Om Coronaviruset för dig som ska besöka Smile Tandvård. - Läs mer
 
 

Smiles Tandvårdsskola

I vår tandvårdsskola kan du lära dig mer om tänder och tandvård för såväl vuxna som barn. Välj den kategori som passar dig bäst i listan nedan och om du saknar något ämne eller har en specifik fråga som du inte hittar svaret på, berätta det gärna för oss.

 

Senaste inlägget i Tandvårdsskolan

31 maj, 2021

Tandgnissling och tandpressning

Det är vanligt att gnissla och pressa tänder. Oftast sker det när du sover och då kanske du inte ens märker det. Du kan märka det på att dina tänder slits snabbt, du har huvudvärk  eller att du blir öm och får ont i käkarna.

Symtomen kan var lite olika beroende på om du gnisslar eller och pressar tänderna. Du får ofta mer besvär om du pressar tänderna än om du gnisslar. Att pressa eller gnissla tänder är vanligt och kan bero beror på stress. Men det kan också bero på att du har en obalans i ditt bett. Inom vården kallas tandgnissling och tandpressning för bruxism.

Följande symtom är vanliga om du pressar tänder:

• Det låter från ena eller båda käkarna när du öppnar eller stänger munnen.

• Du har svårt att gapa stort. Det kan göra ont i käken när du gapar.

• Du har ont eller känner dig trött i käkmusklerna. Det kan beskrivas som att du har träningsvärk i ansiktet. Det kan kännas på ena eller båda sidorna.

• Det gör ont i käken när du tuggar. Det kan kännas värre när du tuggar seg mat.

• Du känner dig öm eller har ont i tänderna. Det är vanligt att smärtan flyttar sig mellan tänderna.

• Du har en dov, molande värk i tinningen eller över pannan. Det är vanligt att det gör ont redan när du vaknar.

• Dina tänder spricker. Små tandsprickor gör att det kan ila i tanden. Djupare sprickor kan ge värk och ömhet. 

Det finns hjälp att få

Du kan få instruktion i rörelsetränings för dina käkar och muskler om du har symtom från käkmusklerna eller käklederna. Du kan även behöva en bettskena om du gnisslar, pressar eller om dina tänder slits snabbt .

Oftast är bettskenan tillverkad av genomskinlig plast och bettskenan är anpassad efter dina egna tänder och provas ut av en tandläkare. Du har den i munnen när du sover och det varierar från person till person hur länge en bettskena behövs.