Mina sidor Boka tid boka-nu-pil

Blödande tandkött

Är det farligt? Svaret är både ja och nej.

Många har någon gång upplevt att det blöder när man borstar tänderna. Ofta kan det bero på att man har en inflammation mellan tanden och i tandköttskanten runt tanden. Lättaste sättet att bli av med besvären är att vara noggrann med sin munhygien i form av tandborstning, tandtråd och mellanrumsborstar.

Såvida du inte borstar tänderna för hårt, eller nyligen börjat med tandtråd, kan blödande tandkött i själva verket vara ett tecken på en inflammation, så kallad gingivit. Tandköttsinflammationen i sig är inte farlig, men både orsakerna till att den uppstår samt efterföljderna kan vara allvarliga. Det plack som bildar inflammationen består av en mängd bakterier som inte ska finnas i munnen. Gingiviten orsakas av bakteriebeläggningar eller plack som det också kallas, längs med tandköttskanten. Om det får sitta kvar kan det mineraliseras och förvandlas till tandsten. Det är viktigt att ta bort tandstenen eftersom det kan leda till allvarligare problem som tandlossning. Inflammationen kan också tyda på andra problem i kroppen. Forskning visar att personer med tandköttsinflammation och senare tandlossning har större risk att drabbas av hjärtsjukdomar.

Vanligtvis räcker det med regelbunden tandborstning och rengöring mellan tänderna för att ta bort placket. Till skillnad från plack kan tandsten däremot inte borstas bort. Därför måste du gå till din tandläkare eller tandhygienist för att ta bort tandstenen. De kan också visa dig hur du ska sköta dina tänder och om det finns någon annan orsak till varför ditt tandkött blöder. Det bästa sättet att hindra tandsten från att bildas är att borsta tänderna noga morgon och kväll och att använda tandtråd eller mellanrumsborstar dagligen.

Tillbaka till huvudsida om Akut tandvård

Smile Tandvård