Mina sidor Boka tid boka-nu-pil

Tandgnissling och tandpressning

Det är vanligt att gnissla och pressa tänder. Oftast sker det när du sover och då kanske du inte ens märker att du gör det. Du kan märka det på att dina tänder slits snabbt, du har huvudvärk eller att du blir öm och får ont i käkarna.

Symtomen kan var lite olika beroende på om du gnisslar eller och pressar tänderna. Du får ofta mer besvär om du pressar tänderna än om du gnisslar. Att pressa eller gnissla tänder är vanligt och kan bero beror på stress. Men det kan också bero på att du har en obalans i ditt bett. Inom vården kallas tandgnissling och tandpressning för bruxism.

Följande symtom är vanliga om du pressar tänder:

• Det låter från ena eller båda käkarna när du öppnar eller stänger munnen.

• Du har svårt att gapa stort. Eller så kan det göra ont i käken när du gapar.

• Du har ont eller känner dig trött i käkmusklerna. Det kan beskrivas som att du har träningsvärk i ansiktet. Det kan kännas på ena eller båda sidorna.

• Det gör ont i käken när du tuggar och det kan kännas värre när du tuggar seg mat.

• Du känner dig öm eller har ont i tänderna. Det är vanligt att smärtan flyttar sig mellan tänderna.

• Du har en dov, molande värk i tinningen eller över pannan. Det är vanligt att det gör ont redan när du vaknar.

• Dina tänder spricker. Små tandsprickor gör att det kan ila i tanden. Djupare sprickor kan ge värk och ömhet.

Det finns hjälp att få

Du kan få instruktion i rörelseträning för dina käkar och muskler om du har symtom från käkmusklerna eller käklederna. Du kan även behöva en bettskena nattetid om du gnisslar, pressar eller om dina tänder slits snabbt.

Oftast är bettskenan tillverkad av genomskinlig plast och bettskenan är anpassad efter dina egna tänder och provas ut av en tandläkare. Du har den i munnen när du sover och det varierar från person till person hur länge en bettskena behövs.

Smile Tandvård