Mina sidor Boka tid boka-nu-pil

Hur är en tand uppbyggd?

Tänder är avgörande för att vi ska kunna tugga mat, men de spelar faktiskt också en viktig roll i vårt tal och utseende. En tand är inte bara en solid bit av material utan en komplex struktur som innehåller flera lager och delar, var och en med sin unika funktion och egenskaper.

Kronan, Roten och Tandköttet

Varje tand består av två huvuddelar: kronan och roten. Kronan är den del av tanden som är synlig ovanför tandköttet, medan roten är den del som ligger dold under tandköttet, förankrad i käkbenet. Tandköttet spelar en viktig roll i att skydda tandens rot och stödja tandens struktur.

Emalj, Dentin, Pulpa och Cementum

Tandens yttre lager kallas emalj – det är den hårdaste och mest mineraliserade vävnaden i kroppen som skyddar tanden mot slitage från tuggning. Emaljens primära uppgift är att skydda de mer känsliga delarna av tanden, som dentinet och tandpulpan, från bakterier och syror som kan orsaka karies och tandinfektioner. Under emaljen finns dentinet – ett poröst material som utgör huvuddelen av tanden. Dentinet är mindre hårt än emaljen men spelar en viktig roll i att överföra nervsignaler och känslighet.

I tandens centrum finns pulpan, som innehåller nerver och blodkärl. Pulpans roll är avgörande för tandens hälsa och känslighet, då den förser tanden med näring och här finns även celler som kan bilda dentin. Om pulpan blir infekterad eller skadad kan det leda till tandvärk eller behov av rotfyllning.

Runt tandens rot finns cementum. Det är en benliknande substans som hjälper till att förankra tanden i käkbenet genom att fästa till något som kallas periodontalligamentet. Detta är i sin tur en specialiserad typ av vävnad som både fungerar som en stötdämpare under tuggning och bidrar till att hålla tanden stabil. Den tillför också näringsämnen till både ligamentet och tanden.

Genom att förstå hur en tand är uppbyggd kan vi bättre uppskatta vikten av god munhygien och regelbundna tandläkarbesök. Det är genom att ta hand om varje del av tanden som vi kan behålla en god munhälsa och ett strålande leende livet ut.

Smile Tandvård