Mina sidor Boka tid boka-nu-pil

Problem med ilningar i tänderna?

Ilningar i tänderna är i många fall en kortvarig isande smärta som kommer plötsligt ofta i samband med att man äter eller dricker något kallt.

Varför ilar mina tänder?

Ilningar kan bero på flera olika saker varav de vanligaste är att man har slarvat med sin tandhygien, borstat för hårt eller intensivt så att tandhalsen har blottats och blivit känslig eller att man fått frätskador, hål eller sprickor på tänderna. Om du upplever ilningarna för första gången eller om de kommer och går men är övergående kan det vara bra att först se över dina tandvårdsrutiner. Byt gärna till en mjukare tandborste som sliter mindre på emalj och tandkött, använd en tandkräm mot känsliga tandhalsar som innehåller kaliumnitrat och komplettera med en fluorprodukt som till exempel munskölj, tabletter eller tuggummin.

När bör man uppsöka hjälp hos tandvården?

Om besvären ändå fortsätter eller om du har ihållande värk och är känslig för både varmt och kallt bör du kontakta din tandvårdsklinik för en noggrannare undersökning. Om orsaken visar sig vara känsliga tandhalsar eller ytliga sprickor kan det räcka med att göra en fluorlackning av tänderna. Om du vet med dig eller misstänker att du gnisslar tänder eller biter ihop käkarna hårt under natten kan det dessutom vara så att dina tänder är överbelastade och du skulle behöva en tandskena som bärs nattetid.

Några enkla tips för att undvika ilningar i tänderna

För att undvika att ilningar ens uppstår finns det några saker som kan vara extra bra att tänka på utöver din vanliga dagliga tandvårdsrutin.

  • Skölj helst inte munnen efter tandborstning utan låt skummet från tandkrämen vara kvar på tänderna för att maximera fluoreffekten och skyddet.
  • Undvik också tandkrämer som påstås ha så kallad whitening-effekt eftersom dessa har slipmedel i sig som slipar bort skyddet du byggt upp och dessutom kan skada ytan på tänderna.
  • Surt är frätande och kan därför skada den skyddande emaljen på tänderna så därför bör du inte borsta tänderna inom en timme efter att du ätit eller druckit någon surt såsom till exempel frukt, vin, eller läsk utan skölj munnen med vatten direkt efter istället.

Till huvudsidan för akut tandvård

Smile Tandvård