Mina sidor Boka tid boka-nu-pil

Fyra orsaker till ilningar i tänderna

Har du känt isningar/ilningar i en tand någon gång? Det handlar ofta om en kortvarig smärta som kan utlösas t ex när du äter godis, glass eller dricker något kallt. Det kan finnas flera orsaker till varför det börjar ila i tanden. En sprucken fyllning eller en spricka i tanden kan ge ilningar, ibland kan ilningarna också tyda på att du har fått ett kariesangrepp.

  1. Ilande tandhalsar

Många har besvär med känsliga tandhalsar, framför allt i samband med något kallt, sött eller surt. Även vanlig tandborstning kan ge besvär. Tandhalsen (gränsområdet mellan tand och tandkött) är mera utsatt än tandkronan eftersom den inte har någon skyddande emalj. Tandhalsarna får också lättare karies.

  1. Frätskador

Frätskador på tänderna uppkommer på grund av en obalans av pH-värdet i munnen och är ett resultat av regelbundet intag av sura livsmedel, reflux eller kräkningar. Det kan vara juice, surt godis, läsk och citrusfrukter eller upprepade kräkningar i samband med ätstörningar.

  1. Tandgnissling

En annan tänkbar orsak till ilningar är tandgnissling. Den som gnisslar tänder kan ha överbelastat dem så att de blivit extra känsliga.

  1. Kariesangrepp

Ilningar kan även vara ett tecken på karies. Om hålet i tanden är stort kan ilningar uppstå, ilningar kan även uppstå om du har gamla fyllningar eller lagningar som har börjat lossna.

Det kan vara svårt att härleda varifrån ilningarna kommer och vad som är orsaken till det. Eftersom det finns flera anledningar till varför du kan uppleva ilningar i tänderna, är det en bra idé att låta någon av våra tandläkare eller tandhygienister undersöka orsaken.

Läs mer om akut tandvård här

Smile Tandvård