Mina sidor Boka tid boka-nu-pil

Utbildningsinsats för tandsköterskor till ortodontiassistenter

Smile Tandvård har de senaste åren gjort en dedikerad insats för att vidareutbilda tandsköterskor till ortodontiassistenter för att möta den efterfrågan som finns på ortodontikompetens bland tandsköterskor i de regioner vi bedriver ortodonti.

Nu i december utexamineras Lina Tunhav från Smile Trelleborg och sedan september 2018 går ytterligare tre tandsköterskor ortodontiassistentutbildningen i Hässleholm. Utbildningen varvas med klinisk handledning på lokal Smileklinik.

Hej Lina, grattis till din examen till ortodontiassistent!
Tack! Efter två års deltidsstudier vid Göteborgs universitet, tar jag nu min examen som ortodontiassistent i december 2018.

Hur kommer det sig att du läste vidare till ort.ass?
Anledningen till att jag intresserade mig för ortodonti var att jag kom i kontakt med vårt trevliga ortodontiteam här på Smile Trelleborg, där jag har arbetat som tandsköterska sedan 2013. Nu ser jag fram emot att vara en del av ortodontigänget här på Smile Trelleborg och brinner för att tandregleringen ska bli en positiv upplevelse för våra patienter.


Vad gör en ortodontiassistent?

Ortodontiassistenten är en vidareutbildad tandsköterska inom ortodonti (tandreglering), som är ett specialistområde inom tandvården.

Tandreglering behövs när tänderna växer snett, sitter för tätt eller om det är något annat fel på hur man biter ihop. Man kan också rätta till tänderna av estetiska skäl. Det är den vanligaste anledningen till tandreglering.

Ortodontiassistenten är en viktig medarbetare i tandregleringsteamet. Ortodontiassistenten gör olika behandlingar under ledning av ortodontisten, som är en specialisttandläkare i tandreglering De utför till exempel röntgenundersökningar, fotografering, fastsättning av tandställningar, kontroll av fasta och avtagbara tandställningar och tar bort fasta tandställningar.


Läs mer inom Nyheter

Smile Tandvård