Smiles Tandvårdsskola

I vår tandvårdsskola kan du lära dig mer om tänder och tandvård för såväl vuxna som barn. Välj den kategori som passar dig bäst i listan nedan och om du saknar något ämne eller har en specifik fråga som du inte hittar svaret på, berätta det gärna för oss.

 
17 januari, 2019

Fyra tips för dig med tandvårdsrädsla

Tjej med tandvårdsrädsla

 

Tycker du det är obehagligt att gå till tandläkaren? Du är inte ensam. Nästan var 5:e vuxen känner obehag och ungefär 5% lider av svårare tandvårdsrädsla. så det är inte det minsta ovanligt att känna obehag inför att gå till tandläkaren och absolut inget att skämmas för.

Det viktiga är att komma ihåg att även om du känner obehag så gör du dig själv en tjänst genom att gå till tandläkaren regelbundet. Då är nämligen risken för att större problem uppstår betydligt mindre och då kommer varje besök gå både snabbare och enklare och dessutom antagligen bli billigare.

Vad beror tandvårdsrädsla på?

För de allra flesta beror denna rädsla på en känsla av att tappa kontrollen eller av att man har haft dåliga erfarenheter av tidigare tandläkarbesök. Men för en del kan tandläkarbesöket till och med väcka minnen av tidigare ångestfyllda upplevelser som t.ex överfall, olyckor eller svåra sjukdomar. Psykologerna hävdar att det är just förlusten av kontroll som gör att vi kan drabbas av ångest i tandläkarstolen.

4 tips för dig med tandvårdsrädsla  

Eftersom det är så pass vanligt med tandvårdsrädsla så är det bra att komma ihåg att det är något som tandläkarna är väldigt vana vid. Vi har samlat några tips på vad du som patient kan försöka tänka på för att hjälpa både dig själv och din tandläkare.

 1. Berätta redan när du bokar din tid hur du känner inför besöket och att du därför vill gå till en tandläkare som har stor vana av att behandla tandvårdsrädda patienter. Det är viktigt att du som patient känner dig så trygg som möjligt redan innan besöket.
 2. Berätta direkt för tandläkaren om din rädsla så kan ni tillsammans kan göra upp en plan för besöket. Berätta gärna om du tycker att det är vissa moment som känns jobbigare än andra och var inte rädd för att ställa frågor. Tror du till exempel att du blir lugnare av att tandläkaren berättar exakt vad han eller hon ska göra innan de gör något så säg till om detta. Vill du att de pratar om något annat istället, be om det. Tandläkaren är van vid att patienter upplever obehag och vill hjälpa dig på alla sätt.
 3. Ta med en vän. Om du känner dig mer bekväm och mindre utsatt med en vän på plats så ta med någon du känner dig trygg med och förklara för tandläkaren varför du har med hen så ni kan bestämma hur ni gör plats på bästa sätt i rummet.
 4. Fira bedriften. När man lider av tandvårdsrädsla så är varje avklarat tandläkarbesök en bedrift som faktiskt är värd att fira. Att uppbåda modet som krävs för att boka tiden och gå till tandläkaren är riktigt bra gjort så ge dig själv en rejäl klapp på axeln efter varje avklarat tandläkarbesök. Tänk gärna även över hur det kändes och hur du kan tänka för att hjälpa dig själv mentalt nästa gång det är dags igen.

Hur hanteras svårare fall av tandvårdsrädsla?

För svårare fall av tandvårdsrädsla finns det kliniker som erbjuder lugnande medel eller narkos under själva behandlingen. I de riktigt svåra fallen kan det även bli aktuellt med behandlingsprogram för att få professionell hjälp att bota tandvårdsrädslan.

Vad säger tandläkaren om tandvårdsrädsla?

Läs intervjun med tandläkare Ulrika Hallén på Smile Göteborg Ett4 här

 

21 september, 2017

Professionell tandblekning – så här går det till

Tandblekning är ett vanligt och relativt enkelt sätt att fräscha upp fläckade och missfärgade tänder och genom att välja en professionell metod kan man känna sig trygg i att man uppnår bästa möjliga resultat utan att tänderna skadas. 

