Smiles Tandvårdsskola

I vår tandvårdsskola kan du lära dig mer om tänder och tandvård för såväl vuxna som barn. Välj den kategori som passar dig bäst i listan nedan och om du saknar något ämne eller har en specifik fråga som du inte hittar svaret på, berätta det gärna för oss.

 
28 september, 2018

Tips och råd inför en implantatoperation

Du kanske precis har genomgått en implantatoperation hos oss eller är du bara intresserad av hur det går till. Här får du svaren på de allra vanligaste frågorna.

Vilken typ av bedövning får man vid en implantatsoperation?
Operationen utförs under lokalbedövning, precis som vid andra tandbehandlingar.

Behöver jag ta några läkemedel i samband med min operation?
Beroende på din situation får du eventuellt recept på antibiotika som du ska börja ta före operationen. Om du behöver lugnande läkemedel före operationen ska du inte köra bil efteråt. Tänk då på att prata med någon närstående som kan följa dig hem. Du får också smärtstillande vid behov.

Kommer jag kunna äta och dricka som vanligt före och efter operationen?
Före operationen kan du äta som vanligt. Efter operationen ska du helst inte äta på ett par timmar. Under den första veckan efter operationen rekommenderar vi flytande till halvfast kost, så att du inte belastar operationsområdet genom att tugga.

Hur kommer det kännas efter operationen?
Det är normalt att en svullnad med blåmärke uppstår efter operationen. Svullnaden och blåmärket försvinner vanligtvis efter en vecka.

Användning av avtagbar protes
Implantaten ska inte belastas/utsättas för tryck från en avtagbar protes den närmaste tiden efter operationen. Tandläkaren har oftast sytt igen såret. När stygnen tas bort (vanligen inom 2 veckor), eller vid ett kontrollbesök, kontrolleras protesens passform. Du kan sedan börja använda den som vanligt igen. Anledningen till att du ska vänta med att använda avtagbar protes är att slutresultatet påverkas om operationsområdet belastas för tidigt.

Hur lång är inläkningstiden efter en tandimplantatsoperation?
Inläkningstiden för implantat är individuell och kan variera från cirka 2 månader upp till 6 månader.

Rökning
Du bör inte röka under läkningsperioden

Om du har frågor om tandimplantatsoperationer som inte besvarats ovan är du hjärtligt välkommen att kontakta din Smileklinik

 

6 november, 2017

Frätskador på tänderna blir vanligare

 

 

Frukt som mellanmål: bra för kroppen men inte alltid för tänderna

Varje gång vi äter eller dricker något som innehåller kolhydrater eller socker sätter ett syraangrepp igång mot våra tänder. Tänderna är normalt väldigt bra på att hantera dessa angrepp men om de utsätts för en större mängd syra och speciellt under en längre tid kan det i längden leda till frätskador, eller tanderosion som det också kallas. 

Hur upptäcker man frätskador på tänderna?

De tidiga symptomen på frätskador är väldigt svåra att upptäcka själv men man bör vara uppmärksam på om tänderna ilar eller gör ont vid tandborstning, om formen förändras samt om tänderna blir mörkare, gulare eller matta.

Var inte rädd för nyttiga syror

En av de vanligaste orsakerna till frätskador är alla sura produkter på marknaden som till exempel läsk, juice, vin, energidryck och surt godis. Men eftersom det är mängden syra som spelar roll, inte hur mycket socker eller sötningsmedel produkten innehåller så kan även nyttiga livsmedel som till exempel äpplen och citronvatten utgöra en risk för tändernas emalj. Rådet att inte småäta gäller därför även nyttiga livsmedel eftersom tänderna behöver tid för att återhämta sig mellan syraangreppen. Självklart ska man för den sakens skull inte undvika livsmedel som är nyttiga för kroppen men har en hög syrahalt utan man kan istället tänka på att hjälpa tänderna att återställa syrabalansen efteråt. Några enkla sätt att göra detta är att skölja munnen med vatten eller äta något som innehåller mycket kalcium som t.ex mjölk, fil, yoghurt, eller ost eller tugga på ett sockerfritt tuggummi.

Försök inte borsta bort syraangrepp

En vanlig uppfattning är att om man ätit något onyttigt ska man snabbt borsta tänderna men detta gäller inte när det kommer till syraangrepp. Ett syraangrepp innebär att tandens yttersta emalj har mjukats upp och om man då borstar tanden riskerar man att skada tanden ännu mer. Vänta därför helst en timme innan du borstar tänderna efter att du ätit eller druckit något surt.

 

 

21 september, 2017

Att räta upp eller flytta tänder med hjälp av tandställning

Har du någonsin önskat att dina tänder eller ditt leende sett annorlunda ut, i så fall är du inte ensam. Att räta upp eller flytta sina tänder med hjälp av till exempel avtagbara eller osynliga tandställningar är både populärt och vanligt idag.

Normalt tar behandlingen endast några månader

I normalfall tar behandlingen endast några månader men det beror såklart på hur stor förändring man önskar men också på hur snabbt ens tänder förflyttar sig, för det är faktiskt tänderna som styr. Även utan tandställning flyttar sig allas tänder mer eller mindre under hela livet så därför kan man använda tandställning som en signalgivare för att tala om för tänderna i vilken riktning man vill att de ska flytta sig. Denna typ av tandreglering är alltså inget ”konstgjort” eller onaturligt utan helt enkelt ett sätt att utnyttja kroppens inneboende förmåga.

Även vuxna kan få behandlingen bekostad av Försäkringskassan

Att ändra utseendet på sina tänder genom tandreglering är möjligt i alla åldrar och vuxna kan dessutom få delar av sin behandling bekostad av försäkringskassan om problemen är av en viss karaktär.

