Mina sidor Boka tid boka-nu-pil

Frätskador på tänderna blir vanligare

Frukt som mellanmål – bra för kroppen men inte alltid bra för tänderna

Varje gång vi äter eller dricker något som innehåller kolhydrater eller socker sätter ett syraangrepp igång mot våra tänder. Tänderna är normalt väldigt bra på att hantera dessa angrepp men om de utsätts för en större mängd syra och speciellt under en längre tid kan det i längden leda till frätskador, eller tanderosion som det också kallas. 

Hur upptäcker man frätskador på tänderna?

De tidiga symptomen på frätskador är väldigt svåra att upptäcka själv men man bör vara uppmärksam på om tänderna ilar eller gör ont vid tandborstning, om formen förändras samt om tänderna blir mörkare, gulare eller matta.

Var inte rädd för nyttiga syror

En av de vanligaste orsakerna till frätskador är alla sura produkter på marknaden som till exempel läsk, juice, vin, energidryck och surt godis. Men eftersom det är mängden syra som spelar roll, inte hur mycket socker eller sötningsmedel produkten innehåller så kan även nyttiga livsmedel som till exempel äpplen och citronvatten utgöra en risk för tändernas emalj. Rådet att inte småäta gäller därför även nyttiga livsmedel eftersom tänderna behöver tid för att återhämta sig mellan syraangreppen. Självklart ska man för den sakens skull inte undvika livsmedel som är nyttiga för kroppen men har en hög syrahalt utan man kan istället tänka på att hjälpa tänderna att återställa syrabalansen efteråt. Några enkla sätt att göra detta är att skölja munnen med vatten eller äta något som innehåller mycket kalcium som t.ex mjölk, fil, yoghurt, eller ost eller tugga på ett sockerfritt tuggummi.

Försök inte borsta bort syraangrepp

En vanlig uppfattning är att om man ätit något onyttigt ska man snabbt borsta tänderna men detta gäller inte när det kommer till syraangrepp. Ett syraangrepp innebär att tandens yttersta emalj har mjukats upp och om man då borstar tanden riskerar man att skada tanden ännu mer. Vänta därför helst en timme innan du borstar tänderna efter att du ätit eller druckit något surt.

 

Smile Tandvård