Mina sidor Boka tid boka-nu-pil

Hur väljer jag den bästa barntandkrämen till mitt barn?

För många föräldrar är valet av den bästa tandkrämen för sina barn en viktig uppgift. Det är trots allt en mycket viktig faktor till att etablera en livslång vana för en god munhälsa.

Vad bör jag som förälder tänka på när jag väljer barntandkräm?

  1. Fluoridinnehåll: En av de viktigaste aspekterna att tänka på när man väljer barntandkräm är fluoridinnehållet. Fluorid är en viktig beståndsdel för att stärka emaljen och förhindra karies. Rekommendationer: För barn upp till 2 år : 1000 ppm fluorid med tandkrämsmängd som ett riskorn, För barn 2-6 år : 1000 ppm fluorid med tandkrämsmängd som en ärta. För barn 7-16 år: 1450 ppm fluorid med en tandkrämsmängd på 2 cm. Från 17 år : 5000 ppm.
  2. Smak och konsistens: Barn är ofta kräsna när det gäller smak och konsistens. För att göra tandborstningen roligare och mer aptitlig bör du välja en tandkräm med en smak och konsistens som ditt barn gillar. Det finns många barntandkrämer på marknaden med smaker som jordgubb, banan och bubblegum, vilket kan göra tandborstningen mer njutbar.
  3. Mildhet och ingredienser: Eftersom barns tänder och tandkött är känsligare än vuxnas, bör du välja en tandkräm som är skonsam för deras mun. Undvik tandkrämer med starka slipmedel och leta efter produkter som är fria från parabener, SLS och andra potentiellt irriterande ämnen.
  4. Godkänd av tandläkare: Titta efter tandkrämer som är godkända av tandläkarorganisationer, såsom Svenska Tandläkarförbundet. Dessa produkter har genomgått rigorösa tester och har visat sig vara säkra och effektiva för att främja en god munhälsa hos barn.
  5. Användning av tandkräm enligt ålder: För barn under 2 år rekommenderas det att använda en liten mängd tandkräm, ungefär lika stor som ett riskorn. När barnet når 2-årsåldern kan du öka mängden tandkräm till en ärtas storlek. Från 7 års ålder rekommenderas att använda cm tandkräm. Kom ihåg att övervaka ditt barn under tandborstning för att säkerställa att de inte sväljer för mycket tandkräm.
  6. Risker med fluorid: En förhöjd systematisk exponering för fluorid i tidiga barnaår medför risk för fluoros. Vid fluoros påverkas mineralisationen av de permanenta tänderna. Vid mildare former syns mindre, knappt synliga vita stråk eller fläckar på tänderna. Svårare former kan vara estetiskt störande med missfärgade (vita, brunaktiga) områden där tandytan också är ojämn. Risken för fluoros ökar vid hög fluoridexponering före 2 års ålder och därför är det viktigt att inte överdosera fluoridtandkräm för barn under 3 år. Förgiftningssymptom uppkommer om ett litet barn får i sig 5–15 mg fluorid/kg kroppsvikt. Detta motsvaras av att ett barn som väger 12 kg sväljer en halv tub vuxentandkräm (1450 ppm F). All tandkräm bör förvaras utom räckhåll för små barn.

Att välja rätt barntandkräm är avgörande för att upprätthålla en god munhälsa och att förebygga tandproblem senare i livet. Genom att tänka på faktorer som fluoridinnehåll, smak, konsistens, mildhet och tandläkarrekommendationer kan du göra ett informerat val som hjälper ditt barn att utveckla sunda tandborstvanor och bevara en frisk mun genom hela livet. Att välja en tandkräm som är anpassad efter ditt barns ålder och behov kan göra tandborstningen till en positiv och rolig upplevelse, vilket i sin tur bidrar till en varaktig vana att ta hand om sina tänder och tandkött.

Läs också:

Fluortandkräm till barn

Hjälp mitt barn vägrar att borsta tänderna!

Hål i tänderna hos barn ökar

Tillbaka till huvudsidan för Barntandvård

Smile Tandvård