Smiles Tandvårdsskola

I vår tandvårdsskola kan du lära dig mer om tänder och tandvård för såväl vuxna som barn. Välj den kategori som passar dig bäst i listan nedan och om du saknar något ämne eller har en specifik fråga som du inte hittar svaret på, berätta det gärna för oss.

 

Senaste inlägget i Tandvårdsskolan

17 juni, 2019

Hur hjälper man sitt tandvårdsrädda barn?

Överför inte din rädsla och ge beröm i stället för mutor

Vi frågade Danijela Toft som är specialisttandläkare inom barntandvård hur man som förälder bäst kan hjälpa de barn som är rädda för att gå till tandläkaren och detta är vad hon svarade:

Danijela Toft nyhetsartikel

Danijela Toft, specialisttandläkare barntandvård

Om du som förälder är rädd för att gå till tandläkaren är det viktigt att du inte överför din rädsla till ditt barn utan försök ge en positiv bild. Uppmuntra på ett positivt sätt och var ett gott stöd istället för att tycka synd om barnet och skrämma upp barnet inför tandläkarbesök och vid tandbehandling. Undvik gärna även laddade ord såsom ”inte ont” eller ”inte farligt”. Ge heller inga löften som du inte vet om du kan hålla, som till exempel lova barnet att sitta i ditt knä i tandläkarstolen eller att barnet kan slippa att ta röntgen eller prova sonden o.s.v.

Tandvårdspersonal som träffar oroliga och ängsliga barn ska tänka på att det tar tid att bygga upp tillit, sätt av extra tid, arbeta med inskolning och förberedelse och glöm inte att även mjölktänder behöver bedövning vid lagning.

Till sist, försök vara konsekvent och ge inte mutor. Ge beröm och belöning istället!

 

Läs mer: Läs om barntandläkarens bästa tandvårdsråd för ditt barn.

 


 

Visste du att det finns möjlighet att välja Smile Tandvård för dina barns tandvård?