Smiles Tandvårdsskola

I vår tandvårdsskola kan du lära dig mer om tänder och tandvård för såväl vuxna som barn. Välj den kategori som passar dig bäst i listan nedan och om du saknar något ämne eller har en specifik fråga som du inte hittar svaret på, berätta det gärna för oss.

 
1 november, 2018

Hål i tänderna hos barn ökar

 

Enligt den senaste rapporten från Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit (Skapa) så fortsätter antalet hål i tänderna öka hos barn mellan 3-10 år.

Rapporten bygger på statistik för nästan 767 000 barn och de visar på en ökning av antalet hål i tänderna för i stort sett alla åldersgrupper. Ökningen syns redan hos treåringar men är ännu tydligare hos de yngre skolbarnen. Rapporten ger tyvärr inga svar på vad denna ökning beror på. Därför har vi samlat 4 enkla tips som är bra att tänka på när det kommer till barn och tandvård:

  1. Börja borsta tänderna med barnen så fort den första tanden har börjat komma upp.
  2. Man behöver hjälpa barnen och se till att alla tänder borstas upp tills de är i 10-12-års ålder.
  3. De nya tänderna som kommer ungefär vid 6 års ålder är ömtåliga och extra känsliga för karies och behöver därför lite extra noga tandborstning i början.
  4. Kindtänderna sitter både lite svårtillgängligt när det kommer till borstning och är dessutom ofta gropigare än andra tänder så det är bra att se till att dessa verkligen blir ordentligt borstade.

Tandläkartidningen har skrivit en bra artikel om rapporten som ni kan hitta här: http://www.tandlakartidningen.se/arkivet/nyhet/bus-eller-godis-karies-fortsatter-oka-hos-barn/

 

20 september, 2017

Hur länge har barn och ungdomar fri tandvård?

 

Barn- och ungdomstandvård är i allmänhet kostnadsfri till och med den sista december det år du fyller 23 i hela landet förutom i Västra Götaland där det gäller till och med det år man fyller 24 år.

Välj fritt vilken tandläkare du vill gå till

Den fria tandvården gäller även hos alla auktoriserade tandläkare, även privata, så man kan välja helt fritt var man lista sig, som det kallas när man skriver in sig på en viss klinik eller hos en specifik tandläkare. Det kan dock hända att vissa tandläkare eller kliniker inte tar emot barn och ungdomar eller inte har möjlighet att ta in fler patienter men då kan de ofta rekommendera en annan bra klinik i närheten. Det är fritt att byta tandläkare när man vill men det kan vara bra att informera den nya tandläkaren om var man gått innan.

Betalar barn och ungdom för specialisttandvård?

I allmänhet betalar barn och ungdom inget för vare sig besök hos tandläkare eller tandhygienist men viss specialisttandvård kan innebära kostnader. Om någon form av behandling är kostnadsbelagd kommer tandläkaren alltid vara väldigt tydlig med detta innan något beslut tas. Att behöva reglera tänderna med hjälp av tandställning är ett vanligt exempel på specialisttandvård för ungdomar. Om tandläkaren misstänker att ett barn eller en ungdom behöver tandställning så skriver denna en remiss till en specialisttandläkare och det är specialisttandläkaren som avgöra om tandregleringen blir kostnadsfri eller inte. Det är storleken på behovet av tandregleringen som avgör om det blir kostnadsfritt eller inte.

 

20 september, 2017

Hur ofta bör barn byta tandborste?

Det är lika viktigt för barn som för vuxna att tandborsten är fräsch och att stråna inte är böjda och spretiga, annars kommer den helt enkelt inte åt lika bra och funkar därmed inte optimalt. Den stora skillnaden mellan vuxna och barn är att barn ofta tuggar på borsten vilket sliter ut den snabbare så därför är det viktigt att hålla koll på skicket på stråna så man kan byta när den börjar bli sliten.

Bakterier samlas på tandborsten

Även om ditt barns tandborste ser fräsch ut bör du byta ut den minst var 3:e månad eftersom den samlar på sig bakterier från munhålan. Ju fler bakterier på borsten, desto svårare blir det att göra rent i munnen med den. Tänk på att bakterier kan överföras mellan borstar också, så förvara helst inte hela familjens tandborstar tillsammans i badrummet. Bakterier kan dessutom sitta kvar efter till exempel halsfluss eller magsjuka så då kan det vara bra att ta fram en ny borste också för säkerhets skull.

 

11 september, 2017

Vad händer första gången mitt barn går till tandläkaren?

När ditt barn är 3 år är det dags för första besöket hos tandläkaren. Vissa barn tycker detta är superspännande medan andra tycker det är lite läskigt så då kan det vara bra att veta hur det normalt går till så man kan prata om det hemma innan det är dags för besöket.

Du kan välja vilken tandläkare du vill till ditt barn

I stort sett all tandvård är kostnadsfri för barn till och med 21 år  (24 år i Västra Götalandregionen och ni väljer fritt vilken tandläkare ni vill gå till inklusive privata tandläkare.

Så här går första tandläkarundersökningen till

• Inledningsvis brukar man prata om hur barnet mår i allmänhet, om barnet har några allergier, mediciner eller specialkost som kan påverka tandhälsan.

• Barnet får sitta i tandläkarstolen men om det verkar läskigt kan man få sitta i mamma eller pappas knä också.

• Sen räknar tandläkaren tänderna och kontrollerar att de växer fram som de ska samt att bett och tandkött ser bra ut.

• Ni kommer få goda råd när det kommer till tandvård för barn inklusive matvanor som är bra för tänderna och ställ gärna frågor om det är något ni undrar över.

