Mina sidor Boka tid boka-nu-pil

Vad gör tandläkaren?

När du kommer till Smile Linköping kan du mötas av flera olika personer som har olika utbildning och yrkesuppgifter.

Du kan till exempel träffa en tandhygienist som arbetar med att förebygga och behandla karies och tandlossning eller så träffar du en tandläkare och en tandsköterska. Om man ska få tänderna undersökta är det ibland tandsköterskan som tar röntgenbilder medan tandläkaren är den som bedömer resultatet och utför själva undersökningen och en eventuell behandling.

Linda Asfour är en av tandläkarna som arbetar vid Smile Linköping.

Hej Linda! Berätta lite om dig själv och vad du gör på dagarna
– Jag har varit verksam som tandläkare sedan 1990 efter att jag tog min tandläkarexamen i Umeå. Förutom att utföra tandundersökningar och lagningar jobbar jag också bland annat med tandimplantat, opererar ut visdomständer och utför rotfyllningar. När det gäller tandimplantat har jag lång erfarenhet av att både utföra den kirurgiska delen såväl som den protetiska delen (bryggan ovanför implantaten). Det gör att jag får en helhetsbild av hela behandlingen.

När jag inte är på jobbet och tar hand om mina underbara patienter gillar jag att dansa tango och spela squash.

Hur viktigt är det att mötet med tandvården fungerar bra?
– All tandvårdspersonal måste se till att patienterna känner sig välkomna, trygga och väl omhändertagna från den första sekunden de stiger in på kliniken. Tandläkaren ska också förutom en god kunskap om tandvård och munhälsa även tydligt kunna förklara för patienten vad som behöver förbättras när det gäller munhygien och andra faktorer som spelar in.

– Vi måste ta oss tid och lyssna på patienten, då får man en uppfattning om patientens behov och förväntningar säger Linda. Inom Smile Tandvård inleder vi alltid med en omfattande undersökning som vi kallar DiagnoX. DiagnoXundersökningen ger en fullständig information om det som avviker från det normala när det gäller tänder, munhåla och käkar. Ny forskning visar nämligen att bra munhygien inte bara är bra för tänderna, utan för hela kroppen. Forskning har visat att infektion i tandköttet (tandlossningssjukdom) ökar risken för utveckling av exempelvis hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och luftvägssjukdomar munhälsa. Därför finns det flera anledningar än bara tänderna att ha bra munhälsa. Att väcka engagemang och delaktighet kring viktig förebyggande egenvård ingår i DiagnoX.

– Vi vill också att patienten ska vara väl insatt i och införstådd i olika behandlingsalternativ och vilka fördelar och nackdelar som finns innan definitiv behandling bestäms.

linda-asfour-tandlakare-smmile-linkoping

För att ständigt vara uppdaterad och följa med i utvecklingen går Linda Asfour på olika former av efterutbildningar. Det är en trygghet för dig som är patient.

Vad ska patienten tänka på för att bevara en god munhälsa?
– Skydda tänderna från att få karies genom att tänka på den dagliga kosten, reducera intaget av läsk och andra drycker med syror samt måltidsdrycker och andra livsmedel som innehåller syror som citrusfrukter, godis och sötsaker.

– Var noga med munhygienen, borsta tänderna 2 gånger om dagen, använd tandtråd eller annan rengöring mellan tänderna. Undvik rökning och snusning och gå på regelbundna besök till tandläkare och tandhygienisten. Följer du dessa råd så får du i de flesta fall behålla dina tänder livet ut avslutar Linda.

 


Läs mer inom Okategoriserade

Smile Tandvård