Mina sidor Boka tid boka-nu-pil

Smile inleder samarbete med Örebro Hockey

Hockeytandläkare säkrar vinnande leenden

Trots att det i många idrotter är vanligt med omfattande tandvårdsskador är det ovanligt att tandläkare arbetar nära idrottare. Örebro Hockey och Tandvårdskliniken Smile tar därför ett nytt initiativ inom det här området och inleder ett samarbete som innebär att A-laget får sin egen hockeytandläkare.

2012 11 01
Friska och skadefria spelare är avgörande för idrottsliga framgångar. Det är därför inte ovanligt att elitlag knyter en eller flera personer med medicinsk kompetens till verksamheten för att säkerställa spelarna hälsa. Vanligtvis rör det sig om läkare, sjukgymnaster, kostrådgivare eller någon med liknande kompetens.

Däremot är det ovanligt att tandläkare arbetar nära idrottare. Detta trots att det i många idrotter är vanligt med omfattande tandvårdsskador med stora konsekvenser för spelarnas hälsa och livskvalitet. I första hand kan tandvården vara ett stöd vid akuta tandvårdsskador, men samspelet mellan god tandhälsa och en bra allmänhälsa gör att tandvården kan spela en avgörande roll i idrottens allmänna förebyggande hälsoarbete.

– Många av spelarna är unga och har ett helt liv framför sig när de slutar med hockeyn. Med dagens tandvård kan vi återställa spelare som råkar utför mycket komplicerade skador på sina tänder. Att vi därutöver kan hålla dem hela och friska under deras aktiva spelarkarriär är en bonus, säger Niklas Jehander, hockeytandläkare och odontologiskt ansvarig på Tandvårdskliniken Smile i Örebro.

Örebro Hockey och Tandvårdskliniken Smile inleder nu ett samarbete som innebär att A-laget får sina egna Hockeytandläkare. Under säsongen ställer Smile upp med jourhavande tandläkare för att hantera eventuella akuta tandvårdsskador i samband med träning och match. Därutöver kommer samtliga spelare att genomgå en undersökning för att säkerställa en långsiktigt god munhälsa.

För att förebygga akuta tandvårdskador har Smile initierat ett arbete som syftar till att förse spelarna med tandskydd. Under säsongen 20012/13 kommer Smile, i samarbete med J.C. Dental Lab att förse A-lagets spelare med individuellt utformade tandskydd.

– Inom elitserien är det några lag som har etablerat ett samarbete med tandläkare. Med våra ambitioner är det självklart för oss och på tiden att ishockeyn går mot en sådan framtid. Vi är väldigt nöjda att vi etablerat detta samarbete med Tandvårdskliniken Smile. Det viktigaste är ju att vi kan hålla våra spelare friska och skadefria, säger Lars ”Mozart” Andersson, Sportchef för Örebro Hockey.

Smile Tandvårdskliniker – Sveriges snabbast växande nätverk av tandvårdskliniker med fokus på högkvalitativ och modern tandvård. Den 1 november öppnar Smile sin första klinik i Örebro. Sedan tidigare har man en klinik i Kumla. Samtliga av Smiles kliniker erbjuder ett brett utbud av tandvårdsbehandlingar, hög tillgänglighet och modern teknik.

– Samarbetet med Örebro Hockey ligger i linje med Smiles ambitioner att utveckla svensk tandvård. Uppdraget som Hockeytandläkare ger oss en möjlighet att visa vår bredd inom kvalificerade behandlingar och hög tillgänglighet. Vi är tacksamma att Örebro Hockey gett oss detta förtroende, säger Smiles Personal- och utvecklingschef Tobias Wirén.


Läs mer inom Press

Smile Tandvård