Mina sidor Boka tid boka-nu-pil

Några enkla tips om tandtråd

Hösten är här med terminsstart och kanske även en och annan nystart. Många upplever nämligen på hösten att det är dags att göra de där förändringarna som man funderat på under sommaren och ofta handlar det om att ändra hälsorelaterade vardagsbeteenden.

Kan det vara så att du inte är helt regelbunden med tandtråden till vardags för att sen få lite dåligt samvete och blir jätteduktig precis sista veckan inför ett tandläkarbesök, i så fall är du verkligen inte ensam. Men kanske detta kan bli hösten då du gör det till en vana att använda tandtråd varje dag, 1 gång om dagen?! Låt tandtrådsanvändandet bli en rutin tillsammans med tandborstandet.

Några enkla tips på hur du skapar nya hållbara vanor

En ny vana behöver man nöta in tills den mer eller mindre går per automatik, så därför måste man vara beslutsam och speciellt från början. För om man lyckas den första tiden kommer man få den uppmuntran som krävs för att man ska orka hålla ut och fortsätta nöta. Men förutom att nöta kan det även vara bra att lyfta blicken och fokusera på det större perspektivet. Varför vill du använda tandtråd varje dag, för att förhindra tandsten, för en bättre munhälsa i allmänhet, för att förhindra karies, för att slippa kostnaden för ett eventuellt extra tandläkarbesök? Välj det mål som motiverar dig bäst och att fokusera på det för att bättre orka med nötandet. 

Vad hinner du göra på 2 minuter?

Att göra stora omfattande förändringar är såklart svårare och tar i allmänhet längre tid än de mindre, då kan det vara bra att påminna sig själv om att använda tandtråd en gång om dagen tar faktiskt normalt inte mer än 2 minuter. Många väljer att använda tandtråd på kvällen hellre än på morgonen och visst har man i allmänhet mer tid på kvällen. Om du tänker efter, vad skulle du annars kunnat ha använt de 2 minuterna till?

Smile Tandvård