 

21 september, 2017

Hur funkar det att ersätta skadade eller saknade tänder med tandimplantat?

Att förlora en eller flera tänder på grund av till exempel olycka, infektion eller åldersrelaterade problem kan vara väldigt tufft på många sätt. Man behöver tänder för att kunna leva och äta som vanligt men saknade tänder kan även vara väldigt framträdande utseendemässigt och bidra till en osäkerhet.

Därför väljer många att ersätta skadade eller saknade tänder med implantat i form av konstgjorda tänder som man fäster med skruvar. Dagens moderna implantat ser ut som och funkar precis som vanliga tänder. Eftersom tandimplantaten funkar och sitter precis som vanliga tänder behöver du inte oroa dig för att de ska ramla ut eller att matrester ska fastna under dem och orsaka infektioner som traditionella löständer eller lösa broar kan göra. Allas munnar och förutsättningar skiljer sig mycket så därför är det viktigt att alla eventuella implantatsbehandlingar inleds med en grundlig konsultation där vi går igenom dina behov och önskemål och vad som är möjligt utifrån just dina förutsättningar och vad kostnaden skulle bli. 

Du kan få ersättning från Försäkringskassan 

Det kan finnas möjlighet att få ersättning för iallafall delar av behandlingen från Försäkringskassan och detta är något som du också diskuterar med din tandläkare under konsultationen innan någon behandling har påbörjats. 

 

 

21 september, 2017

Vad är tandlossning och vad orsakar det?

Tandlossning eller parodontit som det också kallas innebär att tänderna långsamt lossnar från sina fästen i käkbenet.

Vad beror tandlossning på?

I grunden är tandlossning en ärftlig sjukdom men faktorer som till exempel dålig munhygien, tandsten eller rökning kan påskynda förloppet. Om man slarvar med tandrengöringen och speciellt under en längre tid samlas bakterier i munnen och vid tandköttskanten som i sin tur kan leda till en inflammation i tandköttet. Det är när inflammationen skapar djupare fickor i tandköttet så att bakterierna kan fortsätta växa ner på tandroten som tandens fäste i käkbenet kan påverkas.

Hur upptäcker man tandlossning?

Inflammationer i tandköttet gör normalt inte ont och förloppet för tandlossning är väldigt långsamt vilket kan göra det svårt att upptäcka på egen hand. Ett tidigt tecken att hålla utkik efter är blödande tandkött eftersom detta kan vara en indikation på att tandsten har bildats under tandköttskanten. Om tandstenen funnits under en längre tid kan tandköttsfickorna redan vara inflammerade och ibland kan det leda till att man känner varsmak i munnen. Om sjukdomen gått ännu längre kan man känna att en eller flera tänder är lösa.

Behandling av tandlossning

Om man går regelbundet till tandläkaren kommer eventuell tandlossning kunna upptäckas i ett tidigt skede. Under en vanlig undersökning mäter nämligen tandläkaren eller tandhygienisten tandköttsfickorna och kontrollerar tändernas fäste i käkbenet med hjälp av röntgen. Man kan komma att behöva hjälp av sin tandhygienist både med att ta bort bakterier och tandsten så befintlig inflammation kan läka ut, men man behöver också få instruktioner om hur man ska ta hand om sin munhälsa framåt för att undvika nya bakteriebeläggningar.

 

29 augusti, 2017

Problem med ilningar i tänderna?

Ilningar i tänderna är i många fall en kortvarig isande smärta som kommer plötsligt ofta i samband med att man äter eller dricker något kallt.

Varför ilar mina tänder?

Ilningar kan bero på flera olika saker varav de vanligaste är att man har slarvat med sin tandhygien, borstat för hårt eller intensivt så att tandhalsen har blottats och blivit känslig eller att man fått frätskador, hål eller sprickor på tänderna. Om du upplever ilningarna för första gången eller om de kommer och går men är övergående kan det vara bra att först se över dina tandvårdsrutiner. Byt gärna till en mjukare tandborste som sliter mindre på emalj och tandkött, använd en tandkräm mot känsliga tandhalsar som innehåller kaliumnitrat och komplettera med någon fluorprodukt som till exempel munskölj, tabletter eller tuggummin.

När bör man uppsöka hjälp hos tandvården?

Om besvären ändå fortsätter eller om du har ihållande värk och är känslig för både varmt och kallt bör du kontakta din tandvårdsklinik för en noggrannare undersökning. Om orsaken visar sig vara känsliga tandhalsar eller ytliga sprickor kan det räcka med att göra en fluorlackning av tänderna. Om du vet med dig eller misstänker att du gnisslar tänder eller biter ihop käkarna hårt under natten kan det dessutom vara så att dina tänder är överbelastade och du skulle behöva en tandskena som bärs nattetid.

Några enkla tips för att undvika ilningar i tänderna

För att undvika att ilningar ens uppstår finns det några saker som kan vara extra bra att tänka på utöver din vanliga dagliga tandvårdsrutin. Skölj helst inte munnen efter tandborstning utan låt skummet från tandkrämen vara kvar på tänderna för att maximera fluoreffekten och skyddet. Undvik också tandkrämer som påstås ha så kallad whitening-effekt eftersom dessa har slipmedel i sig som slipar bort skyddet du byggt upp och dessutom kan skada ytan på tänderna.Surt är frätande och kan därför skada den skyddande emaljen på tänderna så därför bör du inte borsta tänderna inom en timme efter att du ätit eller druckit någon surt såsom t.ex frukt, vin, eller läsk utan skölj munnen med vatten direkt efter istället.