Prissättning och bidrag för tandvård?
I Sverige har vi fri prissättning för tandvård vilket innebär att priserna mellan olika kliniker kan skilja sig något. Det är därför viktigt att din tandläkare skapar sig en fullständig överblick över din tand- och munhälsa för att kunna presentera en behandlingsplan med kostnadsförslag som du kan ta ställning till.
Barn- och ungdomstandvården är kostnadsfri
Vanlig barn- och ungdomstandvård är kostnadsfri till och med den sista december det år du fyller 21 förutom i Västra Götaland där man har fri tandvård till och med det år man fyller 24 år. Detta omfattar i stort sett alla undersökningar och behandlingar även hos privata tandläkare.
Alla vuxna har rätt till det allmänna tandvårdsbidraget
Om du är 22-29 år eller äldre än 75 år har du rätt till ett tandvårdsbidrag på 300 kr per år och för dig mellan 30-74 år är samma bidrag på 150 kr per år. Bidraget förnyas den 1 juli varje år och kan användas som delbetalning på valfri tandvårdsklinik. Bidraget kommer från Försäkringskassan och kan sparas i max 2 år så kom ihåg att säga till att du vill använda bidraget så hjälper vi dig att göra det. OBS, dessa belopp gäller i skrivandets stund (aug 2017).
Särskilt tandvårdsbidrag vid till exempel sjukdom
Det särskilda tandvårdsbidraget är ett komplement till det allmänna tandvårdsbidraget och gäller för förebyggande tandvård för de som till exempel har en sjukdom eller funktionsnedsättning som påverkar tänderna. För att har rätt till detta bidrag som är på 600kr per halvår behövs normalt ett läkarintyg.
Högkostnadsskydd för tandvård
På kostnader upp till 3.000 kr betalar man själv hela kostnaden men därefter kan man ha rätt till hjälp med kostnaderna genom högkostnadsskyddet. Mellan 3.000-15.000kr kan Försäkringskassan hjälpa till med 50% av kostnaderna och för kostnader över 15.000 med 85%. Några saker att tänka på är dock att man räknar på kostnaderna under en 12-månadersperiod och det gäller i allmänhet inte för kosmetiska behandlingar som genomförs endast för att förbättra utseendet på tänderna. Samtliga kostnader beräknas också på vad som kallas för referenspriserna för tandvårdsåtgärder men prata gärna med din tandläkare så kan denna berätta exakt vilka kostnader du själv skulle behöva stå för och vilka Försäkringskassan kan hjälpa till med.