Mina sidor Boka tid boka-nu-pil

Eltandborste för barn – allt du behöver veta

Vilka är fördelarna med eltandborste för barn?

  1. Effektiv rengöring: Mer effektiva på att ta bort plack, matrester och bakterier. Roterande rörelser når svåråtkomliga områden som barn har svårt att borsta ordentligt med manuell tandborste.
  2. Skonsam rengöring: Eltandborstar för barn är ofta skonsammare. Vissa modeller är extra mjuka mot känsliga tänder och tandkött, viktigt för barn som äter sockerhaltiga livsmedel eller inte borstar noggrant.
  3. Lättare att använda: Kräver mindre ansträngning och teknik, gör det enklare för barn att borsta ordentligt och minskar risken för felaktig borstning eller för hårt tryck.
  4. Timer och trycksensorer: Inbyggda timrar hjälper barn att borsta tillräckligt länge (två minuter). Trycksensorer varnar om för hårt borstande, skyddar känsligt tandkött.
  5. Motiverande och roligt: Färgglada eltandborstar med mönster, figurer från favoritfilmer och funktioner som musik eller ljus gör tandborstning engagerande och uppmuntrar barn till regelbunden borstning.

När kan mitt barn börja använda eltandborste?

Eltandborstar kan användas från tidig ålder, men välj en speciellt utformad för barn och övervaka användningen. Rekommendationen är att börja använda eltandborste från 3 års ålder, men vissa modeller är anpassade för barn från 18 månader.

Vad är viktigt när jag väljer eltandborste till mitt barn?

Storlek och form: Eltandborsten ska ha ett litet borsthuvud med mjuka borst som passar bekvämt i barnets mun och kan rengöra tänderna effektivt utan att skada tandköttet. Vid användning av el-tandborste, med mindre borsthuvud, behöver tandkräm läggas på flera gånger. Man bör undvika att skölja under och efter tandborstning.

Åldersanpassad: Välj en eltandborste som är anpassad för barnets ålder. Det finns eltandborstar för små barn (18 månader till 3 år), förskolebarn (3-6 år) och skolbarn (6 år och äldre).

Lätt att använda: Barnets eltandborste bör vara lätt att använda och greppa, så att barnet kan lära sig att borsta tänderna på egen hand.

Timer och trycksensor: En timer kan hjälpa barnet att borsta tänderna i rekommenderade två minuter, medan en trycksensor kan förhindra att barnet trycker för hårt mot tänderna och tandköttet, vilket kan skada dem.

Motiverande funktioner: Många eltandborstar för barn har inbyggda funktioner som musik, ljus eller interaktiv app som gör tandborstningen mer engagerande och rolig.

Vad är viktigt för mig som förälder att tänka på?

Som förälder är det viktigt att övervaka ditt barns tandborstning, särskilt när de använder en eltandborste, för att säkerställa att de använder den korrekt och inte skadar sina tänder och tandkött. Det kan också vara en bra idé att be ditt barns tandläkare om råd om när och hur man introducerar en eltandborste för ditt barn.

Eltandborstar för barn är ett utmärkt verktyg för att främja en god munhälsa och skapa positiva tandvårdsrutiner. Genom att välja en eltandborste som passar ditt barns ålder och behov kan du bidra till att göra tandborstningen roligare och effektivare för ditt barn. Tänk på att komplettera eltandborstningen med regelbundna tandläkarbesök och en balanserad kost för att ge ditt barn bästa möjliga förutsättningar för en hälsosam mun och starka tänder genom hela livet.

Tillbaka till huvudsidan för Barntandvård

Smile Tandvård