Mina sidor Boka tid boka-nu-pil

Tandsten – ett av våra vanligaste tandproblem

Tandsten är ett av våra vanligaste tandproblem. Det går inte att ta bort på egen hand utan kräver ett eller flera besök hos en tandhygienist eller tandläkare. Men hur går egentligen en behandling till och vilka är de vanligaste symtomen? Här reder vi ut allt du behöver veta. 

Tandsten bildas när bakteriebeläggningar lägger sig mellan tänderna och förkalkas i kontakt med saliven. Varje dag bildas beläggningar på tänderna och därför är en god munhygien en avgörande faktor för att undvika tandsten. Obehandlad tandsten kan leda till tandköttsinflammation, karies och i värsta fall tandlossning

Till en början är tandsten vitfärgad och svår att upptäcka, men det finns vissa symtom som kan vara bra att känna till. Dålig andedräkt, missfärgningar och ojämn tandyta är vanliga och mindre akuta tecken. Blödande och inflammerat tandkött är mer allvarliga symtom och vår rekommendation är att uppsöka tandvård omgående för att förhindra vidare problem. 

Behandling av tandsten

Behandlingen utförs med såväl manuella handinstrument som mer avancerad teknik. Vid borttagning manuellt skrapar vi bort tandsten på tänderna och med exempelvis metoden ultraljudsteknik avlägsnas tandsten med hjälp ultraljud. Att behandla tandsten kan kännas obehagligt och orsaka ilningar men det är sällan smärtsamt. Dock kan tandsten under tandköttet kännas mer och bedövning kan behövas. I slutet av behandlingen polerar vi tänderna och slätar till tandytan. För att få friskare tänder rekommenderar vi dig att besöka tandhygienisten minst en gång per år.  Boka tid för tandrengöring här.

God tandhälsa är nyckeln till en tandstensfri mun

I förebyggande syfte är det viktigt att värna om tandhälsan. Borsta tänderna noggrant morgon och kväll med fluortandkräm. Använd mellanrumsborste för att nå svåråtkomliga ställen och avsluta rutinen med att skölja munnen med fluorskölj. Slutligen rekommenderar vi att använda infärgningstabletter för att upptäcka gammal plack och ta bort det i god tid.

Smile Tandvård