Mina sidor Boka tid boka-nu-pil

Hjälp, mitt barn vägrar att borsta tänderna!

Redan när barnets första tand tittar upp är det dags att borsta regelbundet, både för tändernas skull men även för att det ska bli en naturlig del av vardagen. Men vad gör man om barnet vägrar?

Gör tandborstningen till en rolig aktivitet

Låt det lilla barnet undersöka, leka med och prova tandborsten så att den inte blir främmande. Kanske kan ni ha en varsin tandborste så att du kan passa på att borsta tänderna samtidigt som hen undersöker sin egna borste? Små barn kan ligga ner och borsta tänderna, så prova om det funkar bättre på ett ställe än ett annat; på skötbordet, i sängen, i soffan, i vagnen till exempel.

När barnet blir lite större kan det hjälpa att hen själv får välja färg på tandborsten eller tandkrämstuben. Det kan också hjälpa att göra tandborstningen till en gemensam sak där ni står/sitter bredvid varandra och borstar med en varsin borste, barn vill ju ofta som bekant göra som sina föräldrar gör (och inte alltid bara som de säger). Det är dock viktigt att komma ihåg att du som vuxen behöver hjälpa ditt barn ända upp till 10-12 års ålder med att borsta tänderna även om de får borsta själv en stund först.

Man kan också prova tricket med att ta fram en spegel och leta tandtroll innan borstningen och göra det till en sport att fånga alla tandtrollen som är så snabba att man inte ens ser dem.

Efter en hel dag av lek och bus kan många barn vara väldigt trötta när kvällen kommer och det är dags att borsta tänderna. Det kan därför vara en bra idé att förlägga tandborstningen lite tidigare på kvällen och inte precis innan läggdags.

Alla barn är olika och vissa testar gränserna mer än andra, men då är det viktigt att komma ihåg att de vet ju vad de vill men att vi som vuxna vet vad som är bäst för dem så vi behöver då vara envisare.

När och hur ofta bör barn borsta tänderna ?

Borsta både morgon och kväll med en mjuk tandborste och en liten klick fluortandkräm för barn. Börja med tänderna längst bak och använd en tandkrämsklick som är ungefär lika stor som barnets lillfingernagel. Skölj inte tänderna med vatten efter tandborstningen eftersom detta i så fall sköljer bort det skyddande fluoret och helst ska barnet inte äta något på 2-3 timmar efter tandborstningen.

Tillbaka till huvudsidan för barntandvård

Smile Tandvård