Alla har olika förutsättningar för hur många nyanser ljusare tänderna kan bli men genom noggranna förberedelser, professionell blekning och korrekt efterbehandling uppnår man sitt optimala resultat. Dessa är de steg vi rekommenderar:

 

1. Förberedande undersökning

Enligt det nyare regelverket för tandblekning ska alla patienter genomgå en förberedande undersökning av en tandläkare som står som ansvarig och dessutom säkerställer att tänderna klarar blekningen. 

2. Den personliga plastskenan tillverkas

Om undersökningen visar att tänderna klarar en blekning görs en avgjutning av tänderna för att skapa en personlig plastskena. 

3. Blekningen sker hemma

Efter ett par dagar är plastskenorna klara och de provas hos tandläkaren så man har möjlighet att justera så de sitter perfekt. Därefter läggs planen för blekningen upp utifrån tändernas skick och vad man vill uppnå med blekningen innan man får ta med sig plastskenorna och blekgelen hem.

4. Välkommen till ett vitare leende

Efter avslutad behandling rekommenderas ofta en fluorbehandling för att ge tänderna alla förutsättningar för att behålla sin nya fräscha färg. Om man vill göra om blekningen vid senare tillfälle kan samma plastskenor användas vilket innebär att processen blir både snabbare och billigare. 

 

20 september, 2017

Hur ofta bör man använda tandtråd?

Hur ofta tandtråd? Det var en av de vanligaste frågorna som svenskarna ställde till Google under 2015. Eftersom det kan kännas både tidsödande och krångligt att använda tandtråd kan det verka lockande att strunta i det. Dock är tandtråd en grundläggande nödvändighet för god munhälsa och friska tänder.

Varför är det så viktigt att använda tandtråd?

Tandtråden avlägsnar matrester och bakterier som sätter sig i utrymmen mellan tänderna och vid tandköttet. Där kommer du inte åt med bara tandborsten. Om sådana bakterier lämnas bildas plack, en tunn, genomskinlig bakteriebeläggning. I sin tur kan placken förvandlas till tandsten, vilket gör det väldigt svårt att hålla tänderna rena och det kan till slut kan leda till svullet, inflammerat och blödande tandkött, så kallad gingivit. Regelbunden användning av tandtråd är det bästa sättet att förebygga gingivit och tandlossning.

Tandtråd på morgonen eller kvällen, spelar det någon roll?

Vi rekommenderar att du använder tandtråd en gång om dagen. Många passar gärna på att göra detta innan läggdags för att hålla munnen ren över natten. Men om du är för trött om kvällarna går det lika bra att använda tandtråd på morgonen eller helt enkelt när det passar dig. 

Hur använder man tandtråden egentligen?

Följ dessa instruktioner för att använda tandtråd på bästa sätt:

 1. Ta en bit tandtråd på ca 40 cm och vira den runt långfingret på var hand.
 2. Håll tandtråden i ett fast grepp mellan tumme och pekfinger med en bit på 2,5-5 cm kvar mellan fingrarna, och för försiktigt in den i ett tandmellanrum.
 3. Lägg tandtråden runt tanden och låt den glida upp och ned längs tandens sida. Var noga med att tråden når hela vägen en bit in under tandköttet. Undvik att ta i för hårt och att slita av tandtråden, eftersom det kan skada tandköttet.
 4.  Följ dessa steg på alla dina tänder.
 

20 september, 2017

Dags att börja använda tandtråd regelbundet?

Hösten är här med terminsstart och kanske även en och annan nystart. Många upplever nämligen på hösten att det är dags att göra de där förändringarna som man funderat på under sommaren och ofta handlar det om att ändra hälsorelaterade vardagsbeteenden.

Kan det vara så att du inte är helt regelbunden med tandtråden till vardags för att sen få lite dåligt samvete och blir jätteduktig precis sista veckan inför ett tandläkarbesök, i så fall är du inte ensam. Men kanske detta kan bli hösten då du gör det till en vana att använda tandtråd varje dag, 1 gång om dagen?!

