Mina sidor Boka tid boka-nu-pil

Tandhygienist

1/4-16/6 erbjuder vi 150 kr rabatt på tandrengöring på följande kliniker: Borås, Göteborg; Domkyrkan, Avenyn, Torslanda, Helsingborg, Jönköping A6, Landskrona, Linköping, Malmö City, Norrköping, Stockholm; Hagastaden, Kungsgatan, Södermalm, Tyresö, Täby, Söderhamn och Trelleborg.

Tandsten, tandköttsinflammation och tandlossning – hur hänger det ihop?

Våra tandhygienister har en av tandvårdens viktigaste roller genom att de förebygger sjukdomar som karies och tandlossning i ett tidigt skede. De utför viktiga behandlingar som tandrengöring, avlägsnande av tandsten och missfärgningar, samt polering av tänder. Läs mer här.

I munnen finns det mängder med olika bakterier som sitter på tungan, tänderna, slemhinnorna eller flyter runt i saliven. Dessa är i balans så länge vi håller en god munhygien och har en normal kost. Om rengöringen uteblir kommer bakterierna att sätta sig på tandytor samt mellan tänderna där de frodas och bildar bakteriebeläggningar, så kallat plack.

Tandköttsinflammation

Placket som sitter närmast tandköttet kan i sig orsaka tandköttsinflammation vilket innebär en rodnad samt svullnad av tandköttet som resulterar i ett mer lättblödande tandkött. I vår saliv finns också mineraler som kan lagras i placket, vilket leder till bildning av tandsten.

Tandlossning

Tandsten kan orsaka en kraftigare inflammation som medför att benet kring våra tänder bryts ned och tanden får mindre och mindre fäste – så kallad tandlossning.

Boka tid för tandrengöring

Därför är det viktigt att regelbundet besöka tandhygienisten för tandrengöring, där tandsten tas bort och tandkött samt benfäste kontrolleras, vilket skapar förutsättningar för en god munhygien och därmed munhälsa.

Hur fungerar det?

  • 1
    Tandhygienisten är utbildad för att arbeta med förebyggande tandvård, samt behandling av tandlossningssjukdom.
  • 2
    Tandhygienisten arbetar framförallt med att förebygga karies, gingivit (tandköttsinflammation)och parodontit (tandlossning).
  • 3
    Både tandhygienister och tandläkare kan göra en undersökning av dina tänder. Tandhygienisten får bara ställa diagnos på karies och tandlossning. Du kan behöva bli undersökt av en tandläkare om tandhygienisten hittar något annat i munnen som inte ser friskt ut.
Boka online  
Hur är det egentligen att vara patient hos oss? Sara berättar

Frågor & svar om tandhygienistbehandling

Smile Tandvård