Smiles Tandvårdsskola

I vår tandvårdsskola kan du lära dig mer om tänder och tandvård för såväl vuxna som barn. Välj den kategori som passar dig bäst i listan nedan och om du saknar något ämne eller har en specifik fråga som du inte hittar svaret på, berätta det gärna för oss.

 

Senaste inlägget i Tandvårdsskolan

1 november, 2018

Hål i tänderna hos barn ökar

 

Enligt den senaste rapporten från Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit (Skapa) så fortsätter antalet hål i tänderna öka hos barn mellan 3-10 år.

Rapporten bygger på statistik för nästan 767 000 barn och de visar på en ökning av antalet hål i tänderna för i stort sett alla åldersgrupper. Ökningen syns redan hos treåringar men är ännu tydligare hos de yngre skolbarnen. Rapporten ger tyvärr inga svar på vad denna ökning beror på. Därför har vi samlat 4 enkla tips som är bra att tänka på när det kommer till barn och tandvård:

  1. Börja borsta tänderna med barnen så fort den första tanden har börjat komma upp.
  2. Man behöver hjälpa barnen och se till att alla tänder borstas upp tills de är i 10-12-års ålder.
  3. De nya tänderna som kommer ungefär vid 6 års ålder är ömtåliga och extra känsliga för karies och behöver därför lite extra noga tandborstning i början.
  4. Kindtänderna sitter både lite svårtillgängligt när det kommer till borstning och är dessutom ofta gropigare än andra tänder så det är bra att se till att dessa verkligen blir ordentligt borstade.

Tandläkartidningen har skrivit en bra artikel om rapporten som ni kan hitta här: http://www.tandlakartidningen.se/arkivet/nyhet/bus-eller-godis-karies-fortsatter-oka-hos-barn/