Smiles Tandvårdsskola

I vår tandvårdsskola kan du lära dig mer om tänder och tandvård för såväl vuxna som barn. Välj den kategori som passar dig bäst i listan nedan och om du saknar något ämne eller har en specifik fråga som du inte hittar svaret på, berätta det gärna för oss.

 
21 september, 2017

Professionell tandblekning – så här går det till

Tandblekning är ett vanligt och relativt enkelt sätt att fräscha upp fläckade och missfärgade tänder och genom att välja en professionell metod kan man känna sig trygg i att man uppnår bästa möjliga resultat utan att tänderna skadas. 

Alla har olika förutsättningar för hur många nyanser ljusare tänderna kan bli men genom noggranna förberedelser, professionell blekning och korrekt efterbehandling uppnår man sitt optimala resultat. Dessa är de steg vi rekommenderar:

 

1. Förberedande undersökning

Enligt det nyare regelverket för tandblekning ska alla patienter genomgå en förberedande undersökning av en tandläkare som står som ansvarig och dessutom säkerställer att tänderna klarar blekningen. 

2. Den personliga plastskenan tillverkas

Om undersökningen visar att tänderna klarar en blekning görs en avgjutning av tänderna för att skapa en personlig plastskena. 

3. Blekningen sker hemma

Efter ett par dagar är plastskenorna klara och de provas hos tandläkaren så man har möjlighet att justera så de sitter perfekt. Därefter läggs planen för blekningen upp utifrån tändernas skick och vad man vill uppnå med blekningen innan man får ta med sig plastskenorna och blekgelen hem.

4. Välkommen till ett vitare leende

Efter avslutad behandling rekommenderas ofta en fluorbehandling för att ge tänderna alla förutsättningar för att behålla sin nya fräscha färg. Om man vill göra om blekningen vid senare tillfälle kan samma plastskenor användas vilket innebär att processen blir både snabbare och billigare. 

 

20 september, 2017

Hur ofta bör man använda tandtråd?

Hur ofta tandtråd? Det var en av de vanligaste frågorna som svenskarna ställde till Google under 2015. Eftersom det kan kännas både tidsödande och krångligt att använda tandtråd kan det verka lockande att strunta i det. Dock är tandtråd en grundläggande nödvändighet för god munhälsa och friska tänder.

Varför är det så viktigt att använda tandtråd?

Tandtråden avlägsnar matrester och bakterier som sätter sig i utrymmen mellan tänderna och vid tandköttet. Där kommer du inte åt med bara tandborsten. Om sådana bakterier lämnas bildas plack, en tunn, genomskinlig bakteriebeläggning. I sin tur kan placken förvandlas till tandsten, vilket gör det väldigt svårt att hålla tänderna rena och det kan till slut kan leda till svullet, inflammerat och blödande tandkött, så kallad gingivit. Regelbunden användning av tandtråd är det bästa sättet att förebygga gingivit och tandlossning.

Tandtråd på morgonen eller kvällen, spelar det någon roll?

Vi rekommenderar att du använder tandtråd en gång om dagen. Många passar gärna på att göra detta innan läggdags för att hålla munnen ren över natten. Men om du är för trött om kvällarna går det lika bra att använda tandtråd på morgonen eller helt enkelt när det passar dig. 

Hur använder man tandtråden egentligen?

Följ dessa instruktioner för att använda tandtråd på bästa sätt:

  1. Ta en bit tandtråd på ca 40 cm och vira den runt långfingret på var hand.
  2. Håll tandtråden i ett fast grepp mellan tumme och pekfinger med en bit på 2,5-5 cm kvar mellan fingrarna, och för försiktigt in den i ett tandmellanrum.
  3. Lägg tandtråden runt tanden och låt den glida upp och ned längs tandens sida. Var noga med att tråden når hela vägen en bit in under tandköttet. Undvik att ta i för hårt och att slita av tandtråden, eftersom det kan skada tandköttet.
  4.  Följ dessa steg på alla dina tänder.
 

20 september, 2017

Dags att börja använda tandtråd regelbundet?

Hösten är här med terminsstart och kanske även en och annan nystart. Många upplever nämligen på hösten att det är dags att göra de där förändringarna som man funderat på under sommaren och ofta handlar det om att ändra hälsorelaterade vardagsbeteenden.

Kan det vara så att du inte är helt regelbunden med tandtråden till vardags för att sen få lite dåligt samvete och blir jätteduktig precis sista veckan inför ett tandläkarbesök, i så fall är du inte ensam. Men kanske detta kan bli hösten då du gör det till en vana att använda tandtråd varje dag, 1 gång om dagen?!

