Mina sidor Boka tid boka-nu-pil

Visdomständer – när ska du söka hjälp?

Ett av de vanligaste besvären om du är lite yngre är problem med visdomständerna.

Visdomständer är de tänder som kommer fram allra sist. Namnet visdomstand kommer ifrån att de vanligtvis bryter fram mellan 18 och 25 år, en ålder då man enligt gammal uppfattning tillägnat sig en viss visdom. Visdomständer var nyttiga för våra förfäder som åt en grov kost, till ­exempel blad, rötter och kött. Idag har visdomständerna inte samma funktion och över tid har våra munnar blivit mindre och därför får inte alltid visdomständerna plats i käken. En av fem upplever problem när visdomstanden börjar växa fram medan hos andra har evolutionen gjort att anlaget för visdomständer försvunnit helt.

Visdomständerna kan ibland vara svåra att rengöra då de finns längst in i munnen. Ibland täcker tandköttet delvis visdomstanden och lämnar en ficka för bakterier att samlas i, då finns det stor risk för karies och akut inflammation i tandköttet.

Akut inflammation runt visdomstanden kan vara mycket smärtsamt och orsaka feber, svullen kind och svårigheter att gapa. Var uppmärksam på om svullnaden sprider sig ned mot halsen och ta i sådana fall omgående kontakt med oss och även då du upplever värk eller ömhet som inte går över bör du ta kontakt med oss för att undersöka visdomstanden.

Det finns symtom som du bör vara särskilt uppmärksam på och ta omgående kontakt med oss om du upplever något av följande symptom:

• Kraftig tandvärk

• Feber

• Svullnad som sprider sig mot halsen

• Svårigheter att gapa eller tugga

• Inflammation

Ibland går besvären över, men i vissa fall kan man behöva ta bort visdomstanden och det kan även krävas en operation för att få ut tanden. Efter borttagande av tanden kan man ibland få efterbesvär och värk under ett par dagar, men det brukar hjälpa att behandla med smärtstillande och följa de rekommendationer som du får från din tandläkare.

Tillbaka till huvudsida om Akut tandvård

Smile Tandvård