Smiles Tandvårdsskola

I vår tandvårdsskola kan du lära dig mer om tänder och tandvård för såväl vuxna som barn. Välj den kategori som passar dig bäst i listan nedan och om du saknar något ämne eller har en specifik fråga som du inte hittar svaret på, berätta det gärna för oss.

 
17 januari, 2019

Fyra tips för dig med tandvårdsrädsla

Tjej med tandvårdsrädsla

 

Tycker du det är obehagligt att gå till tandläkaren? Du är inte ensam. Nästan var 5:e vuxen känner obehag och ungefär 5% lider av svårare tandvårdsrädsla. så det är inte det minsta ovanligt att känna obehag inför att gå till tandläkaren och absolut inget att skämmas för.

Det viktiga är att komma ihåg att även om du känner obehag så gör du dig själv en tjänst genom att gå till tandläkaren regelbundet. Då är nämligen risken för att större problem uppstår betydligt mindre och då kommer varje besök gå både snabbare och enklare och dessutom antagligen bli billigare.

Vad beror tandvårdsrädsla på?

För de allra flesta beror denna rädsla på en känsla av att tappa kontrollen eller av att man har haft dåliga erfarenheter av tidigare tandläkarbesök. Men för en del kan tandläkarbesöket till och med väcka minnen av tidigare ångestfyllda upplevelser som t.ex överfall, olyckor eller svåra sjukdomar. Psykologerna hävdar att det är just förlusten av kontroll som gör att vi kan drabbas av ångest i tandläkarstolen.

4 tips för dig med tandvårdsrädsla  

Eftersom det är så pass vanligt med tandvårdsrädsla så är det bra att komma ihåg att det är något som tandläkarna är väldigt vana vid. Vi har samlat några tips på vad du som patient kan försöka tänka på för att hjälpa både dig själv och din tandläkare.

 1. Berätta redan när du bokar din tid hur du känner inför besöket och att du därför vill gå till en tandläkare som har stor vana av att behandla tandvårdsrädda patienter. Det är viktigt att du som patient känner dig så trygg som möjligt redan innan besöket.
 2. Berätta direkt för tandläkaren om din rädsla så kan ni tillsammans kan göra upp en plan för besöket. Berätta gärna om du tycker att det är vissa moment som känns jobbigare än andra och var inte rädd för att ställa frågor. Tror du till exempel att du blir lugnare av att tandläkaren berättar exakt vad han eller hon ska göra innan de gör något så säg till om detta. Vill du att de pratar om något annat istället, be om det. Tandläkaren är van vid att patienter upplever obehag och vill hjälpa dig på alla sätt.
 3. Ta med en vän. Om du känner dig mer bekväm och mindre utsatt med en vän på plats så ta med någon du känner dig trygg med och förklara för tandläkaren varför du har med hen så ni kan bestämma hur ni gör plats på bästa sätt i rummet.
 4. Fira bedriften. När man lider av tandvårdsrädsla så är varje avklarat tandläkarbesök en bedrift som faktiskt är värd att fira. Att uppbåda modet som krävs för att boka tiden och gå till tandläkaren är riktigt bra gjort så ge dig själv en rejäl klapp på axeln efter varje avklarat tandläkarbesök. Tänk gärna även över hur det kändes och hur du kan tänka för att hjälpa dig själv mentalt nästa gång det är dags igen.

Hur hanteras svårare fall av tandvårdsrädsla?

För svårare fall av tandvårdsrädsla finns det kliniker som erbjuder lugnande medel eller narkos under själva behandlingen. I de riktigt svåra fallen kan det även bli aktuellt med behandlingsprogram för att få professionell hjälp att bota tandvårdsrädslan.

Vad säger tandläkaren om tandvårdsrädsla?

Läs intervjun med tandläkare Ulrika Hallén på Smile Göteborg Ett4 här

 

1 november, 2018

Hål i tänderna hos barn ökar

 

Enligt den senaste rapporten från Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit (Skapa) så fortsätter antalet hål i tänderna öka hos barn mellan 3-10 år.

