Mina sidor Boka tid boka-nu-pil

Vad är tandlossning och vad orsakar det?

Tandlossning, eller parodontit, är en tandköttssjukdom som innebär att tänderna långsamt lossnar från sina fästen i käkbenet på grund av att en inflammation bryter ner vävnad och ben kring tänderna. Utan behandling kan detta leda till att tänderna lossnar. Regelbunden munvård är viktig för att förebygga tillståndet.

Vad beror tandlossning på?

I grunden är tandlossning en ärftlig sjukdom men faktorer som till exempel dålig munhygien, tandsten eller rökning kan påskynda förloppet. När man slarvar med tandrengöringen, särskilt under en längre tid, samlas bakterier i munnen och vid tandköttskanten, vilket i sin tur kan leda till inflammation i tandköttet. Det är när inflammationen skapar djupare fickor i tandköttet så att bakterierna kan fortsätta växa ner på tandroten som det kan påverka tandens fäste i käkbenet.

Hur upptäcker man tandlossning?

Tandköttsinflammation är oftast smärtfri och tandlossning sker långsamt, vilket gör det svårt att upptäcka själv. Håll utkik efter tidiga tecken som blödande tandkött, eftersom detta kan indikera att det har bildats tandsten under tandköttskanten. Om man haft tandsten under en längre tid kan tandköttsfickorna redan vara inflammerade och ibland kan det leda till att man känner varsmak i munnen. Om sjukdomen gått ännu längre kan man känna att en eller flera tänder är lösa.

Tandlossning hos äldre

Tandlossning hos äldre är ett vanligt problem och uppstår ofta på grund av långvarig tandköttssjukdom (parodontit), som gradvis bryter ner benet runt tänderna. Dålig munhygien, åldrande och vissa sjukdomar som diabetes kan öka risken. När tänderna förlorar sitt stöd, blir de lösa och kan till slut falla ut. Regelbunden tandvård och tidig behandling av tandköttssjukdomar är viktigt för att förebygga tandlossning och bibehålla munhälsan i ålderdomen.

Behandling av tandlossning

Om man regelbundet går till tandläkaren kommer man tidigt att kunna upptäcka eventuell tandlossning. Under en vanlig undersökning mäter nämligen tandläkaren eller tandhygienisten tandköttsfickorna och kontrollerar tändernas fäste i käkbenet med hjälp av röntgen. Man kan komma att behöva hjälp av sin tandhygienist både med att ta bort bakterier och tandsten så befintlig inflammation kan läka ut, men man behöver också få instruktioner om hur man ska ta hand om sin munhälsa framåt för att undvika nya bakteriebeläggningar.

Läs även om:

Tandhygienistbehandling

Tandsten

Tandköttsinflammation

Akut tandvård

Smile Tandvård