Mina sidor Boka tid boka-nu-pil

Tandhälsa och graviditet

Det finns många myter om hur en graviditet påverkar tänder och munhälsa. På senare år har vi lärt oss att de flesta av de gamla etablerade uppfattningarna är felaktiga. Idag tror man till exempel inte längre på att anledningen till att många gravida får sämre tänder är att barnet stjäl kalcium från mammans tänder.

Vad händer med tänderna under graviditeten?

Om du som väntar barn tycker att din mun och dina tänder inte känns som vanligt, beror det alltså oftast inte på att tänderna har blivit sämre utan på att du äter annorlunda, vilket kan öka risken för karies.

Barntandvård hos Smile: Här bokar du tid till barn och ungdomar

Du får inte sämre tänder för att du är gravid, men det är annat som händer som gör att du behöver ta hand om dina tänder lite extra. En del är oftare än annars sugna på någon speciell mat, andra mår illa och kan bara äta lite, fast ofta. Några kräks. Vilket kan innebära extra belastning på tänderna.

Varje gång du stoppar någonting i munnen startar en syraattack som fräter på tänderna i ungefär en halvtimme. Ju oftare du äter, desto fler syraattacker utsätts dina tänder för. Försök därför att inte äta mer än fem-sex gånger per dag, då minskar du risken för hål i tänderna under graviditeten.

Känslig för inflammationer

När du väntar barn är ditt tandkött extra känsligt för inflammationer, men trots det; fortsätt borsta som vanligt, mjukt och försiktigt. Att ditt tandkött är extra känsligt under graviditeten beror på hormonerna. Tandköttet, liksom kroppens övriga slemhinnor, kan på grund av hormonomställningen bli känsligare, svullna och ha lättare för att blöda. Det kan också göra ont.

Ta hand om dig under graviditeten, ät och drick sunt, gör rent och använd fluortandkräm.

Tandläkarens bästa tips: Så får du friskare tänder.

Graviditet och röntgen

Din tandläkare har rutiner för att stråldosen alltid ska vara så låg som möjligt. Berätta att du är gravid innan du genomgår en undersökning. Då kan din tandläkare ta ställning om det är nödvändigt med en röntgenundersökning.

När du blivit förälder

Var rädd om ditt barns tänder redan från början. De ska hålla genom hela livet. Borsta tänderna dagligen så snart de första tänderna dyker upp och tänk på att ge barnet goda matvanor redan från början.

Smile finns nära dig: Hitta din klinik.

Smile Tandvård