Rapporten bygger på statistik för nästan 767 000 barn och de visar på en ökning av antalet hål i tänderna för i stort sett alla åldersgrupper. Ökningen syns redan hos treåringar men är ännu tydligare hos de yngre skolbarnen. Rapporten ger tyvärr inga svar på vad denna ökning beror på. Därför har vi samlat 4 enkla tips som är bra att tänka på när det kommer till barn och tandvård:

 1. Börja borsta tänderna med barnen så fort den första tanden har börjat komma upp.
 2. Man behöver hjälpa barnen och se till att alla tänder borstas upp tills de är i 10-12-års ålder.
 3. De nya tänderna som kommer ungefär vid 6 års ålder är ömtåliga och extra känsliga för karies och behöver därför lite extra noga tandborstning i början.
 4. Kindtänderna sitter både lite svårtillgängligt när det kommer till borstning och är dessutom ofta gropigare än andra tänder så det är bra att se till att dessa verkligen blir ordentligt borstade.

Tandläkartidningen har skrivit en bra artikel om rapporten som ni kan hitta här: http://www.tandlakartidningen.se/arkivet/nyhet/bus-eller-godis-karies-fortsatter-oka-hos-barn/

 

20 maj, 2018

Visste du att alla har rätt till statligt tandvårdsstöd?

Du som är mellan 23 och 29 år får ett ett tandvårdsbidrag i form av ett tillgodohavande på 600 kr (1200 kr under två år). hos Försäkringskassan. Du kan använda det som delbetalning för tandvård hos tandläkare eller tandhygienist. Du har pengarna tillgodo den 1 juli varje år och du kan spara dem i högst två år för betalning av tandvård. Fråga en Smileklinik hur mycket du har kvar. Detta gäller till och med det år du fyller 29.

Tandvårdsstöd för dig mellan 30-64 år

Är du 30-64 år är bidraget 300kr per år (600 kr under två år). Du har pengarna tillgodo den 1 juli varje år, du kan spara dem i högst två år för betalning av tandvård. Detta gäller till och med det år du fyller 64.

Tandvårdsstöd för dig som är äldre än 65 år

Är du 65 eller äldre blir bidraget åter igen 600 kr per år (1200 kr under två år). Du har pengarna tillgodo den 1 juli varje år, du kan spara dem i högst två år för betalning av tandvård.

Högkostnadsskyddet

Precis som det låter är högkostnadsskydd ett ekonomiskt skydd mot höga kostnader. Högkostnadsskyddet är inget du själv behöver ansöka om eller hålla koll på. När du har uppnått vissa kostnadsnivåer sammanlagt under ett år går Försäkringskassan in och betalar en viss procent av kostnaden.

 

20 september, 2017

Tips på bra mellanmål för dina tänders skull

Varje gång vi äter något som innehåller kolhydrater (socker) startar en syraattack mot tänderna som sedan håller på i ca. 30 minuter även efter att man slutat äta. Så det är viktigt att låta tänderna vila och återhämta sig men hur ska man då tänka när det kommer till mellanmål? En bra tumregel är att låta det gå i alla fall 2 timmar mellan varje gång man äter så ät hellre ordentliga måltider och mellanmål istället för att småäta.

Vad är bra mellanmål för tänderna?

Det är de riktigt söta och sura sakerna som är värst för tänderna medan till exempel morötter, hårt och grovt bröd och äpple är bra alternativ eftersom de gynnar salivproduktionen, och saliven hjälper till att skölja tänderna. Även mjölkprodukter inklusive yoghurt är i allmänhet bra för tänderna och allra bäst är ost. Framförallt hårdost skyddar nämligen tänderna mot både syraangrepp och även mot starka färgämnen och dessutom kan fettet i många mejeriprodukter bilda en tunn skyddande hinna på tänderna. Banan och filmjölk är 2 exempel på saker som har ett lågt PH men som ändå neutraliserar syran i munnen vilket gör även de till bra alternativ.

Tips på hur man kan hjälpa tänderna med återhämtningen

När en syraattack pågår i munnen luckras emaljen upp och tandborstning sliter även det på emaljen så därför bör man helst vänta med att borsta tänderna en timme efter att man ätit något riktigt sött eller surt. Drick däremot gärna vatten eftersom det hjälper till att skölja tänderna.

