Mina sidor Boka tid boka-nu-pil

Tips på bra mellanmål för dina tänders skull

Varje gång vi äter något som innehåller kolhydrater (socker) startar en syraattack mot tänderna som sedan håller på i ca. 30 minuter även efter att man slutat äta. Så det är viktigt att låta tänderna vila och återhämta sig men hur ska man då tänka när det kommer till mellanmål? En bra tumregel är att låta det gå i alla fall 2 timmar mellan varje gång man äter så ät hellre ordentliga måltider och mellanmål istället för att småäta.

Vad är bra mellanmål för tänderna?

Det är de riktigt söta och sura sakerna som är värst för tänderna medan till exempel morötter, hårt och grovt bröd och äpple är bra alternativ eftersom de gynnar salivproduktionen, och saliven hjälper till att skölja tänderna. Även mjölkprodukter inklusive yoghurt är i allmänhet bra för tänderna och allra bäst är ost. Framförallt hårdost skyddar nämligen tänderna mot både syraangrepp och även mot starka färgämnen och dessutom kan fettet i många mejeriprodukter bilda en tunn skyddande hinna på tänderna. Banan och filmjölk är 2 exempel på saker som har ett lågt PH men som ändå neutraliserar syran i munnen vilket gör även de till bra alternativ.

Tips på hur man kan hjälpa tänderna med återhämtningen

När en syraattack pågår i munnen luckras emaljen upp och tandborstning sliter även det på emaljen så därför bör man helst vänta med att borsta tänderna en timme efter att man ätit något riktigt sött eller surt. Drick däremot gärna vatten eftersom det hjälper till att skölja tänderna.

Så drick extra mycket vatten efter att du ätit och fortsätt dricka vatten ofta under hela dagen (förutom direkt efter att du borstat tänderna). Om du har som vana att äta frukt eller dricka grönsaksjuice till mellanmål (som ofta har en hög socker och syrahalt) kan det dessutom vara bra att dricka ett glas mjölk eller äta en bit ost direkt efteråt för att snabbt hjälpa till att neutralisera syrahalten i munnen.

Smile Tandvård