Om Coronaviruset för dig som ska besöka Smile Tandvård. - Läs mer
 
 

Smiles Tandvårdsskola

I vår tandvårdsskola kan du lära dig mer om tänder och tandvård för såväl vuxna som barn. Välj den kategori som passar dig bäst i listan nedan och om du saknar något ämne eller har en specifik fråga som du inte hittar svaret på, berätta det gärna för oss.

 

Senaste inlägget i Tandvårdsskolan

15 oktober, 2019

De åtta vanligaste frågorna om tänder och tandhälsa – här är svaren

Vi vill alla ha friska tänder och en fräsch mun. Tänder som vi kan skratta och tugga med och som håller hela livet. Men det är inte alltid så lätt att veta vad som är bra och mindre bra för tänderna därför har vi listat de åtta vanligaste frågorna om tänder och tandvård. Håll tillgodo!

1. Vilken tandborste och tandkräm ska jag använda?

Använd en tandborste med mjuka borststrån, hårda borststrån kan skada tänderna. Både eltandborstar och vanliga tandborstar rengör tänderna bra om de används på rätt sätt. Byt ut din tandborste varje månad eller när den ser sliten ut.

Alla tandkrämer tar bort bakteriebeläggningar från tänderna om de används på rätt sätt. Vi rekommenderar tandkräm med fluor vilket stärker och skyddar tänderna. Om du får ilningar i tänderna när du äter något varmt eller kallt, välj en specialtandkräm för känsliga tandhalsar.

2. Behöver jag verkligen använda tandtråd?

Du kommer tyvärr inte undan med att inte använda tandtråd eller annat hjälpmedel om du ska få riktigt rent mellan tänderna. Mellan tänderna bildas det bakteriebeläggningar som inte går att komma åt med den vanliga tandborsten. Tar du inte bort beläggningarna kan de ge upphov till tandköttsinflammation, karies och dålig andedräkt.  Om tandköttet blöder när du rengör mellan tänderna beror det ofta på att du inte gjort rent där på länge. Blödningen är oftast ett tecken på tandköttsinflammation.

3. Hur märker jag tidiga tecken på problem med tänderna?

Boka en tid om du har något av följande problem

– Munsår
– Smärta i tänder eller käkar
– Svullnad
– Ilningar i tänderna
– Trasiga tänder
– Muntorrhet
– Dålig andedräkt eller dålig smak i munnen

4. Varför är det viktigt att gå regelbundet hos tandläkaren?

Det lönar sig i längden att regelbundet gå på kontroller hos tandläkaren. Regelbundna undersökningar hjälper till att upptäcka problem i munnen tidigt för att förhindra större och dyrare behandlingar senare. När du går på regelbundna tandläkarbesök får du hela tiden feedback på din tandstatus och hur du lyckas med att hålla rent i munnen. Då kan man fånga upp begynnande skador tidigt och åtgärda dem när de är små, åtgärderna blir då oftast enklare och lindrigare. Regelbundna besök gör också att du undviker akutbesök för tandvärk eller övriga tandhälsoproblem.

5. Varför behöver tänderna röntgas och är det farligt?

Tandröntgen kompletterar den övriga undersökningen hos tandläkaren. Med hjälp av en röntgenundersökning kan tandläkaren se till exempel tandrötter och käkben och kontrollera om du har hål under fyllningar och mellan tänderna.

Alla röntgenundersökningar medför en viss stråldos. Vid undersökningar av tänder och käkar är denna mycket låg. Man kan jämföra med den strålning man utsätts för vid en flygtur. Flyger man två timmar får man en högre stråldos än om man röntgar alla sina tänder. Vid alla intraorala tandröntgenundersökningar används en blykrage som extra skydd mot strålningen. Gravida kvinnor är ibland oroliga för röntgenundersökningar och då väljer man ibland att skjuta upp röngenundersökningen. Men vid akuta tillstånd där en röntgenundersökning ses som nödvändig finns ingen anledning till oro. Då får du ha på dig ett blyförkläde för att stänga ute röntgenstrålningen.

6. Behöver tänderna fluor?

Fluor har använts under lång tid för att förebygga karies. Fluoret stärker tanden och gör den mer motståndskraftig mot kariesangrepp. För att skydda tänderna mot karies är det viktigt att tillföra fluor direkt på tanden eftersom det är den lokala effekten på tandytan som är viktig, exempelvis genom tandborstning med fluortandkräm.

7. Vilket är det bästa sättet att bleka tänderna?

Det finns många tandblekningsprodukter i butik och online men det allra säkraste och effektivaste sättet är att bleka tänderna på en tandvårdsklinik med utbildad personal. Då får du en professionellt utförd tandblekning och en korrekt efterbehandling vilket innebär att resultatet blir mycket bättre. Dessutom bedömer alltid en tandläkare om det går att bleka dina tänder utan att de tar skada av blekningen.

8. Varför är godis dåligt för tänderna?

Godis är gott för att det innehåller socker, men socker är det som bakterierna i vår mun omvandlar till syra. Det i sin tur kan ge hål i tänderna. Socker finns i mycket mer än godis men det som gör godis farligare för våra tänder är att det är segare och fastnar lättare i tänderna. Ofta äter man godis under en längre tid, t ex under en kväll framför en film eller liknande. Tänk alltså på att inte småäta, utan låt tänderna få vila emellanåt för att sänka syrabelastningen på tänderna.