Om Coronaviruset för dig som ska besöka Smile Tandvård. - Läs mer
 
 

Nyheter & forskning

Vad händer inom tandvårdsbranschen, vad säger den senaste forskningen och vad händer hos oss på Smile Tandvård?

 
17 maj, 2021

Blödande tandkött

I vår serie om frågor om vanliga problem i munnen börjar vi med blödande tandkött. Är det farligt? Svaret är både ja och nej.

I nästföljande inlägg kommer vi att berätta om tandilningar, besvär med visdomstand och tandgnissling. Så håll utkik!

Många har någon gång upplevt att det blöder när man borstar tänderna. Ofta kan det bero på att man har en inflammation mellan tanden och i tandköttskanten runt tanden . Lättaste sättet att bli av med besvären är att vara noggrann med sin munhygien i form av tandborstning, tandtråd och mellanrumsborstar.

Såvida du inte borstar tänderna för hårt, eller nyligen börjat med tandtråd, kan blödande tandkött i själva verket vara ett tecken på en inflammation, så kallad gingivit. Tandköttsinflammationen i sig är inte farlig, men både orsakerna till att den uppstår samt efterföljderna kan vara allvarliga. Det plack som bildar inflammationen består av en mängd bakterier som inte ska finnas i munnen. Gingiviten orsakas av bakteriebeläggningar eller plack som det också kallas, längs med tandköttskanten. Om det får sitta kvar kan det mineraliseras och förvandlas till tandsten Det är viktigt att ta bort tandstenen eftersom det kan leda till allvarligare problem som tandlossning. Inflammationen kan också tyda på andra problem i kroppen. Forskning visar att personer med tandköttsinflammation och senare tandlossning har större risk att drabbas av hjärtsjukdomar.

Vanligtvis räcker det med regelbunden tandborstning och rengöring mellan tänderna för att ta bort placket. Till skillnad från plack kan tandsten däremot inte borstas bort. Därför måste du gå till din tandläkare eller tandhygienist som för att ta bort tandstenen som också kan visa dig hur du sak sköta dina tänder och om det finns någon annan orsak till varför ditt tandkött blöder. Det bästa sättet att hindra tandsten från att bildas är att borsta tänderna noga morgon och kväll och att använda tandtråd eller mellanrumsborstar dagligen. T

 

21 april, 2021

Smile Tandvård tillsätter två ST-tjänster i parodontologi och ortodonti

 

Utbildningstjänsterna stäcker sig över tre år och innehåller teoretisk utbildning vid Malmö Universitet och praktiskt lärande på Smiles kliniker med en dedikerad utbildningsledare/handledare tillika specialist inom respektive område. Utbildningsplatsen inom parodontologi är förlagd till Smile Malmö Södervärn och utbildningsplatsen inom ortodonti till Smile Ystad.

Smile Tandvård fick in många kvalificerade ansökningar och efter en urvalsprocess i samarbete med Region Skåne och Odontologiska fakulteten vid Malmö universitet föll valet på tandläkare Philip Arneryd till utbildningstjänsten inom parodotologi och tandläkare Hanna Nilsson till utbildningstjänsten inom ortodonti. Vi är extra glada eftersom valet föll på två mycket uppskattade tandläkare inom Smile som hade de bästa kvalifikationer av de sökande.

Vi frågade Hanna och Philip hur det känns att ha blivit antagen till en utbildningstjänst:

– Det är fantastiskt roligt att ha fått den här möjligheten och ser fram emot tre spännande år” säger Hanna Nilsson.

– Det känns otroligt kul. Jag brinner mycket för parodontologin och har fått bästa förutsättningarna att utvecklas och meritera mig, både på universitetet och på Smile. Det känns nästan overkligt att jag ska läsa min ST-utbildning på Smile där jag för snart 6 år sedan startade min karriär som traineetandläkare.” säger Philip Arneryd.

Vi ser mycket fram emot att följa Hanna och Philip och hoppas kunna erbjuda fler utbildningstjänster inom Smile i framtiden

Hanna Nilsson - Tandläkare Smile Trelleborg

Hanna Nilsson

Philip Arneryd jobbar som tandläkare på Smile Malmö City.