Några enkla tips på hur man skapar nya hållbara vanor

En ny vana behöver man nöta in tills den mer eller mindre går per automatik så därför måste man vara beslutsam och speciellt från början. För om man lyckas den första tiden kommer man få den uppmuntran som krävs för att man ska orka hålla ut och fortsätta nöta. Men förutom att nöta kan det även vara bra att lyfta blicken och fokusera på det större perspektivet. Varför vill du använda tandtråd varje dag, för att förhindra tandsten, för en bättre munhälsa i allmänhet, för att förhindra karies, för att slippa kostnaden för ett eventuellt extra tandläkarbesök? Välj det mål som motiverar dig bäst och att fokusera på det för att bättre orka med nötandet. 

Vad hinner du göra på 2 minuter?

Att göra stora omfattande förändringar är såklart svårare och tar i allmänhet längre tid än de mindre så då kan det vara bra att påminna sig själv om att använda tandtråd en gång om dagen tar faktiskt normalt inte mer än 2 minuter. Många väljer att använda tandtråd på kvällen hellre än på morgonen och visst har man i allmänhet mer tid på kvällen. Om du tänker efter, vad skulle du annars ha använt de 2 minuterna till?

 

29 augusti, 2017

Hur ofta bör man byta tandborste?


För att tandborsten ska göra sitt jobb på bästa sätt är det viktigt att den är fräsch och att stråna inte är böjda eller spretiga, det är nämligen toppen på borsten som behöver komma åt överallt i munnen för att göra rent. Så hur länge en tandborste funkar bra beror väldigt mycket på vilka tandborstvanor du har.

Några tips på hur du håller din tandborste fräsch

Om du har som vana att borsta tänderna lite hårdare kommer borsten och stråna slitas snabbare så det är viktigt att titta på din tandborste och hur den ser ut emellanåt. Om du märker att stråna på dina borstar slits väldigt fort kan det dessutom vara bra att se över din tandborstteknik, att borsta för hårt kan nämligen vara skadligt för både tänder och tandkött i längden.

Även om din tandborste ser fräsch ut ska du helst byta den var tredje månad. För även med normalslitage så minskar borstens effekt med tid och den samlar på sig bakterier från munhålan, och ju fler de blir desto svårare blir det att hålla en god munhygien. En sak man kan tänka på för att minska antalet bakterier på sin tandborste är att inte förvara den tillsammans med andras borstar (och andras eventuella bakterier). Kom ihåg att även borsthuvudena till eltandborstar bör bytas ut regelbundet.

Eftersom barn ofta biter på sina tandborstar kan man behöva byta deras tandborstar oftare än för vuxna.

Bör jag byta tandborste efter jag varit sjuk?

Det finns en risk att bakterier sitter kvar på borsten efter att du haft till exempel magsjuka så för att vara på den säkra sidan kan det vara bra att byta tandborste.

 

14 juli, 2016

Vad händer med tänderna under graviditeten?

graviditet-och tander-smile-tandvard

 

Det finns många myter om hur en graviditet påverkar tänder och munhälsa. På senare år har vi lärt oss att de flesta av de gamla etablerade uppfattningarna är felaktiga. Idag tror man till exempel inte längre på att anledningen till att många gravida får sämre tänder är att barnet stjäl kalcium från mammans tänder.

Sämre tänder under graviditeten beror ofta på ändrade vanor

Om du som väntar barn tycker att din mun och dina tänder inte känns som vanligt, beror det alltså oftast inte på att tänderna har blivit sämre utan på att du äter annorlunda, vilket kan öka risken för karies.

Du får inte sämre tänder för att du är gravid, men det är annat som händer som gör att du behöver ta hand om dig lite mer. En del är oftare än annars sugna på någon speciell mat, andra mår illa och kan bara äta lite, fast ofta. Några kräks. Vilket kan innebära extra belastning på tänderna.

Varje gång du stoppar någonting i munnen startar en syraattack som fräter på tänderna i ungefär en halvtimme. Ju oftare du äter, desto fler syraattacker utsätts dina tänder för. Försök att inte äta mer än fem-sex gånger per dag. Då minskar du risken för hål i tänderna under graviditeten.

Tandköttet är extra känslig för inflammationer

När du väntar barn är ditt tandkött extra känsligt för inflammationer, men trots det; fortsätt borsta som vanligt, mjukt och försiktigt. Att ditt tandkött är extra känsligt under graviditeten beror på hormonerna. Tandköttet, liksom kroppens övriga slemhinnor, kan på grund av hormonomställningen bli känsligare, svullna och ha lättare för att blöda. Det kan också göra ont.

