Mina sidor Boka tid boka-nu-pil

6 råd som håller dina tänder friska länge

1. Borsta tänderna två gånger dagligen

Den främsta orsaken till karies och tandlossning; de två vanligaste tandsjukdomarna, är plack det vill säga bakteriebeläggningar. För att dina tänder ska hålla sig friska måste all plack bort. Därför är tandborstningen två gånger om dagen och med rätt utförande det bästa sättet att behålla en god munhälsa.

  • Tryck ut två centimeter fluortandkräm på tandborsten och borsta i två minuter.
  • Håll tandborsten snett och borsta mjukt, ”gnugga” mot tandköttet med små tag.
  • Tänk på att inte skölja munnen eller dricka något efter tandborstningen.

Hur vet man att tänderna blir rena? Känn efter med tungan. Tungan ska glida lätt och tändernas yta ska kännas glatt. Om ytan känns sträv behöver du borsta lite mer.

Ska jag använda eltandborste eller vanlig tandborste?

En eltandborste med ett litet borsthuvud är mycket bra. Den kommer åt överallt och kan ta bort smuts till och med bakom den sista kindtanden. En eltandborste tar bort mer plack (bakteriebeläggning) än en vanlig, manuell tandborste.

Hur ofta ska jag byta tandborste?

För att tandborsten ska fungera bra, är det viktigt att den är fräsch. Det är topparna på borsten som gör rent, så byt tandborste när stråna börjar bli böjda, eller minst var tredje månad.

Vilken tandkräm ska jag använda?

Tandkrämen du använder till vardags ska innehålla fluor och vara lågslipande. Så länge den är det kan du välja vilken som helst. Om du har missfärgningar av rökning, te eller kaffe på tänderna finns det särskild tandkräm för det. Har du problem med mycket tandsten eller ofta får blåsor i munnen, så finns det specialtandkrämer som kan lindra problemen.

2. Rengör mellan tänderna

En god munhygien handlar också om att se till att det är rent mellan tänderna. Det finns flera olika hjälpmedel för att få rent mellan tänderna exempelvis tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborste. Din tandhygienist hjälper dig att prova ut det hjälpmedel som passar dina tänder.

Varför ska jag göra rent mellan tänderna?

Mellan tänderna bildas det ständigt bakteriebeläggningar (plack) som inte går att komma åt med den vanliga tandborsten. Tar du inte bort beläggningarna kan de ge upphov till tandköttsinflammation, karies och dålig andedräkt. Från och med de sena tonåren är det dags att börja göra rent mellan tänderna varje dag.

Om tandköttet blöder när du rengör mellan tänderna, kan det bero på att du inte gjort rent där på länge. Blödning är oftast ett tecken på tandköttsinflammation. Fortsätt att göra rent, så läker inflammationen och det slutar blöda efter några dagar. Blir det inte bättre bör du ta kontakt med din tandläkarklinik.

3. Använd fluortandkräm

Vår rekommendation är att använda fluor. Fluor skyddar mot karies, stärker tänderna och gör tandemaljen och rötternas yta tåligare mot den syra som finns i allt vi äter eller som bildas naturligt i munnen. Du kan alltså komplettera tandborstningen med fluorsköljning både i förebyggande syfte och för att bromsa upp redan påbörjade kariesangrepp.

4. Undvik småätande

Försök att inte småäta och försök att inte dricka annat än vatten mellan måltiderna. Det kan vara svårt – och kanske låta lite tråkigt – men det är det bästa du kan göra för att hålla tänderna starka. Och i övrigt när det gäller matvanor och tandhälsa kan man enkelt säga att det som är bra för kroppen är bra för tänderna.

Planera dina måltider

Dålig mat och oregelbundna kostrutiner är några av de ledande orsakerna till att man får problem med tänderna. Men det går naturligtvis inte att undvika allt som är gott, och det är förmodligen väldigt få människor som vill göra det. Försök istället se till att inte äta mellan måltiderna, och undvik att dricka andra drycker än vatten. Läsk, juice eller till exempel, kaffe och te med socker är frätande på tänderna och gör att risken för karies – eller hål i tänderna – ökar. Det beror på att dessa drycker inte bara innehåller socker, utan även syror som gör att tänderna fräts ned eller eroderar. Därför spelar det tyvärr ingen större roll om läsken man dricker är en lightdryck – de innehåller också dessa syror.

Citronsyra

Särskilt hård mot tänderna är citronsyra, som inom livsmedelsindustrin används för att reglera surheten i maten. I innehållsdeklarationen benämns citronsyra som E330. Annars är det egentligen det sunda förnuftet som gäller för att tänderna ska hålla sig friska. Man kan tänka på att kost som orsakar övervikt också ökar påfrestningen på tänderna – och på att man inte ska småäta under dagen. Tänderna behöver återhämta sig precis som kroppen efter träning.

Extra viktigt för barnens tänder

När det gäller barn är det särskilt viktigt att hålla bra kostrutiner, eftersom barnet utvecklas och behöver extra mycket näring. Man brukar säga att fem till sex måltider per dag under de första åren är lagom – tre huvudmål och två eller tre mellanmål. Eftersom barn inte klarar att äta lika mycket som vuxna måste de få i sig näringsrik kost. De blir snabbt mätta, så man bör undvika att ge dem sockerrik mat som yoghurt, nyponsoppa eller glass och lämna utrymme för den riktiga maten.

Vatten är den bästa drycken även för barn. De svettas mycket och behöver mycket vätska. Så försök att ge dem vatten mellan måltiderna och mjölk till måltiderna. När de sedan upptäcker läsk och godis kan det vara en bra idé att ha en dag i veckan då de får äta och dricka sådant – å andra sidan är det förmodligen en lika bra idé för vuxna.

5. Sluta röka

Alla vet nog att rökare löper mycket högre risk att drabbas av lungcancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Men röker du riskerar du dessutom att drabbas av tandlossning och din tandvård blir betydligt dyrare än en icke-rökares.

Nikotinet gör att blodkärlen drar ihop sig vilket innebär att blodförsörjningen till vävnaderna i munnens slemhinnor minskar. Det gör visserligen att tandköttet ser ljust och friskt ut, fast det inte är det. När man slutar röka tror man kanske att tandköttet blivit sämre för att det är rödare och kanske blöder vid tandborstning, men dessa besvär brukar försvinna när tandköttet blir friskare.

Rökningen påverkar även ditt immunförsvar, vilket innebär en större risk att drabbas av infektioner.

Tandlossning och rökning

I dag vet man att majoriteten av de som drabbas av svår tandlossning nästan uteslutande är rökare. Om du röker och drabbas av tandlossning är det mycket svårare att behandla sjukdomen – tandlossningspatienter som slutar röka eller aldrig rökt kan behandlas mycket mer framgångsrikt.

Är snus lika skadligt för tänderna som rökning?

Nej, snus är inte mycket bättre för mun- och tandhälsan. Där snusen läggs blir slemhinnan förtjockad, grå och skrynklig och ytan på tändernas rötter friläggs. Vävnaderna kan förstöras, och resultatet? Tandlossning.

Så det är enkelt. Rökning och en frisk mun och friska tänder går inte att kombinera.

6. Besök din tandläkare regelbundet

Du gör verkligen dig själv en tjänst genom att gå till tandläkaren regelbundet. Då minskar du nämligen risken för större tandvårdsproblem, varje besök kommer gå snabbare och dessutom antagligen kosta dig mindre.

Smile Tandvård