Mina sidor Boka tid boka-nu-pil

Första barnbesöket hos tandläkaren

När ditt barn är 3 år är det dags för det första besöket hos tandläkaren. Vissa barn tycker detta är superspännande medan andra tycker att det är lite läskigt. Därför kan det vara bra att veta hur det normalt går till, så man kan prata om det hemma innan det är dags för besöket.

Du kan välja vilken tandläkare du vill till ditt barn

I stort sett all tandvård är kostnadsfri för barn till och med 23 år och ni väljer fritt vilken tandläkare ni vill gå till det gäller även privata tandläkare.

Så här går första tandläkarundersökningen till

• Inledningsvis brukar man prata om hur barnet mår i allmänhet, om barnet har några allergier, mediciner eller specialkost som kan påverka tandhälsan.

• Barnet får sitta i tandläkarstolen, men om det verkar läskigt kan man få sitta i mamma eller pappas knä också.

• Sen räknar tandläkaren tänderna och kontrollerar att de växer fram som de ska samt att bett och tandkött ser bra ut.

• Ni kommer få goda råd när det kommer till tandvård för barn, inklusive matvanor som är bra för tänderna och ställ gärna frågor om det är något ni undrar över.

• Om barnet använder napp eller suger på tummen väldigt mycket kan det påverka bettet så detta diskuteras ofta på det första tandläkarbesöket också.

• Själva undersökningen går normalt väldigt snabbt och efter sitt första tandläkarbesök brukar de flesta barn känna sig väldigt stolta.

Så här kan du förbereda ditt barn inför tandläkarbesöket

Barn känner ofta av sina föräldrars sinnesstämning så om en av föräldrarna känner obehag inför tandläkarbesök kan det vara bra att det är den andra föräldern som följer med barnet. Många barn vill veta vad som väntar dem i en ny situation så det kan vara bra att prata om tandläkarbesöket och vad som kommer hända redan i förväg. Kanske karaktärerna i barnets favoritprogram går till tandläkaren i något avsnitt som ni kan hitta och titta på tillsammans också.

Tillbaka till huvudsidan för barntandvård

Smile Tandvård