Nyheter & forskning

Vad händer inom tandvårdsbranschen, vad säger den senaste forskningen och vad händer hos oss på Smile Tandvård?

 
20 november, 2018

Riktad utbildningsinsats för tandsköterskor till ortodontiassistenter

Smile Tandvård har de senaste åren gjort en dedikerad insats för att vidareutbilda tandsköterskor till ortodontiassistenter för att möta den efterfrågan som finns på ortodontikompetens bland tandsköterskor i de regioner vi bedriver ortodonti.

Nu i december utexamineras Lina Tunhav från Smile Trelleborg och sedan september 2018 går ytterligare tre tandsköterskor ortodontiassistentutbildningen i Hässleholm. Utbildningen varvas med klinisk handledning på lokal Smileklinik.

Hej Lina, grattis till din examen till ortodontiassistent!
Tack! Efter två års deltidsstudier vid Göteborgs universitet, tar jag nu min examen som ortodontiassistent i december 2018.

Hur kommer det sig att du läste vidare till ort.ass?
Anledningen till att jag intresserade mig för ortodonti var att jag kom i kontakt med vårt trevliga ortodontiteam här på Smile Trelleborg, där jag har arbetat som tandsköterska sedan 2013. Nu ser jag fram emot att vara en del av ortodontigänget här på Smile Trelleborg och brinner för att tandregleringen ska bli en positiv upplevelse för våra patienter.


Vad gör en ortodontiassistent?

Ortodontiassistenten är en vidareutbildad tandsköterska inom ortodonti (tandreglering), som är ett specialistområde inom tandvården.

Tandreglering behövs när tänderna växer snett, sitter för tätt eller om det är något annat fel på hur man biter ihop. Man kan också rätta till tänderna av estetiska skäl. Det är den vanligaste anledningen till tandreglering.

Ortodontiassistenten är en viktig medarbetare i tandregleringsteamet. Ortodontiassistenten gör olika behandlingar under ledning av ortodontisten, som är en specialisttandläkare i tandreglering De utför till exempel röntgenundersökningar, fotografering, fastsättning av tandställningar, kontroll av fasta och avtagbara tandställningar och tar bort fasta tandställningar.

 

23 september, 2018

Nu kör vi igång Smiles traineeprogram för fjärde gången.

Smiles traineeprogram blir allt populärare. Programmet sträcker sig över 18 månader och erbjuds ett fåtal nyutexaminerade tandläkare eller tandläkare med upp till 1-1,5 års erfarenhet.

De antagna traineetandläkarna 2018-2019 är Olivia Edvinsson, Farid Amirfaridi, Bruce Pishdari och Alexandra Rogushina. Traineeprogrammet består av regelbundna och schemalagda möten med terapiplanering, diagnostik och råd om patientkommunikation. Tillämpning av tandvårdsstödet och journalhantering är också en del av programmet liksom kvalitetssäkring, avvikelsehantering och strålsäkerhetsarbete.

I förra veckan samlades de antagna traineetandläkarna och deras mentorer på huvudkontoret i Stockholm för kick-off. Varje trainee har en dedikerad mentor på sin klinik., en erfaren kollega som fungerar som dagligt bollplank och som kliniskt stöd i patientarbetet.

Externa utbildningar och auskultationer

Utvecklingsprogrammet består både av externa utbildningar och interna kurser via Smile Academy med möjlighet till auskultation hos både allmäntandläkare och specialister.

 

 

 

23 september, 2018

Ny specialisttandläkare examinerad – tack vare unik satsning inom Smile Tandvård

 

Smile Tandvård har under tre år varit ansvarig för en specialistutbildning  i protetik, utbildningen har bedrivits som en uppdragsutbildning via avtal med Region Skåne.

Det är tandläkare Wissam Dirawi som har gjort sin ST-tjänstgöring i Smiles regi. Han är den tredje specialisttandläkaren som examineras inom Colosseum Smile.  För att bli specialisttandläkare krävs en treårig efterutbildning som varvas med både teori och praktik.

Lars Christersson, nationellt odontologisk ansvarig, har ansvarat för utbildningen och ser flera fördelar:

–Detta är ett sätt att se till att vi även framåt fyller på med specialisttandläkare i organisationen. Vi vill ha en verksamhet som ligger i framkant där spetskompetens och utveckling är viktiga faktorer.

Stort grattis Wissam, hur känns det så här veckan efter examinationen?
Tack, det känns fantastiskt bra. Det har varit tre tuffa och samtidigt enormt utvecklande år.

Vad har varit det bästa med utbildningen?
Möjligheten att varva teori och protetik har varit väldigt givande samt förstås att haft förmånen att arbeta tillsammans med mina erfarna handledare.

Varför valde du att bli specialisttandläkare?
-Avancerade patientfall har alltid intresserat mig, som protetiker förändrar jag patientens bettsituation och ibland till och med patientens liv, det är väldigt givande. Nu ser jag fram emot att ta mig an  och hjälpa ännu fler patienter och även att utveckla protetikverksamheten inom Smile.