Några enkla tips på hur man skapar nya hållbara vanor

En ny vana behöver man nöta in tills den mer eller mindre går per automatik så därför måste man vara beslutsam och speciellt från början. För om man lyckas den första tiden kommer man få den uppmuntran som krävs för att man ska orka hålla ut och fortsätta nöta. Men förutom att nöta kan det även vara bra att lyfta blicken och fokusera på det större perspektivet. Varför vill du använda tandtråd varje dag, för att förhindra tandsten, för en bättre munhälsa i allmänhet, för att förhindra karies, för att slippa kostnaden för ett eventuellt extra tandläkarbesök? Välj det mål som motiverar dig bäst och att fokusera på det för att bättre orka med nötandet. 

Vad hinner du göra på 2 minuter?

Att göra stora omfattande förändringar är såklart svårare och tar i allmänhet längre tid än de mindre så då kan det vara bra att påminna sig själv om att använda tandtråd en gång om dagen tar faktiskt normalt inte mer än 2 minuter. Många väljer att använda tandtråd på kvällen hellre än på morgonen och visst har man i allmänhet mer tid på kvällen. Om du tänker efter, vad skulle du annars ha använt de 2 minuterna till?

 

29 augusti, 2017

Hur ofta bör man byta tandborste?


För att tandborsten ska göra sitt jobb på bästa sätt är det viktigt att den är fräsch och att stråna inte är böjda eller spretiga, det är nämligen toppen på borsten som behöver komma åt överallt i munnen för att göra rent. Så hur länge en tandborste funkar bra beror väldigt mycket på vilka tandborstvanor du har.

Några tips på hur du håller din tandborste fräsch

Om du har som vana att borsta tänderna lite hårdare kommer borsten och stråna slitas snabbare så det är viktigt att titta på din tandborste och hur den ser ut emellanåt. Om du märker att stråna på dina borstar slits väldigt fort kan det dessutom vara bra att se över din tandborstteknik, att borsta för hårt kan nämligen vara skadligt för både tänder och tandkött i längden.

Även om din tandborste ser fräsch ut ska du helst byta den var tredje månad. För även med normalslitage så minskar borstens effekt med tid och den samlar på sig bakterier från munhålan, och ju fler de blir desto svårare blir det att hålla en god munhygien. En sak man kan tänka på för att minska antalet bakterier på sin tandborste är att inte förvara den tillsammans med andras borstar (och andras eventuella bakterier). Kom ihåg att även borsthuvudena till eltandborstar bör bytas ut regelbundet.

Eftersom barn ofta biter på sina tandborstar kan man behöva byta deras tandborstar oftare än för vuxna.

Bör jag byta tandborste efter jag varit sjuk?

Det finns en risk att bakterier sitter kvar på borsten efter att du haft till exempel magsjuka så för att vara på den säkra sidan kan det vara bra att byta tandborste.

 

14 juli, 2016

Vad händer med tänderna under graviditeten?

graviditet-och tander-smile-tandvard

 

Det finns många myter om hur en graviditet påverkar tänder och munhälsa. På senare år har vi lärt oss att de flesta av de gamla etablerade uppfattningarna är felaktiga. Idag tror man till exempel inte längre på att anledningen till att många gravida får sämre tänder är att barnet stjäl kalcium från mammans tänder.

Sämre tänder under graviditeten beror ofta på ändrade vanor

Om du som väntar barn tycker att din mun och dina tänder inte känns som vanligt, beror det alltså oftast inte på att tänderna har blivit sämre utan på att du äter annorlunda, vilket kan öka risken för karies.

Du får inte sämre tänder för att du är gravid, men det är annat som händer som gör att du behöver ta hand om dig lite mer. En del är oftare än annars sugna på någon speciell mat, andra mår illa och kan bara äta lite, fast ofta. Några kräks. Vilket kan innebära extra belastning på tänderna.

Varje gång du stoppar någonting i munnen startar en syraattack som fräter på tänderna i ungefär en halvtimme. Ju oftare du äter, desto fler syraattacker utsätts dina tänder för. Försök att inte äta mer än fem-sex gånger per dag. Då minskar du risken för hål i tänderna under graviditeten.

Tandköttet är extra känslig för inflammationer

När du väntar barn är ditt tandkött extra känsligt för inflammationer, men trots det; fortsätt borsta som vanligt, mjukt och försiktigt. Att ditt tandkött är extra känsligt under graviditeten beror på hormonerna. Tandköttet, liksom kroppens övriga slemhinnor, kan på grund av hormonomställningen bli känsligare, svullna och ha lättare för att blöda. Det kan också göra ont.

Ta extra väl hand om dig själv under graviditeten, ät och drick sunt, gör rent tänderna noggrannt och använd fluortandkräm.

Graviditet och röntgen hos tandläkaren

Berätta alltid för din tandläkare innan du genomgår en undersökning om du är gravid. Då kan din tandläkare ta hänsyn till detta genom hela undersökningen och avgöra om det är nödvändigt med en röntgenundersökning. Våra tandläkare har rutiner för att stråldosen alltid ska vara så låg som möjligt.

När du blivit förälder

Var rädd om ditt barns tänder redan från början, de ska hålla genom hela livet. Borsta tänderna dagligen så snart de första tänderna dyker upp och tänk på att ge barnet goda matvanor redan från början.