Mina sidor Boka tid boka-nu-pil

Regelbundna tandläkarbesök ger bättre tandhälsa

Vi vill alla ha friska tänder och en fräsch mun. Tänder som vi kan skratta och tugga med och som håller hela livet. Nu har ny forskning visat att de som regelbundet går på tandläkarkontroller får behålla fler tänder än de som inte gör det.

Det lönar sig i längden att regelbundet gå på kontroller hos tandläkaren rapporterar Tandläkartidningen. Det kan låta självklart, men sambandet har tidigare inte varit givet inom vetenskapen. Men nu har brittiska forskare analyserat data från personliga intervjuer och kliniska undersökningar för 3 235 vuxna britter.

Resultatet visar att vuxna personer som bara går på tandläkarkontroller då och då, som aldrig går utom när de har symtom från tänderna eller som har slutat gå på regelbundna kontroller, men tidigare gjorde det, alla har mer problem med karies och saknade fler tänder än de som alltid gått på regelbundna kontroller.

Det finns alltså klara vinster med att börja med regelbundna kontroller även om man inte tidigare gjort det.

Vad säger tandläkaren?

Varför är det så viktigt att gå regelbundet till tandvården?

När du går på regelbundna tandläkarbesök får du hela tiden feedback på ditt tandstatus och hur du lyckas med att hålla rent i munnen säger Morayma Alvares, tandläkare vid Smile Norrköping.
Då kan man fånga upp begynnande skador tidigt och åtgärda när de är små, åtgärderna blir då oftast enklare och lindrigare. Det är också skonsammare för patienten som slipper ha tandvärk, vilket ofta kan hända om man bara besöker tandvården för akuttandvård.

Hur ofta bör man besöka tandvården?

Jag gör alltid en individuell bedömning för varje patient som innefattar tidigare sjukdom i munhålan, nuvarande tillstånd och eventuellt andra faktorer som kan påverka. Sedan kommer jag överens med patienten om hur länge det bör dröja till nästa kontroll.


Läs mer inom Nyheter

Smile Tandvård