Så drick extra mycket vatten efter att du ätit och fortsätt dricka vatten ofta under hela dagen (förutom direkt efter att du borstat tänderna). Om du har som vana att äta frukt eller dricka grönsaksjuice till mellanmål (som ofta har en hög socker och syrahalt) kan det dessutom vara bra att dricka ett glas mjölk eller äta en bit ost direkt efteråt för att snabbt hjälpa till att neutralisera syrahalten i munnen.

 

29 augusti, 2017

Hur ofta bör man byta tandborste?


För att tandborsten ska göra sitt jobb på bästa sätt är det viktigt att den är fräsch och att stråna inte är böjda eller spretiga, det är nämligen toppen på borsten som behöver komma åt överallt i munnen för att göra rent. Så hur länge en tandborste funkar bra beror väldigt mycket på vilka tandborstvanor du har.

Några tips på hur du håller din tandborste fräsch

Om du har som vana att borsta tänderna lite hårdare kommer borsten och stråna slitas snabbare så det är viktigt att titta på din tandborste och hur den ser ut emellanåt. Om du märker att stråna på dina borstar slits väldigt fort kan det dessutom vara bra att se över din tandborstteknik, att borsta för hårt kan nämligen vara skadligt för både tänder och tandkött i längden.

Även om din tandborste ser fräsch ut ska du helst byta den var tredje månad. För även med normalslitage så minskar borstens effekt med tid och den samlar på sig bakterier från munhålan, och ju fler de blir desto svårare blir det att hålla en god munhygien. En sak man kan tänka på för att minska antalet bakterier på sin tandborste är att inte förvara den tillsammans med andras borstar (och andras eventuella bakterier). Kom ihåg att även borsthuvudena till eltandborstar bör bytas ut regelbundet.

Eftersom barn ofta biter på sina tandborstar kan man behöva byta deras tandborstar oftare än för vuxna.

Bör jag byta tandborste efter jag varit sjuk?

Det finns en risk att bakterier sitter kvar på borsten efter att du haft till exempel magsjuka så för att vara på den säkra sidan kan det vara bra att byta tandborste.

 

20 juli, 2017

Prissättning och bidrag för tandvård?

I Sverige har vi fri prissättning för tandvård vilket innebär att priserna mellan olika kliniker kan skilja sig något. Det är därför viktigt att din tandläkare skapar sig en fullständig överblick över din tand- och munhälsa för att kunna presentera en behandlingsplan med kostnadsförslag som du kan ta ställning till.

Barn- och ungdomstandvården är kostnadsfri

Vanlig barn- och ungdomstandvård är kostnadsfri till och med den sista december det år du fyller 21 förutom i Västra Götaland där man har fri tandvård till och med det år man fyller 24 år. Detta omfattar i stort sett alla undersökningar och behandlingar även hos privata tandläkare.

Alla vuxna har rätt till det allmänna tandvårdsbidraget

Om du är 22-29 år eller äldre än 75 år har du rätt till ett tandvårdsbidrag på 300 kr per år och för dig mellan 30-74 år är samma bidrag på 150 kr per år. Bidraget förnyas den 1 juli varje år och kan användas som delbetalning på valfri tandvårdsklinik. Bidraget kommer från Försäkringskassan och kan sparas i max 2 år så kom ihåg att säga till att du vill använda bidraget så hjälper vi dig att göra det. OBS, dessa belopp gäller i skrivandets stund (aug 2017).

Särskilt tandvårdsbidrag vid till exempel sjukdom

Det särskilda tandvårdsbidraget är ett komplement till det allmänna tandvårdsbidraget och gäller för förebyggande tandvård för de som till exempel har en sjukdom eller funktionsnedsättning som påverkar tänderna. För att har rätt till detta bidrag som är på 600kr per halvår behövs normalt ett läkarintyg.

