Kring påsk är det fullt upp för våra Smile kliniker runt om i landet. Segt och hårt påskgodis kan leda till trasiga tänder och behov av akuta lagningar. Lars Armbäck, nationellt odontologiskt ansvarig på Smile Tandvård, slår hål på några vanliga myter om tänderna och munhälsan i påsk.
De vanligaste akutbehandlingarna vid påsk hos tandvårdsklinikerna är lagningar, ofta till följd av frekvent ätande av hårt eller svårtuggat påskgodis. På längre sikt kan ett högt intag av sötsaker leda till karies och hål i tänderna. Inför påskhelgen förbereder flera av våra kliniker runt om i landet sig för ökad belastning.
– Efter påskhelgen märker vi en ökning av besöken hos våra tandläkare runt om i landet. Det handlar ofta om tänder som behöver lagas eller tandvärk som blivit mer påtaglig efter påskfirandet, säger Lars Armbäck, nationellt odontologiskt ansvarig på Smile Tandvård.
– Jag vill inte avråda någon från att njuta av påskgodis. Det är en del av traditionen. Men jag vill betona vikten av att vara extra noggrann med tandborstning under dessa dagar, både för barn och vuxna, fortsätter Lars.
Om olyckan skulle vara framme och en tand går sönder, en plomb lossnar eller andra akuta problem uppstår, är det viktigt att uppsöka tandläkare.
”Sockerfri påskmust är bättre vanlig påskmust”
All läsk och sura drycker kan ge frätskador på tänderna, även lightläsk. Detta då de har ett lågt PH-värde. Det är bra att varva påskmusten med några klunkar vatten och undvika att borsta tänderna direkt efter att du druckit sur dryck. Då är tänderna är extra känsliga för slitage.
”Choklad är bättre än hårt eller segt godis”
Även choklad innehåller socker vilket i för stora mängder är dåligt för tänderna. På lång sikt kan detta leda till karies eller hål i tänderna. Vid påsk vill man gärna småäta godsaker under hela dagen. Det är då bättre att inte sprida ut intaget och i stället äta mer vid få tillfällen.
”Mina föräldrar har aldrig haft hål i tänderna, vilket gör att jag har starkare tänder genetiskt”
Tänderna, tandkött och salivens sammansättning är i viss mån ärftligt. Framför allt ärver man ofta sunda matvanor och hur man sköter sina tänder av sina föräldrar. Detta har ofta större inverkan på munhälsan än genetiska faktorer.
”Det är dyrt att besöka tandvården”
Om olyckan väl är framme och en tand går sönder eller man får tandvärk bör man besöka tandvården. Akuta tandvårdsbesök blir i längden ofta dyrare än att besöka tandvården regelbundet. Regelbundna tandvårdsbesök förebygger allvarliga skador på tänderna och genom att nyttja det statliga tandvårdsstödet går det att få ner kostnaderna. För personer mellan 20 och 23 år samt över 65 år ligger bidraget på 600 kr per år. Mellan 24 och 64 år är bidraget på 300 kronor per år. Bidraget går att spara över två år, vilket då ofta täcker en basundersökning. För alla under 20 år är tandvården i Sverige gratis.