Tandblekning på ett tryggt och professionellt sätt

Hos oss får du tillgång till en modern, trygg och seriös metod – som inte skadar dina tänder. Tack vare en professionellt utförd tandblekning och en korrekt efterbehandling blir resultatet mycket bättre. Vi använder oss av individuellt anpassade blekskenor där blekmedel och två besök ingår. I vissa fall kan en undersökning behövas före tandblekning.

Observera att du måste ringa till kliniken för att boka en tid om du är mellan 18-23 år.


Hur fungerar tandblekning egentligen?

Leendet och tänderna är något av det första som vi lägger märke till, när vi möter eller pratar med någon. Ett leende med friska och vita tänder är något som många av oss eftersträvar. Idag är det mycket enkelt att bleka tänderna, med så kallad hemmablekning kan du sitta hemma och titta på en film medan dina tänder sakta blir ljusare.

Innan du kan påbörja behandlingen ska en tandläkare ha bedömt om det går att bleka dina tänder utan att de skadas. Det är viktigt att din mun och ditt tandkött är friskt och att dina tänder är fria från karies eller andra skador innan de bleks.

Detta för att få ett så jämnt och fint resultat som möjligt och för att säkerställa att dina tänder inte skadas av blekningen. Din tandhygienist eller tandläkare kan också bedöma om de missfärgningar du har på dina tänder går att få bort via blekning, och vilken metod som är bäst för just dig. Fyllningar och kronor kan inte blekas, därför viktigt att ha det i åtanke innan du bleker.  Eventuella tandskador, tandköttsinflammation och tandsten bör ha åtgärdats innan du börjar med tandblekningen. Bäst resultat får du om du gör blekningen efter en hygienistbehandling.


Såhär går behandlingen till för ett vitare leende:

1. Du får en personlig gelskena

Vid första besöket görs ett avtryck av dina tänder. Med detta avtryck gör man sedan dina individuellt anpassade tandskenor. Man bestämmer också, med hjälp av en färgskala, vilken färg dina tänder har och vilket resultat av blekningen som kan förväntas.

2. Utlämning av din personliga gelskena

Vid återbesöket provas skenorna ut så att de sitter bra, du får också en instruktion om hur du ska använda blekgelen och hur du sköter dina skenor. Skenorna är gjorda i en mjuk plast som sitter tätt mot tänderna. Du kan välja om du bara vill bleka över- eller underkäke, eller båda.

3. Hemmablekning

Du väljer själv om du vill bleka på natten eller på dagen. Väljer du på natten så använder du en något lägre koncentration av blekningsgelén. Om du väljer att bleka på dagen kan en något högre koncentration av tandblekningsgelén användas, och resultatet blir på sikt det samma som nattblekning trots att du bara haft skenorna med blekgelen på i 1-2 timmar på dagen. Hur många dagar du behöver bleka beror på vilket resultat du vill uppnå.


10 frågor och svar om tandblekning:

Är det farligt att bleka tänderna?

Idag finns det många olika sätt att bleka sina tänder på. För att veta att du får bra produkter som inte skadar tänderna, bör du bleka tänderna efter kontroll på en tandvårdsklinik som har utbildad personal. Blekningen är en kemisk process där blekmedlet påverkar emaljen, men bedömer tandläkaren att blekningen går att genomföra finns ingenting som tyder på att det finns några hälsorisker med blekningen, bara behandlingen görs på rätt sätt och med inte alltför starka preparat.

Kan alla bleka sina tänder?

Förutsättningarna för att kunna bleka sina tänder är att du har friska tänder och en bra munhygien. För att få bleka tänderna måste du, enligt Läkemedelverkets regler, ha fyllt 18 år, inte vara gravid eller amma.

Vilken tandblekning är bäst?

Det går att bleka tänderna på olika sätt men man använder alltid ett blekmedel, ibland kan man kombinera detta med laser. Dock kan vissa produkter vara för starka och skada tänderna. Därför är det viktigt att du innan blekningen har kontakt med din tandläkare, som kan bedöma om dina tänder går att blekas utan att de tar skada. Vi rekommenderar vår hemmablekning, där du får individuellt anpassade tandbleknings skenor och enkelt kan bleka dina tänder hemma.

Hur känns det efter behandlingen?

Efter några dagars behandling kan det ibland ila i tänderna. Om du störs mycket av det, kan du hålla upp med blekningen någon dag tills ilandet har lagt sig, och därefter börja bleka igen. Du kan också skölja med fluor. Om du bleker på kvällen så sover du med skenan, och på morgonen kan tänderna därför kännas lite ömma när du tar ut skenan. Den känslan försvinner snabbt. Skulle tandköttet bli svullet eller irriterat bör du göra ett uppehåll någon dag tills tandköttet läkt.

Vilket resultat kan man förvänta sig?

Alla har vi olika färg på tänderna, så resultatet är individuellt och beror på hur missfärgade tänderna var innan behandlingen. Det är bara den naturliga tandytan som går att bleka. Kronor och fasader eller plast- och porslinslagningar blir inte vitare än de var från början.

Kan jag äta allt när jag bleker tänderna?

För att få bästa resultat bör man under behandlingen och några dagar efteråt helst undvika ”färgad” mat och dryck så som kaffe, rött vin, te, curry och blåbär.

Hur länge håller blekningen?

Mycket beror på vilka levnads- och kostvanor du har, och det är individuellt hur länge man känner att tänderna är ”vita”. Ofta håller det sig mellan ett och tre år.

Vad kostar det och kan jag köpa bara tandblekningsmedlet?

Om du förvarar plastskenorna rätt kan du använda dem igen, om du skulle vilja bleka dina tänder på nytt. Då behöver du endast köpa ny blekgelé, och den finns att köpa på din tandvårdsklinik där du gjort blekskenorna. Det är tillverkningen av skenan som är kostbar, så nästa gång du bleker tänderna blir kostnaden betydligt lägre. Kontakta din tandvårdsklinik för att få exakta prisuppgifter.

Kan jag bleka tänderna om jag snusar?

Du bör inte bleka tänderna om du snusar. Om du har tänkt att bleka tänderna hemma med blekskena så råder vi dig att hålla upp med snusandet under behandlingstiden + 3 dygn. Blekmedlet kan förstärka skador som tobaken gör i munhålan. Tobaken har även starka färgämnen som skulle påverka resultatet negativt.

Vad bör jag tänka på när jag bleker tänderna?

Det är viktigt att fortsatt vara noga med sin munhygien men undvik tandkräm som har extraslipande effekt.