Mina sidor Boka tid boka-nu-pil

Barntandläkarens bästa råd

Bästa tandhälsoråden för femåringen

Bästa rådet till en femåring är tydligt: FLUOR-VATTEN-VILA!

  • FLUOR: Det finns starkt vetenskapligt stöd för tandborstning med fluortandkräm. Även 5-åringar ska borsta i 2 minuter både morgon och kväll samt avsluta tandborstningen med att sila tandkrämsskummet mellan tänderna. Att sila tandkrämsskummet och inte skölja tänderna med vatten efter tandborstning hjälper till att maximera effekten av fluoret. Alla 5-åringar behöver vuxenhjälp vid tandborstning.
  • VATTEN: vatten är den allra bästa törstsläckaren. Erbjud ditt barn vatten mellan måltiderna och om de blir törstiga på natten.
  • VILA: det är viktigt att tänderna får vila mellan måltider och mellanmål. Undvik därför småätande och ge barnet vatten om det är törstigt mellan måltiderna.

Har en 5-åring fått karies i sina mjölktänder finns stor risk för att de utvecklar karies i sina nya permanenta tänder så det är viktigt med regelbundna kostvanor och bra munhygien redan i tidig ålder.

Bästa tandhälsoråden för tioåringen

Även för barn i äldre åldrar gäller budskapet FLUOR-VATTEN-VILA! Vid tio års ålder kan barnet få ta större ansvar själv för sin tandborstning men föräldrarna behöver fortfarande hålla koll samt inspirera till goda tandborstnings- och kostvanor. Om barnet har lösa mjölktänder som inte vill lossna rekommenderas det att vicka aktivt för att släppa fram den permanenta tanden.

Bästa tandhälsoråden för femtonåringen

För femtonåringar gäller fortfarande budskapet FLUOR-VATTEN-VILA! En femtonåring ska dock ta betydligt större egenansvar för sina tänder, munhygienen och sina kostvanor. Det är viktigt att de förstår vilka risker läsk, sportdryck, rökning, snus och piercing kan medföra för tänderna. Lagningar i permanenta tänder i tidig ålder kan skapa behov av nya reparationer under resten av livet med många tandläkarbesök och potentiellt stora kostnader.

Läs mer: Hur hjälper man sitt tandvårdsrädda barn? Barntandläkarens råd.

Tillbaka till huvudsidan för barntandvård


Smile Tandvård