Högkostnadsskydd för tandvård

På kostnader upp till 3.000 kr betalar man själv hela kostnaden men därefter kan man ha rätt till hjälp med kostnaderna genom högkostnadsskyddet. Mellan 3.000-15.000kr kan Försäkringskassan hjälpa till med 50% av kostnaderna och för kostnader över 15.000 med 85%. Några saker att tänka på är dock att man räknar på kostnaderna under en 12-månadersperiod och det gäller i allmänhet inte för kosmetiska behandlingar som genomförs endast för att förbättra utseendet på tänderna. Samtliga kostnader beräknas också på vad som kallas för referenspriserna för tandvårdsåtgärder men prata gärna med din tandläkare så kan denna berätta exakt vilka kostnader du själv skulle behöva stå för och vilka Försäkringskassan kan hjälpa till med.

 

11 juli, 2016

Smiles Tandvårdsordbok

VAD BETYDER DET VI SÄGER?

 

Vad är molarer och incisiver för något? Vad betyder mesialt och buckalt? Och vad är det för skillnad på initial karies och manifest karies?  Ja, det finns många märkliga ord som vi använder oss av inom tandvården även om vi vanligtvis använder mer beskrivande ord när vi talar med dig som patient. Nyfiken? Här har du Smiles egen tandvårdsordbok!

A

AMALGAM Tandfyllning som bland annat innehåller kvicksilver och som inte längre används
ANALGETIKA Smärtlindring
ANESTESI Bedövning
APLASI Avsaknad av ett eller flera tandanlag från födseln
APPROXIMALYTA Tandytorna mellan tänderna

B

BETTFYSIOLOGI Läran om tuggsystemet
BETTSKENA Skena i plast som avlastar tuggsystemet och motverkar muskelspänning i huvud och hals
BRO Ersättning för en eller flera tänder som fästs på närliggande tänder
BRUXISM Termen för tandgnissling och tandpressning
BRYGGA Se bro
BUCKALT Den yta av tanden som vetter mot kinden

C

CEMENT Används för att klistra fast broar som inte är avtagbara.

D

DELPROTES En delprotes är fäst med klammrar vid kvarvarande tänder och den är avtagbar
DENTAL Härstammar från ordet dent som betyder tand
DENTIN Tandbenet, den något mjukare inre delen av tanden. Finns under emaljen
DEPURERA Ta bort tandsten
DIASTEMA Ett utökat mellanrum mellan två tänder
DISTALYTA Den yta av tanden som vetter bakåt mot angränsande tand framifrån sett

E

EMALJ Det hårda yttre skiktet på tanden
ENDODONTI Läran om rotbehandling
ERUPTION När en ny tand tränger fram
EXCAVERA Avlägsna karies ur en tand
EXTRAKTION Dra ut en tand

F

FISSURER Fåror i tanden, vanligast på tuggytor
FISSURFÖRSEGLING En tunnflytande fyllning i past som läggs i fåror och gropar i en tand för att utestänga bakterier
FIXTUR Annat ord för implantatskruv
FLUOR Naturligt grundämne som stärker tänderna Finns i tandkräm tuggummi och tabletter och ibland naturligt i grundvattnet
FYLLNING Lagning ersättning av förlorad tandsubstans

G

GINGIVIT Tandköttsinflammation
GLASJONOMER Tandfyllningsmaterial av silikatpulver och hårdplast
GUTTAPERKA Naturgummimaterial som används vid rotfyllning

H

HALITOSIS Dålig andedräkt
HELPROTES Löständer, avtagbar tandersättning där alla tänder saknas

I

IMPLANTAT Titanskruvar som opereras in i käkbenet
IMPLANTATBRO Bro som är förankrad i käkbenet
INCISIV Framtand
INITIALKARIES Första stadiet av karies
INTERDENTALBORSTE Liten flaskborste för rengöring mellan tänderna
INTERDENTALT Utrymmet mellan tänderna

J

JACKETKRONA Gammalt namn på en porslinskrona

K

KARIES Sjukdom som orsakar hål i tänderna
KARIOLOGI Läran om kariessjukdomar
KBF-BRO Detsamma som implantatbro
KERAM Kronmaterial av keramik
KLORHEXIDIN Bakteriehämmande medel, används ex. efter en tandoperation
KOFFERDAM Gummiduk som fäst runt tanden för att hålla torrt, oftast vid rotfyllning
KOMPOSIT Tandfärgad fyllning
KRITKARIES Det samma som initialkaries
KRONA 1) Den del av tanden som syns i munnen. 2) Konstgjord krona av exempelvis guld eller porslin som kan ersätta en skadad tand.
KÄKBENSFÖRANKRAD BRO Det samma som implantatbro
KÄKKIRURG Specialisttandläkare som utför operationer i käken

L

LINGUALT Tandyta som vetter mot tungan.
LUSTGAS Används bland annat i lugnande och smärtstillande syfte vid tandbehandling.

