Mina sidor Boka tid boka-nu-pil

Hur ofta bör man använda tandtråd?

En vanlig fråga vi på Smile Tandvård får är, hur ofta bör man använda tandtråd?  Eftersom det kan kännas både tidsödande och krångligt att använda tandtråd kan det verka lockande att strunta i det. Dock är tandtråd en grundläggande nödvändighet för god munhälsa och friska tänder.

Varför är det så viktigt att använda tandtråd?

Tandtråden avlägsnar matrester och bakterier som sätter sig i utrymmen mellan tänderna och vid tandköttet. Där kommer du inte åt med bara tandborsten. Om sådana bakterier lämnas bildas plack, en tunn, genomskinlig bakteriebeläggning. I sin tur kan placken förvandlas till tandsten, vilket gör det väldigt svårt att hålla tänderna rena och det kan till slut leda till svullet, inflammerat och blödande tandkött, så kallad gingivit. Regelbunden användning av tandtråd är det bästa sättet att förebygga gingivit och tandlossning.

Tandtråd på morgonen eller kvällen, spelar det någon roll?

Vi rekommenderar att du använder tandtråd en gång om dagen. Många passar gärna på att göra detta innan läggdags för att hålla munnen ren över natten. Men om du är för trött om kvällarna går det lika bra att använda tandtråd på morgonen eller helt enkelt när det passar dig bäst under dagen.

Hur använder man tandtråden egentligen?

Övning ger färdighet, genom att följa de här instruktionerna så hoppas vi att ditt användande av tandtråd från och med nu kommer att både bli lättare och bättre:

  1. Ta en bit tandtråd på ca 40 cm och vira den runt långfingret på var hand.
  2. Håll tandtråden i ett fast grepp mellan tumme och pekfinger med en bit på 2,5-5 cm kvar mellan fingrarna, och för försiktigt in den i ett tandmellanrum.
  3. Lägg tandtråden runt tanden och låt den glida upp och ned längs tandens sida. Var noga med att tråden når hela vägen en bit in under tandköttet. Undvik att ta i för hårt och att slita av tandtråden, eftersom det kan skada tandköttet.
  4.  Följ dessa steg på alla dina tänder. Längre bak i munnen kan det vara lättare att komma åt med en mellanrumsborste än med just själva tandtråden.
  5. Fråga gärna din tandhygienist eller tandläkare vid ditt nästa besök så kan de visa dig hur en korrekt användning av tandtråd går till.
Smile Tandvård