Under de senaste åren har diskussionen om huruvida fluor är skadligt blossat upp och framförallt bland småbarnsföräldrar. Detta är inte första gången som oron för fluor tas upp utan det diskuterades även redan under 1960- och 1970-talet, men det som är skillnaden idag är att diskussionen har spridits till nya grupper via till exempel sociala medier.
Vad säger tandvården
Låt oss börja med att gå igenom varför tandvården så starkt förespråkar regelbunden användning av fluor. När vi äter något som innehåller kolhydrater utsätts våra tänder för en syraattack som sakta bryter ner emaljen på tänderna och gör dem känsligare för kariesangrepp. Det fluor gör är att bromsa nedbrytningen av emaljen och stimulera en snabb reparation av emaljytan, det vill säga att det både förebygger och minskar karies. På nya tänder är emaljen extra känslig vilket är varför tandvården speciellt poängterar hur viktigt det är för barn och unga att använda produkter med fluor.
Varför finns det en oro för fluor?
Men i vad grundar sig då denna oro för att fluor inte är bra, jo det finns faktiskt en del potentiella biverkningar. Om man regelbundet får i sig för stora mängder fluor när tänderna bildas finns det risk för förändringar i emaljen som kan leda till fläckar på tänderna. Och vid väldigt höga doser av fluor kan man även utveckla en typ av benförtätning i skelettet, men det ska tilläggas att detta har endast rapporterats från områden med mycket höga halter av fluor i dricksvattnet och med klimatförhållanden som gör att befolkningen dricker mycket mer vatten än i Sverige.
Så ingen av ovanstående biverkningar är aktuella utifrån de fluormängder som tandvården rekommenderar och i allmänhet är fluorhalten i vattnet i Sverige mycket låg.
Hur man kan se till att små barn inte får i sig för mycket fluor
Många av oss har någon gång i livet hört att om man sväljer tandkrämen kan man bli illamående och detta stämmer faktiskt. Om man får i sig för mycket fluor vid ett och samma tillfälle kan man få förgiftningssymptom vilket oftast innebär illamående. De mängder som man normalt behöver få i sig för att orsaka detta motsvarar dock att en normalväxt 2-åring skulle äta en hel tub med barntandkräm. Så om man som småbarnsförälder är orolig för att barnen ska få i sig för mycket fluor är det bra att komma ihåg tumregeln att en tandkrämsklick stor som en ärta eller som barnets lillfingernagel är precis lagom stor.
Läs även: