Min oförglömliga och upplevelsefyllda volontärresa

tandläkare-utan-granser-smile

Läs Tara Faezeh Nejads reseberättelse från arbetet med förebyggande tandvård i Zimbabwe för Tandläkare utan gränser. Till vardags är hon verksam som tandhygienist på Smile Mölndal.

Nu har jag varit iväg på min första volontärresa till Zimbabwe och ska berätta om en upplevelse som satt djupa spår.

Tandläkare utan gränser  (TLUG) är en oberoende och ideell organisation vars uppdrag är att verka i länder där munhälsan är eftersatt. TLUG skickar f n volontärgrupper till Zimbabwe och Etiopien. Resorna varar i två veckor och sker två gånger om året.

Att hjälpa medmänniskor har under flera år funnits i mina tankar och när jag läste i Tandhygienistidningen om en annan tandhygienist som hade varit med på en volontärresa med en annan organisation, blev jag väldigt inspirerad. Jag fick information om Tandläkare utan gränser och bestämde mig för att söka just hos dem.

Volontäransökan görs på TLUG:s hemsida. Sista ansökningsdag är 4 månader före avfärd. Jag kom med i den grupp som reste till Zimbabwe i februari 2014.

Äntligen på väg!

Vilken känsla! Jag skulle äntligen få chansen att vara fysiskt till hands för andra som behöver det mest.

Flygbiljetter till Zimbabwe och mat betalar man som volontär själv. Boende i ”guest house” och transporter i landet står föreningen för.

Vid informationsmötet i Uppsala fick vi mycket material som vi skulle ta med oss till Zimbabwe, t.ex. handskar, anestesi, fyllnadsmaterial, tandborstar, tandkräm, servetter, mm.

Väl framme i Mutambara besökte vi olika skolor varje dag dit vi färdades på otroligt leriga vägar fulla av vattenfyllda gropar till byar långt in i landet. Lektionssalarna i byskolorna håller inte heller direkt svensk standard – en svart tavla och hopsnickrade bänkar och bord. I vissa skolor var golven t o m av sand.

Skolorna var belägna i avlägsna byar där sällan några bilar passerar. Lärarna var ofta tvungna att sova över i skolan och kunde åka hem till sina familjer bara en gång i veckan. De flesta barnen fick promenera i flera timmar för att ta sig fram och tillbaka till skolan. Det är sådana problem man hör och läser om och viftar bort som klyschor men att få se det med egna ögon var känslomässigt intensivt.

Stort intresse bland barnen

Vi började med information om ”bra mat vs. dålig mat” för tänderna och tandborstningsinstruktion. Vi valde att screena förskoleklasser samt elever i första och andra klass. Barnen satt och lyssnade intensivt på informationen och var mycket intresserade. Sedan stod de i kö för att bli undersökta. Många barn började gapa långt innan de skulle bli undersökta och svalde inte på flera minuter. När de väl kom fram hade de munnen full av saliv!

Efter screening började vi med fissurförseglingar direkt på plats. Vissa barn remitterades till vår klinik för behandling. De flesta barnen hade aldrig tidigare blivit undersökta.

Många barn äger inte ens en tandborste. Det vanliga är att rensa tänderna med en Muchakata, en träpinne som nästan ser ut som en Solo-tandborste. Vi fick även instruera om tandborstning med Muchakata-pinnen.

De barn som behövde extraktioner kom till oss på kliniken och några av dem var väldigt rädda, grät och vägrade att öppnade munnen.

Det som ändå var mest smärtsamt var att se föräldrar som slog sina barn för att tvinga dem till gratis behandling.

 

Statistik från vår volontärresa, antal barn:Screening: ca 3000
Fissurförsegling: ca 1830
Information + instruktion: ca 4160
Extraktion: ca 530
Depuration: ca 8
Fyllning: ca 20
DSC02267

För det mesta gick det bra att kommunicera på engelska men ibland fick vi hjälp av klinikpersonalen med tolkning. Lokalt fick vi hjälp med vissa instrument och lokaler. I övrigt hade vi med oss de instrument och det material som behövdes.

 

Minnet av barnen stannar kvar

Jag önskar att jag kunde beskriva känslan av att sitta och ha flera hundra stirrande ögon på mig! Väl hemkommen längtar jag efter alla de små barnen och deras blickar.

Tara Faezeh Nejad
Leg. tandhygienist
Smile kliniken i Mölndal
tara.nejad@tandlakareutangranser.se

 

Det finns många sätt att hjälpa Tandläkare utan gränser

Bli medlem, skänk instrument eller material, ge ett bidrag eller bli sponsor!

http://www.tandlakareutangranser.se

Mer om Tandläkare utan gränsers volontärarbete

Projektländernas befolkning erbjuds odontologisk vård. Insatserna består främst av:

– Profylaxvård som framförallt riktas till barn och ungdomar för att bidra till en förbättrad oral hälsa.

– Invasiva insatser som främst syftar till att avhjälpa smärtsamma symptom och infektiösa tillstånd.

Under 2014 skickades två volontärgrupper till Zimbabwe – en i februari och en i juli.

Under 2015 hoppas TLUG kunna återuppta verksamheten i Etiopien som legat nere p g a ombyggnation av kliniken.

De planerade projekten i Uganda och Nepal har under 2014 tagit ett steg närmare realitet och viss verksamhet väntas komma igång under 2015.