• Om barnet använder napp eller suger på tummen väldigt mycket kan det påverka bettet så detta diskuteras ofta på det första tandläkarbesöket också.

• Själva undersökningen går normalt väldigt snabbt och efter sitt första tandläkarbesök brukar de flesta barn känna sig väldigt stolta

Så här kan du förbereda ditt barn inför tandläkarbesöket

Barn känner ofta av sina sina föräldrars sinnesstämning så om en av föräldrarna känner obehag inför tandläkarbesök kan det vara bra att det är den andra föräldern som följer med barnet. Många barn vill veta vad som väntar dem i en ny situation så det kan vara bra att prata om tandläkarbesöket och vad som kommer hända redan i förväg. Kanske karaktärerna i barnets favoritprogram går till tandläkaren i något avsnitt som ni kan hitta och titta på tillsammans också.

 

12 juli, 2017

Hjälp, mitt barn vägrar borsta tänderna!

Redan när barnets första tand tittar upp är det dags att borsta regelbundet, både för tändernas skull men även för att det ska bli en naturlig del av vardagen. Men vad gör man om barnet vägrar?

Gör tandborstningen till något roligt

Låt det lilla barnet undersöka, leka med och prova tandborsten så den inte bli främmande och kanske ni kan ha en varsin tandborste så du kan passa på att borsta samtidigt som hen undersöker sin egna borste. Små barn kan ligga ner och borsta tänderna så prova om det funkar bättre på ett ställe än ett annat; på skötbordet, i sängen, i vagnen till exempel.

När barnet blir lite större kan det hjälpa att hen själv får välja färg på tandborsten eller tandkrämstuben. Det kan också hjälpa att göra tandborstningen till en gemensam sak där ni står/sitter bredvid varandra och borstar med en varsin borste, barn vill ju ofta som bekant göra som sina föräldrar gör (och inte alltid bara som dom säger). Det är dock viktigt att komma ihåg att man behöver hjälpa barn ända upp till 10-12 års ålder med att borsta tänderna även om de får borsta själv en stund först.

Man kan också prova tricket att ta fram en spegel och leta tandtroll innan borstningen och göra det till en sport att fånga alla tandtrollen som är så snabba att man inte ens ser dem.

Efter en hel dag av lek och bus kan många barn vara väldigt trötta när kvällen kommer så det kan vara en bra idé att förlägga tandborstningen lite tidigare på kvällen och inte precis innan läggdags.

Alla barn är olika och vissa testar gränserna mer än andra men då är det viktigt att komma ihåg att de vet vad de vill men vi som vuxna vet vad som är bäst för dem så vi behöver vara envisare än dem.

Hur och hur ofta bör barn borsta tänderna

Borsta morgon och kväll med en mjuk borste och en liten klick fluortandkräm för barn. Börja med tänderna längst bak och använd en tandkrämsklick som är ungefär lika stor som barnets lillfingernagel. Skölj inte tänderna med vatten efter tandborstningen eftersom detta i så fall sköljer bort det skyddande fluoret och helst ska barnet inte äta något på 2-3 timmar efter borstningen.

 

30 juni, 2017

Tandhälsa och graviditet

Det finns många myter om hur en graviditet påverkar tänder och munhälsa. På senare år har vi lärt oss att de flesta av de gamla etablerade uppfattningarna är felaktiga. Idag tror man till exempel inte längre på att anledningen till att många gravida får sämre tänder är att barnet stjäl kalcium från mammans tänder.

Vad händer med tänderna under graviditeten?

Om du som väntar barn tycker att din mun och dina tänder inte känns som vanligt, beror det alltså oftast inte på att tänderna har blivit sämre utan på att du äter annorlunda, vilket kan öka risken för karies.

Barntandvård hos Smile: Här bokar du tid till barn och ungdomar

Du får inte sämre tänder för att du är gravid, men det är annat som händer som gör att du behöver ta hand om dig lite mer. En del är oftare än annars sugna på någon speciell mat, andra mår illa och kan bara äta lite, fast ofta. Några kräks. Vilket kan innebära extra belastning på tänderna.

Varje gång du stoppar någonting i munnen startar en syraattack som fräter på tänderna i ungefär en halvtimme. Ju oftare du äter, desto fler syraattacker utsätts dina tänder för. Försök att inte äta mer än fem-sex gånger per dag. Då minskar du risken för hål i tänderna under graviditeten.

Känslig för inflammationer

När du väntar barn är ditt tandkött extra känsligt för inflammationer, men trots det; fortsätt borsta som vanligt, mjukt och försiktigt. Att ditt tandkött är extra känsligt under graviditeten beror på hormonerna. Tandköttet, liksom kroppens övriga slemhinnor, kan på grund av hormonomställningen bli känsligare, svullna och ha lättare för att blöda. Det kan också göra ont.

Ta hand om dig under graviditeten, ät och drick sunt, gör rent och använd fluortandkräm.

Tandläkarens bästa tips: Så får du friskare tänder.

Graviditet och röntgen

Din tandläkare har rutiner för att stråldosen alltid ska vara så låg som möjligt. Berätta om du är gravid innan du genomgår en undersökning. Då kan din tandläkare ta ställning om det är nödvändigt med röntgenundersökning.

När du blivit förälder

Var rädd om ditt barns tänder redan från början. De ska hålla genom hela livet. Borsta tänderna dagligen så snart de första tänderna dyker upp och tänk på att ge barnet goda matvanor redan från början.

Smile finns nära dig: Hitta din klinik.