Mina sidor Boka tid boka-nu-pil

Tips och råd inför en implantatoperation

Du kanske precis har genomgått en implantatoperation hos oss eller är du bara intresserad av att veta hur det går till. Här får du svaren på de allra vanligaste frågorna.

Vilken typ av bedövning får man vid en implantatsoperation?
Operationen utförs under lokalbedövning, precis som vid andra tandbehandlingar.

Behöver jag ta några läkemedel i samband med min operation?
Beroende på din situation får du eventuellt recept på antibiotika som du ska börja ta före operationen. Om du behöver lugnande läkemedel före operationen ska du inte köra bil efteråt. Tänk då på att prata med någon närstående som kan följa dig hem. Du får också smärtstillande vid behov.

Kommer jag kunna äta och dricka som vanligt före och efter operationen?
Före operationen kan du äta som vanligt. Efter operationen ska du helst inte äta på ett par timmar. Under den första veckan efter operationen rekommenderar vi flytande till halvfast kost, så att du inte belastar operationsområdet genom att tugga.

Hur kommer det kännas efter operationen?
Det är normalt att en svullnad med blåmärke uppstår efter operationen. Svullnaden och blåmärket försvinner vanligtvis efter en vecka.

Användning av avtagbar protes
Implantaten ska inte belastas/utsättas för tryck från en avtagbar protes den närmaste tiden efter operationen. Tandläkaren har oftast sytt igen såret. När stygnen tas bort (vanligen inom 2 veckor), eller vid ett kontrollbesök, kontrolleras protesens passform. Du kan sedan börja använda den som vanligt igen. Anledningen till att du ska vänta med att använda avtagbar protes är att slutresultatet påverkas om operationsområdet belastas för tidigt.

Hur lång är inläkningstiden efter en tandimplantatsoperation?
Inläkningstiden för implantat är individuell och kan variera från cirka 2 månader upp till 6 månader.

Rökning
Du bör inte röka under läkningsperioden.

Om du har frågor om tandimplantatsoperationer som inte besvarats ovan är du hjärtligt välkommen att kontakta din Smileklinik.

Boka en konsultation för tandersättning

Tandimplantat hos Unident

Till huvudsidan för tandimplantat

Smile Tandvård