Invisalign – Hur fungerar osynliga tandställningar?

Att använda osynliga tandställningar för att rätta till tandraden och en rad olika bettfel har blivit allt vanligare. Tidigare var det så kallad räls som gällde vilket både ur estetisk synpunkt såväl som ur bekvämlighetssynpunkt kan vara besvärande. Vi får många frågor om hur en behandling med osynlig tandställning går till och vi har bett vår tandläkare Simon Weingut att svara på de vanligaste frågorna vi får.

Vad är en osynlig tandställning?

En osynlig tandställning är en serie genomskinliga plastskenor som är avtagbara och som gör små, stegvisa förflyttningar av tänderna. 

Det finns olika system för detta där det vanligaste heter Invisalign. Invisalignskenorna är ett estetiskt och säkert alternativ till en vanlig tandställning. De kan reglera olika bettfel som t.ex. glesställningar, trångställningar och överbett m.m.  En del patienter behöver fastklistrade fästen (”attachments”) och/eller gummiband under behandlingen för att vissa specifika förflyttningar ska kunna utföras.

”Invisalign är en modern behandlingsmetod och ett utmärkt estetiskt alternativ till konventionell tandreglering. Det digitala arbetsflöde där man kan se en 3D-simulation av behandlingen (Clincheck) redan innan start och kan vara delaktig i behandlingsplaneringen uppskattas av mina patienter. Med rätt planering är Invisalign skenorna ett fantastiskt verktyg för att behandla funktionella och estetiska bettfel” berättar Simon Weingut” tandläkare vid Smile Jönköping City.

Vilka problem kan man rätta till med Invisalign?

Med Invisalign kan du rätta till de flesta bettfel som glesställningar, trångställningar, mittlinjeförskjutning, överbett, korsbitningar med mera. 

Jag vill ha jämnare tänder, går det att åtgärda med Invisalign?

Ja det går att åtgärda i de flesta fall. Smile erbjuder Invisalign konsultationstider som du kan boka via internetbokning. Där kan någon av våra Invisaligncertifierade tandläkare bedöma ditt tandstatus och om det går att behandla med osynlig tandställning. 

Hur går behandlingen till?

Vid första besöket beslutar tandläkaren om Invisalign är en lämplig behandlingsmetod. Detta baseras på utgångsläget och dina egna personliga önskemål av slutresultatet.
Vid andra besöket påbörjas din individuella behandlingsplan. Vi tar foton, röntgen och digitala bilder ( 3D scan) eller tas ett avtryck av dina tänder som underlag för att kunna skapa skenorna. Vi kan även erbjuda dig att gör en allmän undersökning av din munhälsa och tandstatus om inte detta redan har gjorts av din ordinarie tandläkare då det är viktigt med en bra munhälsa inför en invisalignbehandling. Du kan även få stödbehandling under behandlingstiden hos våra duktiga hygienister.

Färdigställandet av behandlingsplanen tar ca 7-10 dagar och därefter går du igenom den med din tandläkare vid tredje besöket. Här har du möjlighet att godkänna din behandlingsplan eller kan göra justeringar. 

Vid fjärde besöket sätts skenorna in – behandlingen startar. Du får med dig ett set med skenor som ska bäras varje dag i 22 timmar. Du byter själv skena hemma. Varje skena används cirka 10 dagar innan du byter till nästa skena i serien. Beroende på hur behandlingsplanen ser ut, kan kortare kontrollbesök var 4-6:e vecka förekomma. Detta för att se att allt går enligt behandlingsplanen.Hur lång tid tar behandlingen?

Det tar ungefär lika lång tid som med en vanlig tandställning. Dock kan tiden ibland halveras om du byter skenor varje vecka istället för varannan. Vad som passar just dig beslutas av din tandläkare och ni går igenom detta tillsammans när behandlingsplanen görs. Du bör ha på dig skenorna 22 timmar varje dag, vanligtvis tar behandlingen mellan 3-18 månader.

Vill du veta mer?

Är du intresserad av tandreglering med Invisalign?   Fram till sista februari 2021 kan du boka en kostnadsfri konsultation för att se om Invisalign är något för dig.

Har du några ytterligare frågor? Kontakta en Smileklinik nära dig så hjälper vi dig!

Är en Invisalignbehandling något för dig? Boka direkt online här på smile.se

Före och efter Invisalignbehandling

 
Före - Efter -
 

Arkiv