlingen för att bedöma att allt ser bra ut och att inga nya besvär uppstått.