Mina sidor Boka tid boka-nu-pil

Fyra tips för dig med tandvårdsrädsla

Tycker du det är obehagligt att gå till tandläkaren? Du är inte ensam. Nästan var 5:e vuxen känner obehag och ungefär 5% lider av svårare tandvårdsrädsla. Så det är inte det minsta ovanligt att känna obehag inför att gå till tandläkaren och absolut inget att skämmas för.

Det viktiga är att komma ihåg att även om du känner obehag så gör du dig själv en tjänst genom att gå till tandläkaren regelbundet. Då är nämligen risken för att större problem uppstår betydligt mindre och då kommer varje besök gå både snabbare och enklare och dessutom antagligen bli billigare.

Vad beror tandvårdsrädsla på?

För de allra flesta beror denna rädsla på en känsla av att tappa kontrollen eller av att man har haft dåliga erfarenheter av tidigare tandläkarbesök. Men för en del kan tandläkarbesöket till och med väcka minnen av tidigare ångestfyllda upplevelser som t.ex överfall, olyckor eller svåra sjukdomar. Psykologerna hävdar att det är just förlusten av kontroll som gör att vi kan drabbas av ångest i tandläkarstolen.

Fyra tips för dig med tandvårdsrädsla  

Eftersom det är så pass vanligt med tandvårdsrädsla så är det bra att komma ihåg att det är något som tandläkarna är väldigt vana vid. Vi har samlat några tips på vad du som patient kan försöka tänka på för att hjälpa både dig själv och din tandläkare.

1. Informera oss innan besöket

Berätta redan när du bokar din tid hur du känner inför besöket och att du därför vill gå till en tandläkare som har stor vana av att behandla tandvårdsrädda patienter. Det är viktigt att du som patient känner dig så trygg som möjligt redan innan besöket.

2. Berätta direkt för tandläkaren

Berätta direkt för tandläkaren om din rädsla så kan ni tillsammans kan göra upp en plan för besöket. Berätta gärna om du tycker att det är vissa moment som känns jobbigare än andra och var inte rädd för att ställa frågor. Tror du till exempel att du blir lugnare av att tandläkaren berättar exakt vad han eller hon ska göra innan de gör något så säg till om detta. Vill du att de pratar om något annat istället, be om det. Tandläkaren är van vid att patienter upplever obehag och vill hjälpa dig på alla sätt.

3. Ta med en vän

Om du känner dig mer bekväm och mindre utsatt med en vän på plats så ta med någon du känner dig trygg med och förklara för tandläkaren varför du har med hen så ni kan bestämma hur ni gör plats på bästa sätt i rummet.

4. Fira bedriften

När man lider av tandvårdsrädsla så är varje avklarat tandläkarbesök en bedrift som faktiskt är värd att fira. Att uppbåda modet som krävs för att boka tiden och gå till tandläkaren är riktigt bra gjort så ge dig själv en rejäl klapp på axeln efter varje avklarat tandläkarbesök. Tänk gärna även över hur det kändes och hur du kan tänka för att hjälpa dig själv mentalt nästa gång det är dags igen.

Hur hanteras svårare fall av tandvårdsrädsla?

För svårare fall av tandvårdsrädsla finns det kliniker som erbjuder lugnande medel eller narkos under själva behandlingen. I de riktigt svåra fallen kan det även bli aktuellt med behandlingsprogram för att få professionell hjälp att bota tandvårdsrädslan.

Smile Tandvård