M

MELLANRUMSBORSTE Detsamma som interdentalborste.
MESIALYTA Tandyta som vetter framåt mot angränsande tand.
MJÖLKTÄNDER Primära tänder, barnens första tänder, som tappas och byts ut från cirka fyra till fjorton års ålder.
MOLAR Oxeltand, tänderna nummer sex, sju och åtta räknat från mitten av tandraden.
MUNHÄLSOBEDÖMNING En enkel undersökning av tänderna, tandköttet och resten av munnen som visar om man behöver tandvård eller om munnen behöver rengöras bättre.
MUNSLEMHINNA Slemhinna som täcker hela munhålan, tandköttet, gommen och munbotten.

O

OCKLUSALT Tandens tuggyta.
ODONTOLOGI Läran om tänderna och deras sjukdomar.
ORAL RADIOLOGI Röntgenundersökning av tänderna, käkarna och ansiktet.
OMGÖRNINGSGARANTI Garanti som innebär att en behandling vid behov görs om utan att man behöver betala för behandlingen en gång till.
ORAL KIRURGI Operation i munhålan.
ORTODONTI Tandreglering, som innebär behandling av tänder som står fel.
OSTEIT Inflammation i benvävnad, se även periapikal osteit.
OXELTAND Detsamma som molar.

P

PARODONTOLOG Specialisttandläkare inom tandlossningssjukdomar.
PARODONTIT Infektion i tandens stödjevävnad som orsakar tandlossning.
PARTIALPROTES Detsamma som delprotes.
PEDODONTIST Specialisttandläkare inom barntandvård.
PERIAPIKAL OSTEIT Inflammation i benvävnaden runt rotspetsen, se även osteit.
PERMANENTA TÄNDER De bestående tänder som kommer efter mjölktänderna.
PLACK Bakteriebeläggning som man kan få på tänderna.
PREMOLAR Främre kindtand. Tand nummer fyra och fem räknat från mitten av tandraden.
PRIMÄRA TÄNDER Detsamma som mjölktänder.
PROTES Konstgjord ersättning av kroppsdel. Tandproteser kan vara fasta: broar och kronor, eller avtagbara: delproteser och helproteser.
PROTETIKER Specialisttandläkare som bland annat arbetar med komplicerade kronor, broar och proteser.
PROTETIK Ersättning av förlorad mjuk- och hårdvävnad i munhålan, det vill säga tänder, käkben och tandkött. Kan till exempel vara kronor, implantat eller proteser.
PULPA Den innersta delen av tanden som består av bindväv, blodkärl och nerver.
PULPIT Inflammation i pulpan som kan göra att man får tandvärk.

R

REFERENSPRISER De priser som ligger till grund för hur stor summa som får räknas in i högkostnadsskyddet för tandvård.
ROTFRAKTUR En spricka i tandroten, se rot.
ROTFYLLNING Behandling där den skadade pulpan tas bort och tandens rotkanal försluts med guttaperka och ett rotkanalcement.
ROTKANAL Kanaler i tandens rot som innehåller pulpa.

S

SACKAROS Vanligt socker. Innehåller näring som gör att bakterierna i munnen bildar syra.
SALIVSTEN Tandsten som är synlig i munnen,som även kallas supragingival tandsten
SEKUNDÄRKARIES Karies i anslutning till en fyllning eller krona.
SPECIALISTTANDVÅRD Tandvård som utförs av tandläkare som har en omfattande specialistutbildning inom sitt område, till exempel bettfysiologi. Oftast behöver man en remiss för att få komma till en specialisttandläkare.
STATLIGA TANDVÅRDSSTÖDET Ekonomiskt stöd till vuxna som består av två delar: allmänt tandvårdsbidrag och högkostnadsskydd för tandvård.

