Mjölktänder spelar en avgörande roll i ett barns utveckling och är en grundpelare för de permanenta tänderna som senare tar deras plats. De första mjölktänderna, som vanligtvis börjar visa sig när barnet är mellan sex månader och upp till ett år, är inte bara viktiga för att kunna tugga mat utan spelar också en central roll i talutvecklingen och för att bevara utrymme i munnen för framtida tänder.
Olika typer av mjölktänder
Precis som det finns olika typer av permanenta tänder, så finns det också olika typer av mjölktänder. Mjölktänderna, även kända som de primära tänderna, är indelade i olika kategorier baserat på deras placering och funktion i munnen. Här är de huvudsakliga typerna:
- Framtänder (Incisiver): Dessa är de första tänderna som oftast dyker upp hos bebisar, vanligtvis runt 6 till 12 månaders ålder. Det finns fyra framtänder i överkäken och fyra i underkäken. De är skapade för att bita av mat och har en skarp kant.
- Hörntänder (Caniner): Efter framtänderna följer hörntänderna, en i varje kvadrant av munnen, vilket gör totalt fyra hörntänder. Dessa tänder har en spetsig topp och är designade för att dela mat. Hörntänderna hos barn brukar visa sig runt 16 till 20 månaders ålder.
- Första och andra mjölkmolarerna: Till skillnad från de permanenta tänderna, där det finns både premolarer och molarer, består de bakre tänderna hos barn enbart av molarer. Det finns totalt åtta mjölkmolarer, två i varje kvadrant av munnen. De första mjölkmolarerna dyker vanligtvis upp mellan 13 och 19 månaders ålder, medan de andra mjölkmolarerna framträder mellan 25 och 33 månaders ålder. Mjölkmolarerna har en bredare yta och är avsedda för att mala mat.
Mjölktändernas antal och deras funktion
Ett vanligt frågeställning är: Hur många mjölktänder har barn? Svaret är tjugo – tio i överkäken och tio i underkäken, vilket inkluderar framtänder, hörntänder och kindtänder. Runt sex års ålder börjar en ny fas då barn börjar tappa alla sina mjölktänder, en process som vanligtvis pågår till omkring tolvårsåldern, vilket leder till ett leende bestående av hela 32 permanenta tänder i vuxen ålder.
Från mjölktänder till permanenta tänder
Att tappa mjölktänder kan vara en spännande tid för både barn och föräldrar och är starten på ett fullständigt utvecklat leende. Övergången från mjölktänder till de permanenta tänderna är en milstolpe i barnets utveckling, men kan ibland medföra en del obehag för barnet. Föräldrar och vårdnadshavare bör vara medvetna om vikten av mjölktänderna och den roll de spelar både i ett barns övergripande hälsa, samt för de framtida permanenta tänderna. Regelbundna tandläkarbesök är avgörande för att övervaka denna utveckling, och rätt vård kan resultera i ett livslångt strålande leende.
Vad ska man göra om en mjölktand skadats eller slagits av?
Det händer ibland att små barn ramlar och skadar en tand. Ofta är det framtänder i överkäken som drabbas. De flesta skador på mjölktänder ger inga komplikationer. Det finns dock en liten risk att de permanenta tänderna i käken kan ta skada som en följd av olyckan. Risken är större vid svårare tandskador och om skadan sker innan barnet är tre år. Kontakta alltid närmsta Smileklinik, även vid mindre skador. Läs mer om Barntandvård hos Smile
Vad är viktigt för mig som förälder att tänka på?
Munhygien: Börja borsta ditt barns tänder två gånger om dagen så snart den första tanden kommer fram, med en mjuk tandborste och en liten mängd fluortandkräm.
Kost: Begränsa sockerintaget för att förebygga karies och undvik att ge söta drycker i nappflaska.
Tandläkarbesök: Ta ditt barn till tandläkaren för en första kontroll vid tre års ålder.
Tumsugning: Försök att avvänja barnet från tumsugning och napp vid tre års ålder för att undvika tand- och bettfel.
Olyckor: Var uppmärksam på att skydda barnets tänder vid lek och aktiviteter för att undvika skador.
Läs mer om och boka tid för barn-och ungdomstandvård hos Smile.