Ta extra väl hand om dig själv under graviditeten, ät och drick sunt, gör rent tänderna noggrannt och använd fluortandkräm.

Graviditet och röntgen hos tandläkaren

Berätta alltid för din tandläkare innan du genomgår en undersökning om du är gravid. Då kan din tandläkare ta hänsyn till detta genom hela undersökningen och avgöra om det är nödvändigt med en röntgenundersökning. Våra tandläkare har rutiner för att stråldosen alltid ska vara så låg som möjligt.

När du blivit förälder

Var rädd om ditt barns tänder redan från början, de ska hålla genom hela livet. Borsta tänderna dagligen så snart de första tänderna dyker upp och tänk på att ge barnet goda matvanor redan från början.

 

11 juli, 2016

6 råd som håller dina tänder friska länge

verktyg hos smile tandvård

1. Borsta tänderna två gånger dagligen

Den främsta orsaken till karies och tandlossning; de två vanligaste tandsjukdomarna, är plack dvs bakteriebeläggningar. För att dina tänder ska hålla sig friska måste all plack bort. Därför är tandborstningen två gånger om dagen och på rätt sätt det bästa sättet att behålla en god munhälsa.

 • Tryck ut två centimeter fluortandkräm på tandborsten och borsta i två minuter.
 • Håll tandborsten snett och borsta mjukt, ”gnugga” mot tandköttet med små tag.
 • Tänk på att inte skölja munnen eller dricka något efter tandborstningen.

Hur vet man att tänderna blir rena? Känn efter med tungan. Tungan ska glida lätt och tändernas yta ska kännas glatt. Om ytan känns sträv behöver du borsta lite mer.

Ska jag använda eltandborste eller vanlig tandborste?

En eltandborste med ett litet borsthuvud är mycket bra. Den kommer åt överallt och kan ta bort smuts till och med bakom den sista kindtanden. En eltandborste tar bort mer plack (bakteriebeläggning) än en vanlig, manuell tandborste.

Hur ofta ska jag byta tandborste?

För att tandborsten ska fungera bra, är det viktigt att den är fräsch. Det är topparna på borsten som gör rent, så byt tandborste när stråna börjar bli böjda, eller minst var tredje månad.

Vilken tandkräm ska jag använda?

Tandkrämen du använder till vardags ska innehålla fluor och vara lågslipande. Så länge den är det kan du välja vilken som helst. Om du har missfärgningar av rökning, te eller kaffe på tänderna finns det särskild tandkräm för det. Har du problem med mycket tandsten eller ofta får blåsor i munnen, så finns det specialtandkrämer som kan lindra problemen.

2. Rengör mellan tänderna

En god munhygien handlar också om att se till att det är rent mellan tänderna. Det finns flera olika hjälpmedel för att få rent mellan tänderna exempelvis tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborste. Din tandhygienist hjälper dig att prova ut det hjälpmedel som passar dina tänder.

Varför ska jag göra rent mellan tänderna?

Mellan tänderna bildas det ständigt bakteriebeläggningar (plack) som inte går att komma åt med den vanliga tandborsten. Tar du inte bort beläggningarna kan de ge upphov till tandköttsinflammation, karies och dålig andedräkt. Från och med de sena tonåren är det dags att börja göra rent mellan tänderna varje dag.

Om tandköttet blöder när du rengör mellan tänderna, kan det bero på att du inte gjort rent där på länge. Blödning är oftast ett tecken på tandköttsinflammation. Fortsätt att göra rent, så läker inflammationen och det slutar blöda efter några dagar. Blir det inte bättre bör du ta kontakt med din tandläkarklinik.

3. Använd fluortandkräm

Vår rekommendation är att använda fluor. Fluor skyddar mot karies, stärker tänderna och gör tandemaljen och rötternas yta tåligare mot den syra som finns i allt vi äter eller som bildas naturligt i munnen. Du kan alltså komplettera tandborstningen med fluorsköljning både i förebyggande syfte och för att bromsa upp redan påbörjade kariesangrepp.