T

TANDGNISSLING Bruxism, när tänderna gnids mot varandra.
TANDHYGIENIST Legitimerad yrkesgrupp som arbetar med förebyggande munhälsa och tandvård samt undersökningar av karies och parodontit.
TANDKÖTTSFICKA En några millimeter djup ficka mellan tandkött och tand.
TANDLOSSNING Parodontit, innebär en gradvis förlust av tändernas fäste, vilket gör tänderna rörliga.Orsakas av en infektion i tändernas stödjevävnader i käken.
TANDLÄKARE Legitimerad yrkesgrupp som har rätt att undersöka och behandla sjukdomar och skador i tänderna, munhålan och i käkområdet. De har också rätt att ställa diagnoser och skriva ut vissa läkemedel.
TANDPRESSNING Bruxism, när man biter ihop tänderna hårt.
TANDREGLERING Behandling med tandställning av tänder som till exempel vuxit snett eller sitter för tätt. Kan också behövas om man har kraftigt under- eller överbett.
TANDSKYDD Avtagbar skena i mjuk plast som skyddar tänderna under idrott.
TANDSKÖTERSKA Yrkesgrupp som främst arbetar med förebyggande tandvård och tandhälsoinformation, samt assisterar tandläkare vid undersökningar och behandlingar.
TANDSTEN Hårda, förkalkade bakteriebeläggningar.
TANDSTÄLLNING Avtagbar eller på tänderna tillfälligt fäst konstruktion som används för att kunna flytta på tänderna eller påverka käkarnas placering.
TANDTEKNIKER Yrkesgrupp som på laboratorium framställer tandersättningar, till exempel kronor, broar och proteser.
TITANSKRUV Detsamma som implantat.
TÄCKPROTES En typ av helprotes som fästs med tryckknappar på implantat eller kvarvarande rot.

V

VISDOMSTAND Den bakersta kindtanden. Tand nummer åtta som bryter fram från senare tonåren och framåt. Det är möjligt att få fyra visdomständer, men hos en del personer bryter inte alla visdomständer fram.

X

XYLITOL Björksocker. Kan inte användas av munnens bakterier för syrabildning och är därmed ett tandvänligt sötningsmedel.

 

 

11 juli, 2016

6 råd som håller dina tänder friska länge

verktyg hos smile tandvård

1. Borsta tänderna två gånger dagligen

Den främsta orsaken till karies och tandlossning; de två vanligaste tandsjukdomarna, är plack dvs bakteriebeläggningar. För att dina tänder ska hålla sig friska måste all plack bort. Därför är tandborstningen två gånger om dagen och på rätt sätt det bästa sättet att behålla en god munhälsa.

 • Tryck ut två centimeter fluortandkräm på tandborsten och borsta i två minuter.
 • Håll tandborsten snett och borsta mjukt, ”gnugga” mot tandköttet med små tag.
 • Tänk på att inte skölja munnen eller dricka något efter tandborstningen.

Hur vet man att tänderna blir rena? Känn efter med tungan. Tungan ska glida lätt och tändernas yta ska kännas glatt. Om ytan känns sträv behöver du borsta lite mer.

Ska jag använda eltandborste eller vanlig tandborste?

En eltandborste med ett litet borsthuvud är mycket bra. Den kommer åt överallt och kan ta bort smuts till och med bakom den sista kindtanden. En eltandborste tar bort mer plack (bakteriebeläggning) än en vanlig, manuell tandborste.

Hur ofta ska jag byta tandborste?

För att tandborsten ska fungera bra, är det viktigt att den är fräsch. Det är topparna på borsten som gör rent, så byt tandborste när stråna börjar bli böjda, eller minst var tredje månad.

Vilken tandkräm ska jag använda?

Tandkrämen du använder till vardags ska innehålla fluor och vara lågslipande. Så länge den är det kan du välja vilken som helst. Om du har missfärgningar av rökning, te eller kaffe på tänderna finns det särskild tandkräm för det. Har du problem med mycket tandsten eller ofta får blåsor i munnen, så finns det specialtandkrämer som kan lindra problemen.

