Klinikliv

FÖRSTA INLÄGGET 

 

Heeej! 

Första inlägget av förhoppningsvis många på den här bloggen. En blogg om tandvård! Tanken är att ni ska hitta nyttig information om just tandvård, ställa frågor om tandvården, yrket och kanske få er några skratt då och då när jag bjuder på vardagliga händelser.  

Jag som driver den här sidan heter Liw och arbetar som tandhygienist på Smile Drottningatan i Helsingborg. Jag pluggade till tandhygienist i Malmö och tog min examen 2006, alltså 10 år sedan i skrivande stund. Jag har arbetat inom både offentlig och privat sektor genom åren men känner nu att jag har hittat hem på den här specialistkliniken och koncernen Smile.  

Jag älskar sociala medier och har alltid gjort det. När Smile spånade på idéen om att starta en tandvårdsblogg var jag inte sen med att räcka upp handen och anmäla mig som frivillig! 

Att få och kunna nå ut till så många på ett snabbt och smidigt sätt är ovärderligt både för oss och er som läsare, det höjer kunskapen hos alla och passar Smiles koncept som vill hänga med i svängarna 😉 

Har du en fråga så tveka inte att ställa den, det gillar jag! 

 

VAD GÖR EN TANDHYGIENIST? 

 

Som jag nämnde i förra inlägget så jobbar jag som tandhygienist. Tandhygienistutbildningen är högskolebaserad och efter avklarad utbildning blir man legitimerad tandhygienist. Något som utfärdas av Socialstyrelsen. 2006 tog jag min examen i Malmö, men utbildningen finns även på andra orter i landet. Huvudämnet i utbildningen är ”oral hälsa” – vilket sammanfattar vad en tandhygienist gör ganska så korrekt. Vi hjälper patienter att bli friska eller hjälper till att hålla patienten frisk. I dagens samhälle tycker jag inte att vi ska dela på kropp och mun eftersom det ligger i tiden det här med munhälsa och hälsa, det hör ihop!  

En vanlig dag för mig på kliniken kan innehålla undersökningar av vuxna och barn, röntgentagning, behandling av tandlossning (parodontit) och tandköttsinflammationer, tar bort tandsten, men även behandling av hål i tänderna (karies) i tidiga stadium. Vi behandlar också känsliga tänder och tandhalsar, instruerar i munhygien och ger individuella råd och tips. Vi tar bort missfärgningar och bleker tänder. 

Det roligaste i mitt yrke, enligt mig, är variationen av behandlingar och mötet med människor dagligen.  

Har du funderingar på att bli tandhygienist eller har du en inbokad behandling om frågor om detta, jag svarar gärna!  

 
 

Arkiv