Tandreglering med Invisalign

Tandreglering med Invisalign reglerar tänderna med en serie löstagbara genomskinliga plastskenor. De individuella tandskenorna ersätts varannan vecka och tänderna kommer gradvis att röra sig i riktning mot ditt önskade slutläge.

Vi på Smile Tandvård har tandläkare som är utbildade i att genomföra Invisalignbehandlingar. Vid komplicerade behandlingar har vi även utbildade specialisttandläkare som utför Invisalignbehandlingar, både för vuxna och barn. Invisalign® är en modern tandregleringsmetod med en nästintill osynlig tandställning.

De genomskinliga skenorna sitter tätt mot tandraden och flyttar tänderna en liten bit i taget. Du kan reglera bettfel, gluggar och ojämna tandrader. Med hjälp av en digital handlingsplan med moderna 3D-bilder kan du följa hela processen, från hur ditt bett såg ut tidigare till hur det kommer att se ut när behandlingen är klar. För behandling med Invisalign GO och GO Plus är det en åldersgräns på 18 år. Så här fungerar det

Steg 1

Planering av behandlingen. De flesta av våra kliniker använder digital skanner vilket innebär att inga tandavtryck behövs.

Steg 2

En behandlingsplan utformas. Du ser det slutgiltiga resultatet digitalt, direkt på tandläkarens bildskärm.

Steg 3

Du påbörjar behandligen med skenorna. För att följa behandlingsförloppet sker regelbundna kontroller.

Steg 4

Behandlingen avslutas när du nått det planerade resultatet.


Boka Invisalignkonsultation.

Funderar du på att justera dina tänder? Under konsultationen görs en enkel klinisk undersökning där vi tittar på bettet och bedömer om det går att utföra behandling. Du får en preliminär tidsåtgång och ett preliminärt kostnadsförslag. Just nu erbjuder vi gratis invisalignkonsultation på flera av våra kliniker, ordinariepris 295 kr. *Gäller patienter över 18 år

Pris: 0 kr

Vid konsultationsbesöket bedömer vi om Invisalign är rätt behandling för dina behov och önskemål.


Vad kostar en Invisalignbehandling?

Beroende på hur bettet ser ut används olika Invisalign®-system. Vi erbjuder framför allt Invisalign® Go för behandling av de synliga främre tänderna i munnen. En inledande konsultation kostar 295 kr, därefter får du ett individuellt kostnadsförslag. En behandling av över och underkäke kostar från 39.995 kr.


Fördelar med Invisalign

Invisalign är den enda tandställningen som är exakt anpassad efter tandköttskanten, det ger en bättre passform utan att något skaver. Tänderna flyttas varsamt små steg i taget, och det gör inte lika ont som andra tandställningar kan göra. Tandställningen är en slät och tunn plastskena, utan metallfästen och vassa trådar som skaver i munnen. Skenan är lätt att ta ut när du exempelvis ska äta eller borsta tänderna.

Tack vare den digitala behandlingsplaneringen behöver du bara göra korta besök hos tandläkaren var 6:e till 8:e vecka. Du får då med dig nya skenor för kommande behandlingsomgång. Du byter skenor med 1- 2 veckors mellanrum. 

Fördelar med Invisalign

Diskret, nästintill osynlig

Skenan är slät, ingenting som skaver i munnen  

Praktisk, du kan när som helst ta ut skenorna 

Snabbt, resultat redan inom 3-18 månader


När är Invisalign rätt behandling?

Behandling med Invisalign är anpassad för det vuxna bettet. Följande kan i de flesta fall korrigeras.

Trångställning

Sitter tänderna trångt och snett kan plack ansamlas, man får lätt karies samt att risken för tandköttsinflammation ökar.

Glest bett

Den som har glest mellan tänderna kan få problem med tandköttet och tandköttsfickor, vilket kan öka risk för tandlossning. 

Djupt bett

Ett djupt bett kan leda till problem eller irritation i tandköttet. Tänderna i underkäken kan slitas och man kan få ont i käken och käkleden. 

Korsbett

När en eller flera tänder i överkäken biter innanför underkäkens tänder kallas det korsbett. Det kan slita på tänderna och man kan få problem med tandköttet.

Vid konsultationsbesöket hos din tandläkare kommer man fram till om Invisalign är den rätta behandlingsmetoden för dig. 