2. Rengör mellan tänderna

En god munhygien handlar också om att se till att det är rent mellan tänderna. Det finns flera olika hjälpmedel för att få rent mellan tänderna exempelvis tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborste. Din tandhygienist hjälper dig att prova ut det hjälpmedel som passar dina tänder.

Varför ska jag göra rent mellan tänderna?

Mellan tänderna bildas det ständigt bakteriebeläggningar (plack) som inte går att komma åt med den vanliga tandborsten. Tar du inte bort beläggningarna kan de ge upphov till tandköttsinflammation, karies och dålig andedräkt. Från och med de sena tonåren är det dags att börja göra rent mellan tänderna varje dag.

Om tandköttet blöder när du rengör mellan tänderna, kan det bero på att du inte gjort rent där på länge. Blödning är oftast ett tecken på tandköttsinflammation. Fortsätt att göra rent, så läker inflammationen och det slutar blöda efter några dagar. Blir det inte bättre bör du ta kontakt med din tandläkarklinik.

3. Använd fluortandkräm

Vår rekommendation är att använda fluor. Fluor skyddar mot karies, stärker tänderna och gör tandemaljen och rötternas yta tåligare mot den syra som finns i allt vi äter eller som bildas naturligt i munnen. Du kan alltså komplettera tandborstningen med fluorsköljning både i förebyggande syfte och för att bromsa upp redan påbörjade kariesangrepp.

4. Undvik småätande

Försök att inte småäta och försök att inte dricka annat än vatten mellan måltiderna. Det kan vara svårt – och kanske låta lite tråkigt – men det är det bästa du kan göra för att hålla tänderna starka. Och i övrigt när det gäller matvanor och tandhälsa kan man enkelt säga att det som är bra för kroppen är bra för tänderna.

Planera dina måltider

Dålig mat och oregelbundna kostrutiner är några av de ledande orsakerna till att man får problem med tänderna. Men det går naturligtvis inte att undvika allt som är gott, och det är förmodligen väldigt få människor som vill göra det. Försök istället se till att inte äta mellan måltiderna, och undvik att dricka andra drycker än vatten. Läsk, juice eller till exempel, kaffe och te med socker är frätande på tänderna och gör att risken för karies – eller hål i tänderna – ökar. Det beror på att dessa drycker inte bara innehåller socker, utan även syror som gör att tänderna fräts ned eller eroderar. Därför spelar det tyvärr ingen större roll om läsken man dricker är en lightdryck – de innehåller också dessa syror.

Citronsyra

Särskilt hård mot tänderna är citronsyra, som inom livsmedelsindustrin används för att reglera surheten i maten. I innehållsdeklarationen benämns citronsyra som E330. Annars är det egentligen det sunda förnuftet som gäller för att tänderna ska hålla sig friska. Man kan tänka på att kost som orsakar övervikt också ökar påfrestningen på tänderna – och på att man inte ska småäta under dagen. Tänderna behöver återhämta sig precis som kroppen efter träning.

Extra viktigt för barnens tänder

När det gäller barn är det särskilt viktigt att hålla bra kostrutiner, eftersom barnet utvecklas och behöver extra mycket näring. Man brukar säga att fem till sex måltider per dag under de första åren är lagom – tre huvudmål och två eller tre mellanmål. Eftersom barn inte klarar att äta lika mycket som vuxna måste de få i sig näringsrik kost. De blir snabbt mätta, så man bör undvika att ge dem sockerrik mat som yoghurt, nyponsoppa eller glass och lämna utrymme för den riktiga maten.

Vatten är den bästa drycken även för barn. De svettas mycket och behöver mycket vätska. Så försök att ge dem vatten mellan måltiderna och mjölk till måltiderna. När de sedan upptäcker läsk och godis kan det vara en bra idé att ha en dag i veckan då de får äta och dricka sådant – å andra sidan är det förmodligen en lika bra idé för vuxna.