Wissam Dirawi kliniska utbildning har varit förlagd på Smile på både Malmö Slottsstaden och Helsingborg Drottninggatan och det är där där han nu kommer att fortsätta arbeta på framöver.


Vad gör en protetiker?

En protetiker är en specialistutbildad tandläkare, som skulle kunna beskrivas som tandläkekonstens arkitekt eller ingenjör. De vanligaste arbetsuppgifterna är att lösa komplicerade bettrehabiliteringsproblem där en eller flera tänder saknas, är estetiskt missprydande eller i så dålig kondition att någon form av protes måste framställas.  

Är du tandläkare och vill remittera din patient till Wissam Dirawi? Kontakta Smile Malmö Slottsstaden.

 

13 augusti, 2018

Smile Tandvård förvärvar Tandläkarna Markgren i Kristinehamn

Från och med 3 september 2018 ingår Tandläkarna Markgren, som är beläget i Kristinehamn, i Sveriges största privata tandvårdskedja med totalt 38 kliniker i 30 städer från Trelleborg i syd till Kiruna i norr.

Tandläkarna Markgren har erbjudit professionell tandvård i Kristinehamn sedan 1987. Kliniken utför såväl bas- som specialisttandvård till både vuxna och barn och sysselsätter idag åtta medarbetare. Tandläkarna Markgren erbjuder kvalitetstandvård till cirka 3 000 patienter.

– Vi är väldigt glada och stolta över att ha Tandläkarna Markgren som en del av Smile-familjen. Det känns bra att Smile Tandvård expanderar i Värmland vilket är ett av våra prioriterade geografiska områden. Smile bedriver redan idag verksamhet i Karlstad och Molkom och via förvärvet av Tandläkarna Markgren i Kristinehamn fortsätter vår långsiktiga satsning i denna region, säger Malin Schmidt, VD på Smile Tandvård.

– Vi har följt Smile Tandvårds utveckling under de senaste åren och känner att vi har samma syn på utvecklingen av svensk tandvård. Det är mycket spännande att få vara en del av Smile Tandvård och vi ser med tillförsikt fram emot att få vara en del av Smiles expansion i Värmland, säger Agneta och Bo Markgren, grundare av Tandläkarna Markgren.

För mer information, vänligen kontakta:

Malin Schmidt, VD Smile Tandvård
070-779 02 91, malin.schmidt@smile.se

Susanne Hultén, Marknads- och kommunikationsansvarig Smile Tandvård
070-578 16 35, susanne.hultén@smile.se

Om Smile Tandvård:

Smile Tandvård vill erbjuda modern tandvård med hög kvalitet till förmån för patienter, medarbetare och ägare. Vi strävar efter kontinuerlig tillväxt, utveckling och förbättring i allt vi gör. Den svenska verksamheten ingår i Colosseum Dental Group, ett snabbt växande företag på den europeiska tandvårdsmarknaden som i dagsläget driver 230 kliniker i Sverige, Norge, Danmark, Storbritannien, Schweiz, Finland och Italien och fortsätter sin resa mot att bygga en ledande pan-europeisk tandvårdskedja.

 

14 maj, 2018

Smile Tandvård inleder samarbete med BRIS

Tillsammans för en bättre barndom

Genom att stötta Bris (Barnens rätt i samhället) kommer Smile Tandvård vara en del av att hjälporganisationen ska kunna fortsätta stödja barn och unga i Sverige. 2017 hade Bris över 28 000 kurativa kontakter. Det vanligaste ämnet var psykisk ohälsa, och andra vanliga ämnen var familj och familjekonflikter, vänner, skolan samt våld, övergrepp och kränkningar. Bris stöttar barn direkt via chatt, mejl, telefon och i stödgrupper, samt indirekt via Bris vuxentelefon. Bris arbetar också för att mobilisera samhället och påverka beslutsfattare för en tryggare barndom.

Smile Tandvård har under flera år stöttat Tandläkare utan gränsers fantastiska arbete men vill nu även göra en insats på det lokala planet.  När vi nu utökar vårt  samhällsansvar kändes det då naturligt att lägga fokus på barn och unga och då var Bris ett självklart val.

– Att ta socialt ansvar både lokalt och globalt är ett sätt för oss att uppfylla både våra kunders och våra medarbetares förväntningar, Under flera år har vi stöttat Tandläkare utan gränsers arbete i länder där tandvården är eftersatt.   På våra kliniker tar vi hand om ett stort antal barn och ungas tandhälsa och vi vet hur viktigt det är med stöttande vuxna i barns närhet och här gör Bris ett fantastiskt arbete. Nu ser vi fram emot att stötta Bris i gemensamma aktiviteter framåt.

Läs BRIS nyhetsbrev