En av våra nöjda patienter


Jag är så nöjd med Invisalignbehandlingen Jag trodde aldrig att Invisalign skulle fungera för mig men det gjorde det. Jag fick det leende jag alltid har velat ha, jag rekommenderar osynliga tandställningar till alla som vill förbättra sitt leende.”


Hur fungerar en Invisalignbehandling? 

Vid första besöket beslutar din allmäntandläkare eller specialisttandläkare om Invisalign är en lämplig behandlingsmetod. Detta baseras på utgångsläget och dina egna personliga önskemål av slutresultatet.

Vid andra besöket påbörjas din individuella behandlingsplan. Vi gör en 3D scanning av dina tänder, foton, röntgen och digitala bilder eller ett avtryck av dina tänder tas. Vi gör även en allmän undersökning av din munhälsa och tandstatus. Färdigställandet av behandlingsplanen tar ca 7-10 dagar och därefter går du igenom den med din tandläkare.

I behandlingsplanen ingår digitala 3D bilder över din Invisalignprocess, och du kan redan före behandlingen börjar följa din resa till ett nytt leende. Du kan se hur varje tand kommer att förflyttas och hur länge din behandling kommer att pågå.

Tredje besöket sker ca 7-10 dagar efter besök två. Då sätts skenorna in – behandlingen startar. Du får med dig ett set med skenor som ska bäras varje dag i 22 timmar. Du byter själv skena hemma. Varje skena används cirka 10 dagar innan du byter till nästa skena i serien. Beroende på hur behandlingsplanen ser ut, kan kortare kontrollbesök var 4-6:e vecka förekomma. Detta för att se att allt går enligt behandlingsplanen.

Hur lång tid tar behandlingen?
Det tar ungefär lika lång tid som med en vanlig tandställning. Dock kan tiden ibland halveras om du byter skenor varje vecka istället för varannan. Vad som passar just dig beslutas av din tandläkare och ni går igenom detta tillsammans när behandlingsplanen görs. Du bör ha på dig skenorna 22 timmar varje dag, vanligtvis tar behandlingen mellan 3-18 månader.

Vad är Invisalign?
Invisalign är först i världen med en genomskinlig tandställning. Skenorna är gjorda i Smart Track, ett kliniskt testat och helt ofarligt material. De specialgjorda tandregleringsskenorna förflyttar tänderna lite i taget. Unikt för Invisalign är att genom att man byter skenor, styr de vilka tänder som ska förflyttas och när, allt enligt behandlingsplanen. Kraften som påverkar tänderna blir därmed mycket effektiv. Skenorna är nästan osynliga och går lätt att ta ut.


Vanliga frågor gällande tandställning

Hur länge pågår en Invisalignbehandling?

Behandlingen pågår mellan 3-18 månader. Du bör ha på skenorna 22 timmar per dag. Det vill säga hela dygnet förutom när du äter.

När är det dags att byta skenor?
Din tandläkare avgör hur ofta du ska byta skenor, varje eller varannan vecka och det bestäms genom den individuella behandlingsplanen. När du träffar din tandläkare får du med dig nya skenor för kommande behandlingsomgång.

Gör det ont?
Nej, behandlingen med Invisalign gör inte ont. När man precis har satt in en ny skena i början av ett nytt behandlingssteg kan det i början upplevas som en lätt tryckande känsla. Det betyder att skenorna gör verkan och känslan brukar försvinna efter några dagar.
 
När ska man inte ha Invisalign tandställning på?
Du bör ha skenorna på dig 22 timmar per dygn, när du ska äta eller borsta tänderna tar du lätt ut skenorna.

Hur sköter jag min munhygien med Invisalign?

Det är lätt att ta ut skenorna så du kan borsta tänder och använda tandtråd precis som vanligt. Fördelen med Invisalign är att när skenorna är ute så är tänderna som vanligt, det finns inga metallfästen eller trådar där mat kan fastna. När du borstat färdigt sätter du på dig skenorna igen och processen fortsätter.

Är det något jag inte kan äta under min behandling med Invisalign?
Nej, eftersom du tar ut skenorna när du äter kan du äta allt. Du bör dock inte tugga tuggummi med skenorna på, tuggummit kan fastna i skenorna.