5. Sluta röka

Alla vet nog att rökare löper mycket högre risk att drabbas av lungcancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Men röker du riskerar du dessutom att drabbas av tandlossning och din tandvård blir betydligt dyrare än en icke-rökares.

Nikotinet gör att blodkärlen drar ihop sig vilket innebär att blodförsörjningen till vävnaderna i munnens slemhinnor minskar. Det gör visserligen att tandköttet ser ljust och friskt ut, fast det inte är det. När man slutar röka tror man kanske att tandköttet blivit sämre för att det är rödare och kanske blöder vid tandborstning, men dessa besvär brukar försvinna när tandköttet blir friskare.

Rökningen påverkar även ditt immunförsvar, vilket innebär en större risk att drabbas av infektioner.

Tandlossning och rökning

I dag vet man att majoriteten av de som drabbas av svår tandlossning nästan uteslutande är rökare. Om du röker och drabbas av tandlossning är det mycket svårare att behandla sjukdomen – tandlossningspatienter som slutar röka eller aldrig rökt kan behandlas mycket mer framgångsrikt.

Är snus lika skadligt för tänderna som rökning?

Nej, snus är inte mycket bättre för mun- och tandhälsan. Där snusen läggs blir slemhinnan förtjockad, grå och skrynklig och ytan på tändernas rötter friläggs. Vävnaderna kan förstöras, och resultatet? Tandlossning.

Så det är enkelt. Rökning och en frisk mun och friska tänder går inte att kombinera.

6. Besök din tandläkare regelbundet

Du gör verkligen dig själv en tjänst genom att gå till tandläkaren regelbundet. Då minskar du nämligen risken för större tandvårdsproblem, varje besök kommer gå snabbare och dessutom antagligen kosta dig mindre.

 

 

11 juli, 2016

Är fluor bra eller dåligt?

Under de senaste åren har diskussionen om huruvida fluor är skadligt blossat upp och framförallt bland småbarnsföräldrar. Detta är inte första gången som oron för fluor tas upp utan det diskuterades även redan under 1960- och 1970-talet, men det som är skillnaden idag är att diskussionen har spridits till nya grupper via till exempel sociala medier.

Vad säger tandvården

Låt oss börja med att gå igenom varför tandvården så starkt förespråkar regelbunden användning av fluor. När vi äter något som innehåller kolhydrater utsätts våra tänder för en syraattack som sakta bryter ner emaljen på tänderna och gör dem känsligare för kariesangrepp. Det fluor gör är att bromsa nedbrytningen av emaljen och stimulera en snabb reparation av emaljytan, dvs det både förebygger och minskar karies. På nya tänder är emaljen extra känslig vilket är varför tandvården speciellt poängterar hur viktigt det är för barn och unga att använda produkter med fluor.

Varför finns det en oro för fluor?

Men i vad grundar sig då denna oro för att fluor inte är bra, jo det finns faktiskt en del potentiella biverkningar. Om man regelbundet får i sig för stora mängder fluor när tänderna bildas finns det risk för förändringar i emaljen som kan leda till fläckar på tänderna. Och vid väldigt höga doser av fluor kan man även utveckla en typ av benförtätning i skelettet men det ska tilläggas att detta har endast rapporterats från områden med mycket höga halter av fluor i dricksvattnet och med klimatförhållanden som gör att befolkningen dricker mycket mer vatten än i Sverige.

Så ingen av ovanstående biverkningar är aktuella utifrån de fluormängder som tandvården rekommenderar och i allmänhet är fluorhalten i vattnet i Sverige mycket låg.

Hur man kan se till att små barn inte får i sig för mycket fluor

Många av oss har någon gång i livet hört att om man sväljer tandkrämen kan man bli illamående och detta stämmer faktiskt. Om man får i sig för mycket fluor vid ett och samma tillfälle kan man få förgiftningssymptom vilket oftast innebär illamående. De mängder som man normalt behöver få i sig för att orsaka detta motsvarar dock att en normalväxt 2-åring skulle äta en hel tub med barntandkräm. Så om man som småbarnsförälder är orolig för att barnen ska få i sig för mycket fluor är det bra att komma ihåg tumregeln att en tandkrämsklick stor som en ärta är lagom.