4. Undvik småätande

Försök att inte småäta och försök att inte dricka annat än vatten mellan måltiderna. Det kan vara svårt – och kanske låta lite tråkigt – men det är det bästa du kan göra för att hålla tänderna starka. Och i övrigt när det gäller matvanor och tandhälsa kan man enkelt säga att det som är bra för kroppen är bra för tänderna.

Planera dina måltider

Dålig mat och oregelbundna kostrutiner är några av de ledande orsakerna till att man får problem med tänderna. Men det går naturligtvis inte att undvika allt som är gott, och det är förmodligen väldigt få människor som vill göra det. Försök istället se till att inte äta mellan måltiderna, och undvik att dricka andra drycker än vatten. Läsk, juice eller till exempel, kaffe och te med socker är frätande på tänderna och gör att risken för karies – eller hål i tänderna – ökar. Det beror på att dessa drycker inte bara innehåller socker, utan även syror som gör att tänderna fräts ned eller eroderar. Därför spelar det tyvärr ingen större roll om läsken man dricker är en lightdryck – de innehåller också dessa syror.

Citronsyra

Särskilt hård mot tänderna är citronsyra, som inom livsmedelsindustrin används för att reglera surheten i maten. I innehållsdeklarationen benämns citronsyra som E330. Annars är det egentligen det sunda förnuftet som gäller för att tänderna ska hålla sig friska. Man kan tänka på att kost som orsakar övervikt också ökar påfrestningen på tänderna – och på att man inte ska småäta under dagen. Tänderna behöver återhämta sig precis som kroppen efter träning.

Extra viktigt för barnens tänder

När det gäller barn är det särskilt viktigt att hålla bra kostrutiner, eftersom barnet utvecklas och behöver extra mycket näring. Man brukar säga att fem till sex måltider per dag under de första åren är lagom – tre huvudmål och två eller tre mellanmål. Eftersom barn inte klarar att äta lika mycket som vuxna måste de få i sig näringsrik kost. De blir snabbt mätta, så man bör undvika att ge dem sockerrik mat som yoghurt, nyponsoppa eller glass och lämna utrymme för den riktiga maten.

Vatten är den bästa drycken även för barn. De svettas mycket och behöver mycket vätska. Så försök att ge dem vatten mellan måltiderna och mjölk till måltiderna. När de sedan upptäcker läsk och godis kan det vara en bra idé att ha en dag i veckan då de får äta och dricka sådant – å andra sidan är det förmodligen en lika bra idé för vuxna.

5. Sluta röka

Alla vet nog att rökare löper mycket högre risk att drabbas av lungcancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Men röker du riskerar du dessutom att drabbas av tandlossning och din tandvård blir betydligt dyrare än en icke-rökares.

Nikotinet gör att blodkärlen drar ihop sig vilket innebär att blodförsörjningen till vävnaderna i munnens slemhinnor minskar. Det gör visserligen att tandköttet ser ljust och friskt ut, fast det inte är det. När man slutar röka tror man kanske att tandköttet blivit sämre för att det är rödare och kanske blöder vid tandborstning, men dessa besvär brukar försvinna när tandköttet blir friskare.

Rökningen påverkar även ditt immunförsvar, vilket innebär en större risk att drabbas av infektioner.

Tandlossning och rökning

I dag vet man att majoriteten av de som drabbas av svår tandlossning nästan uteslutande är rökare. Om du röker och drabbas av tandlossning är det mycket svårare att behandla sjukdomen – tandlossningspatienter som slutar röka eller aldrig rökt kan behandlas mycket mer framgångsrikt.

Är snus lika skadligt för tänderna som rökning?

Nej, snus är inte mycket bättre för mun- och tandhälsan. Där snusen läggs blir slemhinnan förtjockad, grå och skrynklig och ytan på tändernas rötter friläggs. Vävnaderna kan förstöras, och resultatet? Tandlossning.

Så det är enkelt. Rökning och en frisk mun och friska tänder går inte att kombinera.

6. Besök din tandläkare regelbundet

Du gör verkligen dig själv en tjänst genom att gå till tandläkaren regelbundet. Då minskar du nämligen risken för större tandvårdsproblem, varje besök kommer gå snabbare och dessutom antagligen kosta dig mindre.