Philip Arneryd

 

8 april, 2021

Smile Tandvård växer vidare i Göteborgsområdet

Smile Tandvård inleder samarbete med Marie Frösing Dental Studio och tandläkarna Anders Johnson och Mikael Holmström i Göteborg

Marie Frösing Dental Studio, tandläkare Anders Johnson och tandläkare Mikael Holmström har bedrivit sina respektive verksamheter i samarbete och i gemensamma lokaler på Kungsportsavenyn 32 i Göteborg sedan flera år. Från och med maj 2021 kommer teamen, som en del av Smile Tandvård, att ta hand om cirka 3 000 patienter med ett stort fokus på trygghet, personligt patientbemötande och högkvalitativ tandvård. Även nya patienter kommer vara varmt välkomna till kliniken.

– Vi är väldigt glada och stolta över att Marie, Anders, Mikael och deras kompententa team på Kungsportsavenyn i Göteborg blir en del av Smile. Det känns spännande att Smile Tandvård nu får möjligheten att fortsätta expansionen i Göteborg samt att vårt nätverk av kliniker i västra Sverige får ett tillskott genom denna mycket fina klinik och välfungerande verksamhet, säger Malin Schmidt, VD på Smile Tandvård.

– Att nu gå in i Smile Tandvård känns som en naturlig del i vår utveckling. Nu kan vi fortsätta utveckla vår kliniska verksamhet gällande kosmetisk tandvård tillsammans med Smile samtidigt som vi får tillgång till många andra resurser som finns i en stor organisation, säger tandläkare Marie Frösing.

– Jag och hela teamet på kliniken är väldigt glada över möjligheten att få arbeta inom Smile Tandvård. Det är mycket spännande och inspirerande att få vara en del av deras satsning och expansion i Göteborgs-området, säger tandläkare Anders Johnson.

– Som en del av Smile Tandvård kan vi ytterligare öka tillgängligheten för tandvård i Göteborg. Dessutom får vi tillgång till Smiles stora specialistnätverk vilket också gynnar våra patienter, säger tandläkare Mikael Holmström.

 

FÖR MER INFORMATION, KONTAKTA:

Per Fägerblad, Förvärvschef Smile Tandvård
070-676 73 46, per.fagerblad@smile.se

 

OM SMILE TANDVÅRD

Smile Tandvård vill erbjuda modern tandvård med hög kvalitet till förmån för patienter, medarbetare och ägare. Vi strävar efter kontinuerlig tillväxt, utveckling och förbättring i allt vi gör. Den svenska verksamheten ingår i Colosseum Dental Group, ett snabbt växande företag på den europeiska tandvårdsmarknaden som i dagsläget driver mer än 300 kliniker i Sverige, Norge, Danmark, Storbritannien, Schweiz, Finland, Tyskland, Frankrike och Italien och fortsätter sin resa mot att bygga en ledande pan-europeisk tandvårdskedja.

 

10 mars, 2021

Smile Tandvård och Smajla inleder samarbete

Smile Tandvård fortsätter att växa och inleder nu samarbete med Smajla för gemensam expansion inom tandreglering i Stockholmsregionen via samägt bolag.

Smile Tandvård och Smajla inleder samarbete och Smile förvärvar en del i Smajla. Förvärvet innebär att Smajlas allmäntandvård flyttar över till Smile Östermalm på Grevgatan. Samtidigt renodlas Smajlakliniken på Nybrogatan som framgent helt kommer fokusera på tandreglering tillsammans med sin specialistverksamhet i Täby centrum.

 – I och med samarbetet med Smajla har vi nu i Stockholm ett heltäckande utbud med allmäntandvård på våra Smile kliniker, nära samarbete med specialister inom Colosseum Specialisttandvård och en tydlig etablering inom tandreglering, säger Smile Tandvårds VD Malin Schmidt. Att klinikerna dessutom ligger på bekvämt gångavstånd från varandra är ett extra plus såväl för patienter som medarbetare.

– Smile Tandvård är den typ av partner vi ser kommer hjälpa oss att ta nästa steg i utvecklingen av Smajla. Att Smile har en klinik på Grevgatan som gör att vi på ett väldigt fördelaktigt sätt kan flytta samman vår allmäntandvård, renodla specialistverksamheten inom ortodonti samtidigt som vi kan bibehålla ett nära samarbete mellan ortodonti och kollegor inom allmäntandvård är ett extra plus, säger Jessica Hedborg Specialist inom Ortodonti och grundare av Smajla.

Med Smajlas två ortodontikliniker i Stockholm som bas planerar Smile och Smajla en gemensam utveckling av verksamheten och expansion.

