Tandläkare Verónica Aragón från Smile Malmö Södervärn är nyligen tillbaka i Sverige efter att ha arbetat som volontär för Tandläkare utan gränser i Tanzania. Läs hennes fantastiska reseberättelse.
”En sak som jag uppskattar är att resa och lära känna nya människor, platser, färger och dofter. Det här har alltid varit en viktig del av mitt liv. Att göra det i rollen som volontär är ännu viktigare.
Under ett möte i Stockholm beslutade TLUG att skicka en grupp till en av Tanzanias fattigaste område: Mufindi. Projektet i Tanzania skulle bli helt annorlunda från mina tidigare volontärresor i Zimbabwe. Där försöker volontärerna hinna i kapp med att behandla hundratals patienter med smärta och infektioner. Som vårdgivare har jag känt frustration över att inte kunna hjälpa alla, vi behöver vara fler volontärer, vi behöver mer material, instrument, medicin. Kroppen sliter, händerna ömmar och att detta ändå inte räcker till. Behovet av tandvård är enormt.
Vi inom TLUG har diskuterat om hur vi skulle kunna bryta mönster så att folket gör rätt från början. Istället för att behandla smärta eller infektion skulle vi förebygga dessa tillstånd.
Tänk om vi kan lyckas med att ändra folkets sätt att tänka. Tänk om vi kan ändra deras matvanor och berätta för dem hur munnens sjukdomar kan förebyggas med enkla råd om kost ochhygien. Vi tror på detta och även om målet är långtifrån lätt så tycker jag att vi kan påverka en liten del av befolkningen i Tanzania. Sakta men säkert.
I Mufindi bor folk väldigt isolerade. Man kan ta sig dit med bil under torrsäsongen. Väldigt få invånare pratar engelska vilket var vårt största hinder med projektet. Fattigdom är stor och HIV/AIDS prevalensen är hög (35 % i hela landet).
Tandläkaren Bodil Sandin, som också arbetat på Smile ledde projektet. Vi var fyra volontärer från Jokkmokk, Stockholm, Mariestad och Malmö.
Vi tog oss till 8 grundskolor och arbetade på Mufindis barnhem. Vi reste i genomsnitt 3 timmar per dag för att ta oss till skolorna. Det är sorgligt att träffa barn som aldrig sett en tandborste. Vissa barn sköter tänderna med grenar som fungerar som tandborstar, ibland har man inga hjälpmedel alls. Vår utbildning baserades på kostrådgivning och tandborstningsteknik. I slutet av dagen delade vi ekologiska bambutandborstar.
Vi screenade totalt 2314 personer och remitterade 714 patienter till Mufindis klinik för tandvård av akuta besvär.
Känner jag mig nöjd?
Givetvis är jag nöjd med det jag presterat. Men så klart vill jag göra mer. Vi behöver alltid flera som engagerar sig och då kan vi tillsammans göra stora förändringar. Sist men inte minst vill jag, som vice ordförande för tandläkare utan gränser, tacka Smiles ledning för att välja att vara huvudsponsor. Det känns väldigt bra att som smileanställd jobba på en arbetsplats där ens dagliga arbete hjälper människor i andra delar av världen.”