Mina sidor Boka tid boka-nu-pil

Tandhygienist

Tandsten, tandköttsinflammation och tandlossning – hur hänger det ihop?

Tandhygienisten har en av tandvårdens viktigaste uppgifter; att förebygga sjukdomar såsom karies och tandlossning i ett tidigt stadie, samt att utföra undersökningar på barn och vuxna.

I munnen finns det mängder med olika bakterier som sitter på tungan, tänderna, slemhinnorna eller flyter runt i saliven. Dessa är i balans så länge vi håller en god munhygien och har en normal kost. Om rengöringen uteblir kommer bakterierna att sätta sig på tandytor samt mellan tänderna där de frodas och bildar bakteriebeläggningar, så kallat plack.

Placket som sitter närmast tandköttet orsakar tandköttsinflammation vilket innebär en rodnad samt svullnad av tandköttet som resulterar i ett mer lättblödande tandkött. I vår saliv finns också mineraler som kan lagras i placket, vilket leder till bildning av tandsten.

Detta kan orsaka en kraftigare inflammation som medför att benet kring våra tänder bryts ned och tanden får mindre och mindre fäste – så kallad tandlossning.

Att besöka tandhygienisten regelbundet är därför viktigt. Då avlägsnas tandsten och tandkött samt benfäste kontrolleras och på så sätt kan förutsättningarna för en god munhygien skapas.

Hur fungerar det?

  • 1
    Tandhygienisten är utbildad för att arbeta med förebyggande tandvård, samt behandling av tandlossningssjukdom.
  • 2
    Tandhygienisten arbetar framförallt med att förebygga karies, gingivit (tandköttsinflammation)och parodontit (tandlossning).
  • 3
    Både tandhygienister och tandläkare kan göra en undersökning av dina tänder. Tandhygienisten får bara ställa diagnos på karies och tandlossning. Du kan behöva bli undersökt av en tandläkare om tandhygienisten hittar något annat i munnen som inte ser friskt ut.
Boka online  

Frågor & svar om tandhygienistbehandling

Smile Tandvård