 – Vi passar bra ihop med Smajla som precis som Smile tror på långsiktiga samarbeten, ständig utveckling och tillväxt. Jessica Hedborg och hennes duktiga medarbetare har under många år byggt upp en fin och stabil verksamhet i Stockholm och vi ser fram emot att tillsammans med teamet på Smajla fortsätta utveckla verksamheten, avslutar Malin.

 

För mer information, vänligen kontakta:

Malin Schmidt, VD Smile Tandvård, 070-779 02 91, malin.schmidt@smile.se


Om Smile Tandvård:

Smile Tandvård är Sveriges största privata tandvårdskedja och består av knappt 50 kliniker från Trelleborg i söder till Kiruna i norr. Smile Tandvård vill erbjuda modern tandvård med hög kvalitet till förmån för patienter, medarbetare och ägare. Vi strävar efter kontinuerlig tillväxt, utveckling och förbättring i allt vi gör. Den svenska verksamheten ingår i Colosseum Dental Group, ett snabbt växande företag på den europeiska tandvårdsmarknaden som i dagsläget driver 265 kliniker i Sverige, Norge, Danmark, Storbritannien, Schweiz, Finland och Italien och fortsätter sin resa mot att bygga en ledande pan-europeisk tandvårdskedja.

Om Smajla:

Smajla grundades av Jessica Hedborg 2008 och sedan dess har verksamheten vuxit från enbart tandreglering till att bli en fullserviceklinik. Vid mottagningarna på Nybrogatan 16 och vid Smajla Tandreglering i Täby Centrum tar Jessica Hedborg emot barn, ungdomar och vuxna patienter för tandreglering med ett starkt fokus på att utveckla behandling inom ortodontin med Clear Aligners.

 

21 januari, 2021

Smile Tandvård växer i Stockholm

Smile Tandvård växer trots pågående pandemi och förvärvar nu ytterligare verksamheter i Stockholm. Tandläkare Göran Grahn och Tandläkare Kary Villberg med team kommer från och med den 1 februari 2021 att ta emot patienter på Smiles klinik i Hagastaden.

Tandläkarna Göran Grahn och Kary Villberg som i 20 års tid har tagit emot sina patienter på Södermalm kommer att flytta hela sin verksamhet till Smiles klinik på Hälsingegatan. Även klinikens tandsköterskor kommer att följa med i flytten, vilket borgar för kontinuitet i kontakten med patienterna. Beslutet att flytta verksamheten och bli en del av i Smile Tandvård var Göran och Kary helt eniga om:

Det gläder mig att vi får fortsätta att arbeta som ett team, men nu som en del av ett större arbetslag, säger Göran Grahn. Kary Villberg håller med och betonar också vikten av att fortsätta jobb i samma team.

Patienternas tandvård tryggas långsiktigt och vi som verksamma tandläkare och våra tandsköterskor får fler kollegor.

Malin Schmidt, VD på Smile kommenterar förvärvet:

Smile Tandvård har under de senaste åren växt kraftigt, men primärt fokus har inte legat på Stockholm. Nu är det dags för oss att ta ytterligare steg i utvecklingen av Stockholmsområdet och vi är mycket glada över att kunna vidareutveckla vår verksamhet i Hagastaden.

Smile Tandvård växer även i västra Sverige, där tandläkare Per Fogdemark ansluter till Smiles klinik i Borås och tandläkare Margareta Westman ansluter till Smiles verksamhet i Mariestad. Samtliga ovan nämnda verksamheter blir en del av Smile Tandvård den 1 februari 2021.

 

FÖR MER INFORMATION, KONTAKTA:

Malin Schmidt, VD Smile Tandvård
070-779 02 91, malin.schmidt@smile.se

Per Fägerblad, Förvärvschef Smile Tandvård
070-676 73 46, per.fagerblad@smile.se

 


OM SMILE TANDVÅRD

Smile Tandvård vill erbjuda modern tandvård med hög kvalitet till förmån för patienter, medarbetare och ägare. Vi strävar efter kontinuerlig tillväxt, utveckling och förbättring i allt vi gör. Den svenska verksamheten ingår i Colosseum Dental Group, ett snabbt växande företag på den europeiska tandvårdsmarknaden som i dagsläget driver 300 kliniker i Sverige, Norge, Danmark, Storbritannien, Schweiz, Finland Italien och Tyskland och fortsätter sin resa mot att bygga en ledande pan-europeisk tandvårdskedja.