Ungefär varannan svensk lider av tandvårdsrädsla eller tandläkarskräck

 

En del kan uppleva det som lite pinsamt att man lider av tandvårdsrädsla men även om siffrorna går isär lite så är uppskattningen att så många som varannan vuxen känner obehag inför att gå till tandläkaren och ungefär 10% av alla vuxna lider av svårare tandläkarskräck. Så det är alltså inte det minsta ovanligt att känna obehag inför att gå till tandläkaren och absolut inget att skämmas för.

Det viktiga är att komma ihåg att även om du känner obehag inför att gå till tandläkaren så gör du dig själv en tjänst att gå regelbundet. Om du besöker tandläkaren regelbundet är risken för att större problem uppstår betydligt mindre och då kommer varje besök gå både snabbare och enklare.

 

Vad beror tandvårdsrädsla på?

För de allra flesta beror denna rädsla på att man haft dåliga erfarenheter av tidigare tandläkarbesök. Men eftersom det handlar om en typ av ångest så kan tandläkarbesöket för en del även väcka minnen av andra ångestfyllda upplevelser som t.ex överfall, olyckor eller svåra sjukdomar. Psykologerna hävdar att det i synnerhet är förlusten av kontroll som gör att vi drabbas av ångest i tandläkarstolen.

 

4 tips för dig med tandvårdsrädsla eller tandläkarskräck

Eftersom det är så pass vanligt med tandvårdsrädsla så är det bra att komma ihåg att det är något som tandläkarna är väldigt vana vid. Vi har samlat några tips på vad du som patient kan försöka tänka på för att hjälpa både dig själv och din tandläkare.

  1. Välj en tandläkare som förstår dig. Berätta redan när du bokar din tid hur du känner inför att gå till tandläkaren och att du därför vill du gå till en tandläkare som har stor vana av att behandla tandvårdsrädda patienter. Om du känner att du inte får förståelse för din oro eller gehör för ditt behov – välj en annan tandläkare. Det är viktigt att du som patient känner dig så trygg som möjligt redan innan besöket.
  2. Berätta direkt för tandläkaren om din rädsla så ni tillsammans kan göra upp en plan för besöket. Berätta gärna om du vet att det är vissa moment som känns jobbigare än andra och var inte rädd för att ställa frågor. Tror du till exempel att du blir lugnare av att tandläkaren berättar exakt vad han eller hon ska göra innan de gör något så säg till om detta. Vill du att de pratar om något annat, be om det. Tandläkare är som sagt vana vid patienter som upplever obehag och kommer vilja hjälpa dig på alla sätt han eller hon kan.
  3. Ta med en vän. Om du känner dig mer bekväm och mindre utsatt med en vän på plats så ta med någon du känner dig trygg med och förklara för tandläkaren varför du har med hen så ni kan bestämma hur ni gör plats på bästa sätt.
  4. Fira framgångar. När man lider av tandvårdsrädsla så är varje avklarat tandläkarbesök en bedrift som faktiskt är värd att fira. Att uppbåda modet som krävs för att boka tiden och gå till tandläkaren är riktigt bra gjort så ge dig själv en klapp på axeln efter varje tandläkarbesök.

 

Hur hanteras svårare fall av tandvårdsskräck

För svårare fall av tandvårdsskräck finns det kliniker som erbjuder lugnande eller narkos under själva behandlingen. I de riktigt svåra fallen kan det även bli aktuellt med behandlingsprogram för att få professionell hjälp att bota tandvårdsrädslan.

 

Hitta en Smileklinik nära dig