Om Coronaviruset för dig som ska besöka Smile Tandvård. - Läs mer
 
 

Smiles Tandvårdsskola

I vår tandvårdsskola kan du lära dig mer om tänder och tandvård för såväl vuxna som barn. Välj den kategori som passar dig bäst i listan nedan och om du saknar något ämne eller har en specifik fråga som du inte hittar svaret på, berätta det gärna för oss.

 

Senaste inlägget i Tandvårdsskolan

1 december, 2021

Så blir missfärgade tänder ett minne blott

Missfärgade och gula tänder är ett vanligt estetiskt problem som kan påverka såväl självkänslan som livskvaliteten för dig som är drabbad. Vid uppkomsten av färgförändringar på tänder kan paniken kännas påtaglig och frågorna är många: Var kommer det ifrån? Går det att rätta till? 

Missfärgningar på tänderna kan bero på flera olika orsaker. Mer specifikt har livsmedel, ålder, genetik och tobak en tydlig inverkan. De största livsmedelsbovarna är mörkfärgade drycker såsom kaffe och te. Men även vin, bär och sportdryck har samma tendens att klamra sig fast på emaljen på grund av sin surhet. Som tur är går missfärgade tänder att åtgärda med såväl estetisk tandvård som hygienistbehandling.

Säg farväl till missfärgade tänder 

Vilken behandling som vidtas beror på hur omfattande missfärgningarna är. Vid lättare missfärgningar orsakade av tandsten erbjuder vi hygienistbehandling. Under behandlingen tar vi bort tandsten och plack för att sedan polera tänderna och släta till tandytan. En hygienistbehandling borde alla göra oavsett minst en gång per år för att motverka kariesbildning och tandköttsproblem. Var det längesen du besökte tandhygienisten? Boka tid hos din närmsta Smile-klinik. 

Vid djupare missfärgningar rekommenderar vi tandblekning. Innan behandlingen behöver vi säkerställa att munnen och tänderna är friska och att det är lämpligt att bleka. Vi erbjuder en professionell, trygg och modern metod som inte skadar tänderna. Missa inte att vi just nu har 30 % rabatt på tandblekning fram till 31 december 2021 – läs mer och boka din tid här.

Vi är specialister inom estetisk tandvård – här kan du se och läsa om alla våra behandlingar. 

Så förblir vita tänder vita

Bollen ligger hos dig. För att förebygga missfärgningar och få en frisk mun krävs en insats för munhälsan. Borsta tänderna två gånger dagligen med fluortandkräm under två minuter och använd tandtråd för att avlägsna plack mellan tänderna. Och slutligen, påverka det som påverkas kan, undvik tobak och de livsmedel som orsakar färgförändringar på tänderna.