TLUG driver också projektet ”tandvård för papperslösa” (Stockholm) i samarbete med Röda korset. Genom projektet får de flesta patienter hjälp med den tandvård de är berättigad till på folktandvårdskliniker runt om i Stockholm.

 

 
 

Arkiv

Tips på bra mellanmål för dina tänders skull

13 september, 2017

Varje gång vi äter något som innehåller kolhydrater (socker) startar en syraattack mot tänderna som sedan håller på i ca. 30 minuter även efter att man slutat äta. Så det är viktigt att låta tänderna vila och återhämta sig men hur ska man då tänka när det kommer till mellanmål? En bra tumregel är att […]

Läs mer

Dags att börja använda tandtråd regelbundet?

5 september, 2017

Några enkla tips på hur du kan göra det till en ny god vana Hösten är här med terminsstart och kanske även en och annan nystart. Många upplever nämligen på hösten att det är dags att göra de där förändringarna som man funderat på under sommaren och ofta handlar det om att ändra hälsorelaterade vardagsbeteenden.

Läs mer

 I dag är det Fluortantens dag

1 september, 2017

Men var tog hon vägen egentligen? Många är vi som minns eller har hört talas om när fluortanten kom in klassrummet med sin bricka med plastmuggar för den obligatoriska fluorsköljningen.

Läs mer

Höjt tandvårdsbidrag för pensionärer

21 juli, 2017

Från den 1 juli får även personer mellan 65 och 74 år det högre allmänna tandvårdsbidraget om 300 kronor per år.

Läs mer

Är du vår nya kollega?

20 januari, 2017

Vi växer och söker ständigt efter nya medarbetare. I dagsläget söker vi både tandsköterskor, tandhygienister och tandläkare på flera av våra kliniker runt om i Sverige.

Läs mer

Visste du att…om statligt tandvårdstöd

16 augusti, 2016

Du som är mellan 20 och 29 år får ett ett tandvårdsbidrag i form av ett tillgodohavande på 300 kr (600 kr under två år). hos Försäkringskassan. Du kan använda det som delbetalning för tandvård hos tandläkare eller tandhygienist. Du har pengarna tillgodo den 1 juli varje år och du kan spara dem i högst […]

Läs mer

Colosseum Smile förvärvar Tandläkarhuset Umeå Implantat Center

21 juni, 2016

Nu är det klart att Colosseum Smile förvärvar Tandläkarhuset Umeå Implantat Center. Från och med 1 september 2016 ingår kliniken i Sveriges och Nordens största privatatandvårdskedja med totalt 47 kliniker i Sverige, Norge och Danmark. Målsättningen är att erbjuda Sveriges och Nordens bästa tandvård. Den nya kliniken blir kedjans nordligaste klinik i Sverige. Tandläkarhuset startades i Umeå 1986 och […]

Läs mer

Hur ofta ska man använda tandtråd?

1 april, 2016

Hur ofta tandtråd? Det var en av de vanligaste frågorna som svenskarna ställde till Google under förra året. Svaret får du här. Eftersom det kan kännas både tidsödande och krångligt att använda tandtråd kan det verka lockande att strunta i det. Dock är tandtråd en grundläggande nödvändighet för god munhälsa och friska tänder. Men varför är det […]

Läs mer

Regelbundna tandläkarbesök ger bättre tandhälsa

24 mars, 2016

Vi vill alla ha friska tänder och en fräsch mun. Tänder som vi kan skratta och tugga med och som håller hela livet. Nu har ny forskning visat att de som regelbundet går på tandläkarkontroller får behålla fler tänder än de som inte gör det.

Läs mer

Visste du att du kan välja Smile för ditt barns tandvård?

26 januari, 2016

Hos oss är alla i familjen välkomna. Vi erbjuder moderna behandlingsmetoder och förebyggande tandvård i ljusa härliga lokaler. Du kan göra ett aktivt val och välja Smile Tandvård för ditt barns tandvård. Från och med det år barnet fyller tre är det dags för regelbundna kontroller. Barn- och ungdomar går självklart kostnadsfritt. Här listar du […]

Läs mer

Vår julgåva går till Tandläkare utan gränser.

21 december, 2015

  Smile Tandvård önskar medarbetare, patienter och partners en God jul och ett Gott nytt år! Varje år delar alla Smiles medarbetare ut en gemensam julklapp till Tandläkare utan gränser.

Läs mer

Volontär Verónica i Stadsmissonens tjänst

22 september, 2015

I tre månader har Verónica Aragón varit volontär på Skåne Stadsmissions mottagning i Malmö. Där har hon arbetat fyra timmar i veckan med att erbjuda kostnadsfri tandvård till behövande medmänniskor.

Läs mer

Smile och Colosseum blir nu Smile Tandvård

6 januari, 2015

Colosseums och Smiles svenska kliniker har sedan årsskiftet ett gemensamt varumärke och arbetar nu under namnet Smile Tandvård. Smile finns med 24 kliniker på 20 orter i Sverige och har 500 medarbetare, varav ett fyrtiotal är specialister. Klinikerna finns kvar på samma plats med samma tandläkare, tandhygienister och tandsköterskor men med nytt namn. Smile! I mars i […]

Läs mer

Åtta tips för bättre tandhälsa

30 december, 2014

Man vet idag att infektion i tandköttet ökar risken för utveckling av exempelvis hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och luftvägssjukdomar. Att ta hand om sina tänder är med andra ord att sköta om sin hälsa. Här får du åtta enkla tips som håller dina tänder friska länge.   Borsta tänderna minst två gånger om dagen. När du borstar, […]

Läs mer