Kan jag röka när jag har på mig skenorna?
Skenorna kan bli missfärgade och få fläckar om du har dem på dig när du röker

Hur rengör jag Invisalign skenorna?
Att rengöra skenorna kontinuerligt är viktigt både för din munhälsa och för att resultatet av din tandreglering ska bli så bra som möjligt. Precis som med dina tänder bör du rengöra skenorna två gånger per dag. Använd en mjuk tandborste och en mild tandkräm, borsta både på insidan och utsidan. Vattnet bör vara ljummet när du rengör eller sköljer av skenorna, är vattnet för varmt kan skenan skadas. Rengör inte skenorna med munskölj, många munsköljmedel innehåller färgmedel som kan skada den genomskinliga skenan. Granska skenorna när du gör rent dem. Har du fått tandsten i skenorna kan du blötlägga skenorna i protesrengöring eller i Invisaligns egna rengöringsmedel. Tandsten går inte att borsta bort med vanlig tandkräm.

Resultat
Behandlingen tar mellan 3-18 månader. Resultatet efter första omgången skenor blir ofta nära slutresultatet men ibland kan det behövas fler skenor för att göra den sista finjusteringen. De justerade tänderna kan långsamt gå tillbaka till sitt ursprungliga läge om man inte använder retainers. Prata med din tandläkare om vilken retainer som är bäst för dig.

Behöver jag en retainer och vad är det?
Tänder rör sig alltid även de som blivit behandlade med Invisalign. För att motverka att tänderna rör sig från sin justerade position används olika trådar och nattskenor. En retainer gör att tänderna behåller sina nya positioner, därför är det viktigt att använda denna när behandlingen är klar. Din Invisalign tandläkare kan ge dig mer information om detta och ge dig rekommendation om retainers.

Vad kostar det?
Grundpriset för en Invisalign Go behandling är ca 39.995 kronor för båda käkarna. I priset ingår: konsultation, scanning, undersökning inför behandling, Invisalignskenor, retainer och återbesök. Skulle det finnas behov av röntgenbilder, kontrollundersökning gjord av tandläkare, flera skenor (exempelvis vid förlust) eller efterbehandling, kommer detta att läggas på som extra kostnad. 


Läs om hur vi hanterar din persondata.

Vi har tid för dig.

Vem du än är. Vad dina tänder än behöver.

På Smile Tandvård slipper du långa vårdköer och får istället den hjälp du behöver. Det spelar ingen roll om det gäller akuta besvär, noggranna undersökningar, estetisk tandvård eller mer avancerade ingrepp.

Du kan boka en tid genom vår onlinebokning eller direkt till någon av våra kliniker.

Estetisk tandvård

På alla Smilekliniker har vi medarbetare med lång erfarenhet och kompetens av estetisk tandvård. Välkommen att diskutera dina individuella önskemål och förutsättningar som gäller för just Ditt leende. Tänderna kan justeras med osynlig tandställning eller andra behandlingsmetoder. Vi erbjuder bland annat keramiska kronor, porslinsfasader, tandreglering, tandimplantat, tandblekning och vita fyllningar. Läs mer om våra olika behandlingsalternativ inom estetisk tandvård här.

Fråga oss gärna

Är du nyfiken på om dina problem kan åtgärdas med hjälp av Invisaligns osynliga tandställningar eller kanske om dina problem bedöms som stora nog för att i allafall delvis bekostas av Försäkringskassan, ring gärna din närmsta Smileklinik eller boka tid för en undersökning.

”Jag är så nöjd med Invisalignbehandlingen Jag trodde aldrig att Invisalign skulle fungera för mig men det gjorde det. Jag fick det leende jag alltid har velat ha, jag rekommenderar osynliga tandställningar till alla som vill förbättra sitt leende.”

 
Tandreglering för barn och unga vuxna
Vi har avtal med region/landsting för behandling av barn i Malmö, Trelleborg, Helsingborg och Västerås. Det är således fritt val att där välja en Smileklinik, och behandlingen är i de godkända fallen gratis hos oss. Om barnets behandling inte omfattas av kostnadsfri behandling enligt landstingens kriterier, kan kostnaden variera beroende på hur lång och komplicerad behandlingen blir.

Hitta en Smileklinik nära dig